Alle kinderen naar buiten! – Marieke Dijksman & Jasper de Ruiter

Illustratie door Jantien Baas: Alle kinderen naar buiten! – Marieke Dijksman & Jasper de Ruiter

Buitenspelen is natuurlijk het leukste dat er is, maar niet alle seizoen of weertypen lenen zich daar even goed voor en zelfs kinderen raken op een gegeven moment uitgekeken op die mooie stok en die rare steen waar ze voorheen uren mee zoet waren.

Voor die gevallen biedt dit boek een karrenvracht aan inspiratie zodat zelfs de meest verveelde kinderen weer vol enthousiasme buiten aan de slag gaan.

Alle kinderen naar buiten! - Marieke Dijksman & Jasper de Ruiter

Een boek over wat er allemaal in de buitenlucht te doen is kun je wel aan KNNV Uitgeverij overlaten, de uitgeverij is ooit begonnen als de uitgeeftak van de Vereniging voor Veldbiologie en dat zie je nog steeds duidelijk terug in de boeken die ze tegenwoordig uitgeven. Gelukkig is er, naast zoekkaarten voor planten en dieren en allerlei andere biologische informatie, nog voldoende ruimte overgebleven voor een breed scala aan activiteiten en spelletjes die niet primair op natuurbeleving zijn gericht.

Met bijna 280 pagina’s is dit dan ook een behoorlijk dik boek geworden en doordat er gebruik is gemaakt van sjiek dik papier, met een mooie harde kaft en inclusief leeslint, is het ook best een zwaar boek. Misschien niet het meest geschikt om mee naar buiten te slepen, maar het is het wel waard, want er staat in ieder geval altijd wat van je gading in.

Alle kinderen naar buiten! - Marieke Dijksman & Jasper de Ruiter

De hoofdstukken zijn verdeeld op activiteit, zo is er een hoofdstuk over ontdekken, eentje over spelen, maar ook eten & proeven wordt behandeld. Omdat natuurlijk niet alle seizoenen even geschikt zijn voor buitenactiviteiten is er een hoofdstuk dat alle seizoenen afloopt en per seizoen activiteiten voorstelt.

De teksten zijn gericht op ouders en wat oudere kinderen, vanaf een jaar of 8 waarschijnlijk goed te lezen, maar voor jongere kinderen nog steeds erg leuk met een beetje hulp van een volwassene of een ouder kind. Ondanks de soms best ingewikkelde onderwerpen wordt alles duidelijk en helder uitgelegd en de schrijfster Marieke Dijksma is in staat met relatief weinig tekst veel te vertellen.

Alle kinderen naar buiten! - Marieke Dijksman & Jasper de Ruiter

De afbeeldingen in het boek zijn behoorlijk gelijk verdeeld tussen foto’s en de natuurgetrouwe tekeningen van Jasper de Ruiter. Vooral op de vele herkenningskaarten, die overal in het boek te vinden zijn, schitteren zijn illustraties. Kijk ook eens op zijn website voor leuke downloads met zijn tekeningen, zoals de Wilden Bijen zoekkaart of de zoekkaart Vogels op het Schoolplein.

Naast een enorme verscheidenheid aan leuke bezigheden voor kinderen staat er zoveel in dit boek en zijn de onderwerpen zijn zo divers, dat ook de gemiddelde volwassene nog heel wat van dit boek kan opsteken.

Het boek doet zijn ondertitel eer aan, dit is echt Het Grote Natuuractiviteitenboek, met genoeg leuke en leerzame dingen er in om dagenlang buiten te kunnen vertoeven, zonder je ook maar een moment te hoeven vervelen.

Titel: Alle kinderen naar buiten!
Auteur: Marieke Dijksman
Illustraties: Jasper de Ruiter
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050115797
Verschijningsdatum: oktober 2016
Bladzijden: 272
Afmetingen: 253 x 194 x 24 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 29.95

Website illustrator: jasperderuiter.com

Koop 'Alle kinderen naar buiten!' bij Paagman.nl