Alles gaat slapen want nu is het nacht – Astrid Lindgren & Marit Tornqvist

Illustratie door Jantien Baas: Alles gaat slapen want nu is het nacht – Astrid Lindgren & Marit Tornqvist

De nachtelijke tocht van de huiskat, door de omgeving van een eenzaam huisje op het platteland, biedt de achtergrond van een wonderschoon gedicht over slapen gaan, van de meest vooraanstaande kinderboekenauteur van de wereld.

Terwijl alle dieren in slaap vallen maakt de zwarte kater een laatste tochtje van de dag door de omgeving, voordat hij ook zelf de slaap een bezoekje brengt.

Alles gaat slapen want nu is het nacht - Astrid Lindgren & Marit Tornqvist

Een nieuw boek van Astrid Lindgren is een bijzondere gelegenheid en zal dan ook niet meer zo vaak voorkomen. Dit wiegeliedje dat nog nooit in boekvorm is verschenen blijkt nu in combinatie met de mooie illustraties van Marit Tornqvist een buitengewoon geschikt verhaal voor een prentenboek, perfect om voor te lezen voor het slapen gaan.

De mooie schilderingen van Marit Tornqvist van een dromerig landschap dat langzaam in slaap valt, zijn de perfecte aanvulling bij dit lieve wiegeliedje van Astrid Lindgren. Elke twee bladzijden bevatten één grote afbeelding, die telkens een regel van het gedicht verbeeldt, waarin je op zoek kunt gaan naar het kleine zwarte katje.

Alles gaat slapen want nu is het nacht - Astrid Lindgren & Marit Tornqvist

Het boek zelf ziet er fantastisch uit, een hele mooie hardcover uitvoering met een linnen rug en chic dik papier geven het gevoel dat je met een kwalitatief hoogstaand boekwerk van doen hebt. De afdrukken van de afbeeldingen zijn in heldere kleuren gedaan en tonen aan dat er koste nog moeite is gespaard hier om een top uitgave van te maken.

De vertaling van Bette Westera is dan ook erg goed gedaan, geen woord teveel en met behoud van het fijne leesritme dat Lindgren aan het origineel mee gaf. De spaarzame en ritmische tekst en de tekeningen van slapende dieren brengen de lezer tot rust en zijn dan ook bij uitstek geschikt om voor te lezen voor het slapen gaan.

Alles gaat slapen want nu is het nacht - Astrid Lindgren & Marit Tornqvist

Een samenwerking van twee grootheden zoals deze kan natuurlijk bijna niet verkeerd gaan, als er dan ook nog zo’n aandacht wordt besteedt aan de uitgave zoals hier is gedaan, levert dat een pareltje van een prentenboek op dat geen kind ontzegt zou mogen worden.

Ik heb geen idee of dit de opzet is van een nieuwe serie, maar mocht dat wel het geval zijn, dan is de lat met deze eerste uitgave alvast hoog gelegd!

Titel: Alles gaat slapen want nu is het nacht
Auteur: Astrid Lindgren
Illustraties: Marit Tornqvist
Vertaling: Bette Westera
Uitgever: Querido Kinderboeken
ISBN: 9789045123172
Verschijningsdatum: april 2019
Originele titel: Alla ska sova
Bladzijden: 24
Afmetingen: 207 x 249 x 10 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 16,50

Website auteur: astridlindgren.com

Website illustratrice: marittornqvist.nl

Koop 'Alles gaat slapen want nu is het nacht' bij Paagman.nlVind 'Alles gaat slapen want nu is het nacht' in de bibliotheek