Alweer niks te doen – Peter Spier

Illustratie door Jantien Baas: Alweer niks te doen – Peter Spier

Ondanks een overvloed aan spullen verveelt de tweeling zich stierlijk. Hun moeder, die zich hier begrijpelijk aan ergert, gebiedt hen wat te gaan doen. Dat leidt echter tot resultaten die ze niet helemaal had kunnen voorzien en al helemaal niet wenselijk acht.

De naamloze tweeling neemt de uitdaging van hun moeder met beide handen aan en nadat er een propellor in de schuur van de ouderlijke boerderij is gevonden, bedenken ze zich dat ze ‘wel wat kunnen maken’. Gelukkig is er op de boerderij vanalles voorhanden voor hun ambitieuze project en krijgen ze het voor elkaar in een middag een volledig werkend vliegtuig te maken aan de hand van modelbouwtekeningen en veel inventiviteit. Dat dit wel betekent dat zo ongeveer alles op de boerderij onklaar word gemaakt, is van later zorg.

Alweer niks te doen - Peter Spier

Auteur en illustrator Peter Spier is in Nederland geboren en in 1950 naar Amerika geëmigreerd, maar veel van zijn boeken ademen nog een Nederlandse sfeer uit. Zo ook dit boek. Zijn tekeningen zijn mooi gedetailleerd en nodigen daardoor uit tot herlezing. Ook volwassenen zullen met veel plezier zijn werk bekijken, wat het voorlezen natuurlijk nog prettiger maakt.

Alweer niks te doen - Peter Spier

Er staat relatief weinig tekst in dit boek, wat de ruimte geeft om er zelf wat bij te bedenken of aan te passen. Naar mijn idee geen slechte zaak, omdat de bestaande tekst hier en daar een beetje te snel/makkelijk lijkt te zijn vertaald. Zo haalt de tweeling volgens de tekst een katrol van het wasrek, maar op het plaatje zien we een touw dat wordt verwijderd. Als dan later de katrol nog op dezelfde plek hangt, maar het touw wel weg is, is de verwarring compleet. Een oplettende kleuter maak je wat dat betreft niks wijs.

Alweer niks te doen - Peter Spier

Na het toevallig vergelijken van twee verschillende drukken kwam ik erachter dat de uitgever het wel nodig heeft gevonden een van de tekeningen wat te moderniseren uit het oogpunt van het veranderende pedagogische gedachtegoed:

Alweer niks te doen - Peter Spier

Achter in het boek staan de bouwtekeningen weergegeven op basis waarvan de hoofdrolspelers hun project zijn begonnen. Misschien in de hoop dat een avontuurlijke lezer hun huzarenstukje nog eens zal nadoen?

Dit verhaal over een buitengewoon handige tweeling is al een hele tijd op de markt (eerste druk 1976), maar dat doet niks onder aan het plezier van het (voor)lezen ervan. Helaas is het boek momenteel niet in druk (de laatste druk dateert van 1991) en dus vrij lastig te krijgen.

Mocht je het echter toch ergens tegenkomen, dan raad ik van harte aan het te kopen, want uren lees- en kijkplezier zijn gegarandeerd!

Titel: Alweer niks te doen
Auteur: Peter Spier
Vertaling: L.M. Niskos
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789060693940
Originele titel: Bored – Nothing to do!
Bladzijden: 42
Afmetingen: 207 x 270 x 9 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 5 min.
Prijs: € 13.95
Onderscheiding illustrator: National Book Award (1982), Caldecott Medal (1977) e.a.

Koop “Alweer niks te doen” bij Paagman.nlVind 'Alweer niks te doen' in de bibliotheek