Atlas – Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Illustratie door Jantien Baas: Atlas – Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Dit keer een buitengewoon mooie atlas speciaal voor kinderen, van het Poolse auteurs-echtpaar Aleksandra en Daniel Mizielinski. Ontdek samen met je kroost de landen van de wereld en wat deze zo uniek en bijzonder maken. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen erg leuk en leerzaam.

Atlas - Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

De kaarten krijgen uiteraard alle ruimte in dit grote boek en zijn voorzien van speelse tekeningen in mooie heldere kleuren. Er zijn ook wat basisgegevens over elk land op weergegeven, zoals inwonertal en naam van de hoofdstad. Een detail dat ik zelf erg leuk vind, is dat er voor elk land staat aangegeven wat een populaire (oftewel typische) jongens- en meisjesnaam is.

Op elke kaart staan naast de grote rivieren, steden en streken ook typische culinaire producten, architectuur, dieren en belangrijke culturele iconen. Op de kaart van België vind je bijvoorbeeld Adolphe Sax (de uitvinder van de Saxophone) en Reneé Magritte, maar ook waterzooi en het Atomium. Helemaal achteraan in het boek is een mooi overzicht van alle nationale vlaggen te vinden, zoals het natuurlijk hoort in een goede atlas.

Atlas - Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Helaas staan niet alle landen van de wereld er in, en omdat de originele uitgave Pools is missen er wat landen die in een Nederlandse atlas zeker niet zouden ontbreken, zoals bijvoorbeeld Suriname of Curaçao.

Het boek is al in veel landen uitgegeven en voor sommige landen heeft de nationale uitgever de kaart van een ontbrekend land bijbesteld. Zo is de kaart van Oekraïne in de Nederlandse editie niet te vinden, maar koop je het boek in het Oekraïens, dan zit deze er wel bij.

Atlas - Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Om in te spelen op het grote succes van de atlas is er ook een tekenatlas en een posterboek uitgegeven op basis van dit boek. Helaas is het poster-boek nog niet te krijgen in een Nederlandse uitvoering, maar de tekenatlas is al wel enige tijd te koop.

Het echtpaar Mizielinska heeft in Polen nog een hele serie andere boeken uitgebracht waarvan meerdere ook voor andere taalgebieden vertaald zijn. In het Nederlands zijn er momenteel helaas pas vier op de markt (Lannoo, doe hier wat aan!).

Dit is wat mij betreft het ideale kado voor een kleine wereldreiziger in de dop!

Titel: Atlas
Auteurs: Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski
Vertaling: Renata Cieszynska & Greet Pauwelijn
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401409285
Verschijningsdatum: juni 2013
Originele titel: Mapy
Bladzijden: 96
Afmetingen: 19x378x280 mm
Leeftijd: 4+
Prijs: € 24.99
Onderscheiding: Prix Sorcières 2013, Premio Andersen 2013,  Travelery 2012 e.a.

Website illustratoren: hipopotamstudio.pl

Koop “Atlas” bij Paagman.nlKoop “Tekenatlas” bij Paagman.nl