Het is weer zover, de leukste (en langste) week van het jaar is weer begonnen! Vanaf 5 oktober is de Kinderboekenweek van start gegaan en deze zal tot 16 oktober lopen. Het thema van deze editie van 2022 is dit keer Gi-ga-groen, over natuur en duurzaamheid, een heel actueel thema.
Het kinderboekenweekgeschenk, dat gratis verkregen kan worden wanneer er €12,50 aan (Nederlandstalige) kinderboeken wordt aangeschaft, is het door Andy Griffiths geschreven ‘Waanzinnige boomhutverhalen’ met illustraties van Terry Denton. Andy & Terry zijn natuurlijk wereldberoemd door hun serie over de Waanzinnige boomhut van ontiegelijk veel verdiepingen, een gi-ga-grote hit onder basisschoolkinderen.
Sinds enige tijd is er ook de traditie dat er een zacht geprijsd prentenboek verkrijgbaar is in de Kinderboekenweek en dit keer is dat het prachtige, door Marije Tolman geschreven en getekende, ‘Egalus‘. Voor € 8,25 is dit boek in de betere boekhandel te krijgen, en wees er snel bij, want op = op!
Vosje heeft het heerlijk naar zijn zin in de duinen, hij danst met de vogels en rent achter de vlinders aan, maar dan springt hij iets te enthousiast de lucht in en komt hij met een harde smak neer. Daarmee begint een hele bijzondere droom waarin zijn hele leven aan hem voorbij komt, van geboorte tot de val en het jongetje dat hem uiteindelijk vind en naar zijn familie terug brengt.
In zijn droom beleeft hij weer alle leuke (en minder leuke) dingen die hij heeft meegemaakt, van zijn tijd als pup tot die ene keer dat het kleine mens hem uit de pot heeft gered.
Een samenwerking van twee auteurs met zo’n bijzondere staat van dienst kan alleen maar een heel mooi boek opleveren en dat is met Vosje dan ook absoluut het geval. Edward van de Vendel is een auteur met een indrukwekkend oeuvre, de winnaar van verscheidene zilveren griffels (en de Woutertje Pieterse Prijs) en de schrijver van het kinderboekenweekgeschenk van 2005. Daarnaast is de lijst kinderboeken die hij (buitengewoon goed) heeft vertaald bijna eindeloos, deze site staat dan ook al vol met boeken waar Edward een hand in heeft gehad.
Nadat Lynn naar school is gebracht door haar vader stapt hij meteen in het vliegtuig naar Afrika om een monster te verslaan. Daarna moet nog een president geholpen worden en staat het vangen van een boef op het programma.
Lynn fantaseert er op los wat haar vader allemaal doet nadat hij haar naar school heeft gebracht. En dat kunnen natuurlijk alleen maar grootse avonturen zijn, want zeg nou zelf, je vader, dat is toch een held?
Een nieuw boek met de illustraties van Marije Tolman is altijd een feestje en er zijn recent veel feestjes geweest want ze is een veelgevraagde illustratrice waar heerlijk veel boeken van uitkomen. Ze werkt veelvuldig samen met een verscheidenheid aan kinderboekenschrijvers en brengt ook haar eigen boeken uit (vaak in samenwerking met haar vader Ronald Tolman) zoals het dromerige en hier ook al eerder gerecenseerde Het eiland.
De ijsbeer daalt neer uit een wolk op een eiland vol papegaaiduikers en gaat op verkenning in de eilandengroep. Ondertussen ontdekt hij veel verschillende eilanden met allerlei kleurige dieren erop en hij houdt er uiteindelijk zelfs een vriend(in) aan over.
Na zijn avontuur in de boomhut verkent de ijsbeer dit keer niet één plek onder verschillende omstandigheden, maar juist een heleboel verschillende plekken. Kwamen de dieren eerst naar hem toe, nu bezoekt hij ze in hun eigen habitat.
Het boek bevat naast de titel geen enkele tekst, waar je wel van moet houden. De fantastisch mooie, dromerige afbeeldingen geven echter meer dan voldoende inspiratie om het verhaal zelf in te vullen.