AVI lezen voor beginners

Illustratie door Jantien Baas: AVI lezen voor beginners

Wat is AVI? 

AVI is de afkorting van “Analyse van Individualiseringsvormen” een heerlijk ingewikkelde term die vast heel pedagogisch verantwoord is, maar het er niet meteen makkelijk op maakt om voor je kind geschikt leesmateriaal te vinden. Dit systeem had in het verleden (AVI 1994) 10 overzichtelijke niveaus maar is in 2008 aangepast om een betere aansluiting bij de groepsindeling op de basisschool te bewerkstelligen. Nadeel hiervan is dat er nu dus 2 verschillende AVI systemen worden gebruikt, bovenop het al eeuwenoude systeem van letters dat er in de bibliotheek wordt gebruikt.

Hoe kom ik er achter of een boek geschikt is?

Het AVI systeem is ontstaan om onderwijzend personeel (en ouders) een beter hulpmiddel te geven om passende leeswaar voor hun kinderen te vinden. Dat betekent dat het systeem niet heiligmakend is, en het belangrijkst blijft altijd de interesse van het kind zelf. Is een boek boven of onder het huidige AVI niveau van uw kind, geen enkel probleem!

Daar komt nog eens bij dat niemand gemiddeld is en iedereen zijn eigen ontwikkelingstempo heeft, met andere woorden: “AVI geeft een indicatie, hou je er niet te strikt aan”. Het belangrijkste is dat lezen leuk is én blijft!

Hieronder hebben wij in één overzicht proberen te vangen hoe alle verschillende niveau’s ongeveer samenhangen en welke leeftijd bij welk boek ongeveer hoort.

Wat geven de letters en cijfers aan in de AVI code?

In de nieuwe AVI codering staat het cijfer voor de basisschool groep waarop het niveau van toepassing is. De letter geeft aan of het in het begin tot het Midden van de groepsduur of het Eind van de groepsduur van toepassing is. Eenvoudig gezegd dient een kind aan het begin van groep 6 dus niveau M6 te hebben en aan het einde van het jaar E6.

Overzicht van leesniveaus’s:

LeeftijdGroepAVI 1994AVI huidigBibliotheek
0-3 jaar
4-5 jaarGroep 1AVI 1A
5-6 jaarGroep 2AVI 1 – 2StartA
6-7 jaarGroep 3AVI 2 – 3M3-E3A
7-8 jaarGroep 4AVI 3 – 4 – 5M4-E4A
8-9 jaarGroep 5AVI 5 – 6 – 7M5-E5A – B
9-10 jaarGroep 6AVI  7 – 8 – 9M6-E6B
10-11 jaarGroep 7AVI  8 – 9 – >9M7-E7B
11-12 jaarGroep 8AVI >9PlusB

Ik zie bij de recensies geen AVI niveau staan, waarom is dat?

Wij geven bij elk boek aan voor welke leeftijd wij denken dat dit geschikt is, dit is nadrukkelijk geen AVI niveau.

AVI is en blijft een heel handig hulpmiddel bij het verbeteren van begrijpend lezen voor kinderen, maar is niet heilig makend. Wij zijn er van overtuigd dat kinderen vooral vanuit interesse moeten lezen en merken dat het weergeven van het AVI niveau soms beperkend kan zijn en vaak ook moeilijk om te bepalen. Om dit te voorkomen hebben we er voor gekozen om AVI niveaus helemaal weg te laten bij de recensies en met leeftijd indicaties te werken.


Een willekeurige greep uit onze recensies

Is er leven op je neus? – Christian Borstlap

Illustratie door Jantien Baas: Is er leven op je neus? – Christian Borstlap

Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.

In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.

Is er leven op je neus? - Christian Borstlap

Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.

Lees meer »

Groene voeten – Lotte Stegeman & Maartje Kuiper

Illustratie door Jantien Baas: Groene voeten – Lotte Stegeman & Maartje Kuiper

Jongeren en klimaat is een actueel thema, maar eigenlijk ook gewoon van alle tijden. De jongste generatie zal altijd de meeste gevolgen ondervinden van langzame processen als klimaatverandering en het broeikaseffect en hebben daarom het meeste te vrezen van de negatieve gevolgen.

Om die jongste generatie te helpen met tips en kennis om zelf een duurzamer en groener bestaan op te bouwen, is er nu dit boek vol praktische tips voor een ‘groen-en-toch-nog-steeds-heel-leuk-leven’.

Groene voeten - Lotte Stegeman & Maartje Kuiper

Als je boek een voorwoord bevat van een heuse prinses ben je natuurlijk goed bezig, en dat is met dit boek dan ook het geval. Interviews met wetenschappers en ervaringsdeskundigen, reportages, praktische tips en ruimte voor je eigen groene tips maken dit een onmisbaar boek voor de jonge wereldverbeteraar.

Lees meer »

Vermaak in tijden van Corona

Illustratie door Jantien Baas: Vermaak in tijden van Corona

In deze tijden van Corona, quarantaine en thuisonderwijs is het geen overbodige luxe wat extra activiteiten bij de hand te hebben voor een rustig momentje zo nu en dan. Daarom hebben wij van de Kinderboekenbaas een kleine verzameling van teken, knutsel- en (voor)leesactiviteiten verzameld.

Lees meer »

24 uur in de steentijd – Lan Cook & Laurent Kling

Illustratie door Jantien Baas: 24 uur in de steentijd – Lan Cook & Laurent Kling

Auri, een jonge holbewoner uit het stenen tijdperk, neemt je mee op een typische dag in zijn leven. Zo gaat hij op jacht, maakt een vuurstenen speerpunt, schildert prachtige grotschilderingen en beschermt zijn familie tegen een ongenode gast.

Terwijl Auri verteld over zijn leven, leer je van alles over hoe de mens zich in de oertijd vermaakte, zijn eten verzamelde en wat voor gevaren ze elke dag weer moesten trotseren.

24 uur in de steentijd - Lan Cook & Laurent Kling

De oertijd gaat momenteel een herwaardering door, er verschijnen veel nieuwe boeken met nieuwe inzichten over Neanderthalers, de Bronstijd en alle andere prehistorische tijdperken. Er is zelfs vrij recent een hele nieuwe prehistorische bewoonde landmassa herontdekt voor onze kust, het zogenaamde Doggersland.

Lees meer »

   Terug naar home