AVI lezen voor beginners

Illustratie door Jantien Baas: AVI lezen voor beginners

Wat is AVI? 

AVI is de afkorting van “Analyse van Individualiseringsvormen” een heerlijk ingewikkelde term die vast heel pedagogisch verantwoord is, maar het er niet meteen makkelijk op maakt om voor je kind geschikt leesmateriaal te vinden. Dit systeem had in het verleden (AVI 1994) 10 overzichtelijke niveaus maar is in 2008 aangepast om een betere aansluiting bij de groepsindeling op de basisschool te bewerkstelligen. Nadeel hiervan is dat er nu dus 2 verschillende AVI systemen worden gebruikt, bovenop het al eeuwenoude systeem van letters dat er in de bibliotheek wordt gebruikt.

Hoe kom ik er achter of een boek geschikt is?

Het AVI systeem is ontstaan om onderwijzend personeel (en ouders) een beter hulpmiddel te geven om passende leeswaar voor hun kinderen te vinden. Dat betekent dat het systeem niet heiligmakend is, en het belangrijkst blijft altijd de interesse van het kind zelf. Is een boek boven of onder het huidige AVI niveau van uw kind, geen enkel probleem!

Daar komt nog eens bij dat niemand gemiddeld is en iedereen zijn eigen ontwikkelingstempo heeft, met andere woorden: “AVI geeft een indicatie, hou je er niet te strikt aan”. Het belangrijkste is dat lezen leuk is én blijft!

Hieronder hebben wij in één overzicht proberen te vangen hoe alle verschillende niveau’s ongeveer samenhangen en welke leeftijd bij welk boek ongeveer hoort.

Wat geven de letters en cijfers aan in de AVI code?

In de nieuwe AVI codering staat het cijfer voor de basisschool groep waarop het niveau van toepassing is. De letter geeft aan of het in het begin tot het Midden van de groepsduur of het Eind van de groepsduur van toepassing is. Eenvoudig gezegd dient een kind aan het begin van groep 6 dus niveau M6 te hebben en aan het einde van het jaar E6.

Overzicht van leesniveaus’s:

LeeftijdGroepAVI 1994AVI huidigBibliotheek
0-3 jaar
4-5 jaarGroep 1AVI 1A
5-6 jaarGroep 2AVI 1 – 2StartA
6-7 jaarGroep 3AVI 2 – 3M3-E3A
7-8 jaarGroep 4AVI 3 – 4 – 5M4-E4A
8-9 jaarGroep 5AVI 5 – 6 – 7M5-E5A – B
9-10 jaarGroep 6AVI  7 – 8 – 9M6-E6B
10-11 jaarGroep 7AVI  8 – 9 – >9M7-E7B
11-12 jaarGroep 8AVI >9PlusB

Ik zie bij de recensies geen AVI niveau staan, waarom is dat?

Wij geven bij elk boek aan voor welke leeftijd wij denken dat dit geschikt is, dit is nadrukkelijk geen AVI niveau.

AVI is en blijft een heel handig hulpmiddel bij het verbeteren van begrijpend lezen voor kinderen, maar is niet heilig makend. Wij zijn er van overtuigd dat kinderen vooral vanuit interesse moeten lezen en merken dat het weergeven van het AVI niveau soms beperkend kan zijn en vaak ook moeilijk om te bepalen. Om dit te voorkomen hebben we er voor gekozen om AVI niveaus helemaal weg te laten bij de recensies en met leeftijd indicaties te werken.


Een willekeurige greep uit onze recensies

Kleine wijze wolf – Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

Illustratie door Jantien Baas: Kleine wijze wolf – Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

Kleine wijze wolf heeft geen tijd voor al die vragen, je blijft alleen maar wijs als je meer dikke boeken leest. En sterren en planten ontdekken kost ook veel tijd, dus al de dieren met lastige vragen moeten hem niet storen. Totdat Kleine wijze wolf naar de koning wordt geroepen en zich realiseert dat hij zijn vrienden ook wel eens nodig heeft.

De odyssee van Kleine wijze wolf doet hem inzien dat er meer is dan kennis vergaren en dat kennis delen ook erg waardevol is. Want zelfs de wijste weet ook niet alles en heeft de minder wijzen ook wel eens nodig.

Kleine wijze wolf - Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

De kleuren in dit boek zijn stemmig en aards, wat de sfeer erg goed verbeeld. De combinatie van technieken die zijn gebruikt om de afbeeldingen te maken zijn erg bijzonder. Ik kom er niet helemaal achter wat er precies is gebruikt, maar het lijkt een combinatie van zeefdrukken en pastelkrijt met digitale toevoegingen. Het is bijzonder goed gelukt en het maakt het boek erg plezierig om te lezen.

Lees meer »

Een wonderlijke expeditie van robots – Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Illustratie door Jantien Baas: Een wonderlijke expeditie van robots – Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Twee avontuurlijke, maar toch heel verschillende robots, gaan op zoek naar hun oorsprong en maken een gevaarlijke tocht dwars door de onbekende wildernis. De reis is lang en moeizaam en voert hen langs allerlei onontdekte landschappen, maar uiteindelijk worden ze beloond met een vondst die hun voorstellingsvermogen ver te boven gaat.

Er is weinig bekend over hoe de robotsamenleving is ontstaan en daarom word er een expeditie op touw gezet om daar meer duidelijkheid over te verkrijgen. Het is echter zeer de vraag of dat gaat lukken, of dat deze expeditie juist alleen maar meer vragen op zal werpen.

Een wonderlijke expeditie van robots - Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Dit is het eerste boek dat op deze site gerecenseerd wordt waarbij het niet helemaal duidelijk is of het een prentenboek of een leesboek is. De afbeeldingen zijn bijna paginagroot en domineren de bladzijden, maar er staat voor een prentenboek wel erg veel tekst in en met 100 pagina’s is het ook meteen het meest omvangrijke prentenboek dat we op de site hebben staan.

Lees meer »

Kattenkwaad: De broodfabriek – Noriko Kudoh

Illustratie door Jantien Baas: Kattenkwaad: De broodfabriek – Noriko Kudoh

Zes bijzonder ondeugende katten ruiken het heerlijke verse brood dat klaar ligt voor verkoop in de winkel van de broodfabriek, wat ziet dat er lekker uit! En heel makkelijk om te maken, toch?

Maar als ze s’nachts de fabriek insluipen om zelf aan de slag te gaan met meel, melk, eieren en bakpoeder valt het resultaat toch niet helemaal in de smaak.

Kattenkwaad: De broodfabriek - Noriko Kudoh

In dit eerste boek van Noraneko Gundan in het Nederlands bezoeken de donderstenen een broodfabriek, in Japan hebben ze ook al een sushi restaurant, een dumpling winkel en een ijswinkel met vergelijkbare resultaten bezocht.

Lees meer »

De muur in het midden van het boek – Jon Agee

Illustratie door Jantien Baas: De muur in het midden van het boek – Jon Agee

In het midden van het boek staat een hoge muur, om de ene kant te beschermen tegen de andere kant. Want aan de ene kant is het niet pluis en alles aan de andere kant is juist heel erg veilig en fijn, of steekt het misschien toch iets anders in elkaar?

Een bijzonder verhaal dat speelt met de actualiteit en dat de denkbeelden van de hoofdpersoon eens stevig onder een vergrootglas legt, maar toch geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 2!

De muur in het midden van het boek - Jon Agee

Net als het eerder gerecenseerde boek van Jon Agee, ‘Is er leven op Mars‘, is dit weer een heerlijk luchtig en grappig verhaal, mede door de afbeeldingen, terwijl de gebeurtenissen toch best avontuurlijk en spannend zijn. Als je er goed over nadenkt gebeuren hier levensgevaarlijke dingen eigenlijk!

Lees meer »

   Terug naar home