AVI lezen voor beginners

Illustratie door Jantien Baas: AVI lezen voor beginners

Wat is AVI? 

AVI is de afkorting van “Analyse van Individualiseringsvormen” een heerlijk ingewikkelde term die vast heel pedagogisch verantwoord is, maar het er niet meteen makkelijk op maakt om voor je kind geschikt leesmateriaal te vinden. Dit systeem had in het verleden (AVI 1994) 10 overzichtelijke niveaus maar is in 2008 aangepast om een betere aansluiting bij de groepsindeling op de basisschool te bewerkstelligen. Nadeel hiervan is dat er nu dus 2 verschillende AVI systemen worden gebruikt, bovenop het al eeuwenoude systeem van letters dat er in de bibliotheek wordt gebruikt.

Hoe kom ik er achter of een boek geschikt is?

Het AVI systeem is ontstaan om onderwijzend personeel (en ouders) een beter hulpmiddel te geven om passende leeswaar voor hun kinderen te vinden. Dat betekent dat het systeem niet heiligmakend is, en het belangrijkst blijft altijd de interesse van het kind zelf. Is een boek boven of onder het huidige AVI niveau van uw kind, geen enkel probleem!

Daar komt nog eens bij dat niemand gemiddeld is en iedereen zijn eigen ontwikkelingstempo heeft, met andere woorden: “AVI geeft een indicatie, hou je er niet te strikt aan”. Het belangrijkste is dat lezen leuk is én blijft!

Hieronder hebben wij in één overzicht proberen te vangen hoe alle verschillende niveau’s ongeveer samenhangen en welke leeftijd bij welk boek ongeveer hoort.

Wat geven de letters en cijfers aan in de AVI code?

In de nieuwe AVI codering staat het cijfer voor de basisschool groep waarop het niveau van toepassing is. De letter geeft aan of het in het begin tot het Midden van de groepsduur of het Eind van de groepsduur van toepassing is. Eenvoudig gezegd dient een kind aan het begin van groep 6 dus niveau M6 te hebben en aan het einde van het jaar E6.

Overzicht van leesniveaus’s:

LeeftijdGroepAVI 1994AVI huidigBibliotheek
0-3 jaar
4-5 jaarGroep 1AVI 1A
5-6 jaarGroep 2AVI 1 – 2StartA
6-7 jaarGroep 3AVI 2 – 3M3-E3A
7-8 jaarGroep 4AVI 3 – 4 – 5M4-E4A
8-9 jaarGroep 5AVI 5 – 6 – 7M5-E5A – B
9-10 jaarGroep 6AVI  7 – 8 – 9M6-E6B
10-11 jaarGroep 7AVI  8 – 9 – >9M7-E7B
11-12 jaarGroep 8AVI >9PlusB

Ik zie bij de recensies geen AVI niveau staan, waarom is dat?

Wij geven bij elk boek aan voor welke leeftijd wij denken dat dit geschikt is, dit is nadrukkelijk geen AVI niveau.

AVI is en blijft een heel handig hulpmiddel bij het verbeteren van begrijpend lezen voor kinderen, maar is niet heilig makend. Wij zijn er van overtuigd dat kinderen vooral vanuit interesse moeten lezen en merken dat het weergeven van het AVI niveau soms beperkend kan zijn en vaak ook moeilijk om te bepalen. Om dit te voorkomen hebben we er voor gekozen om AVI niveaus helemaal weg te laten bij de recensies en met leeftijd indicaties te werken.


Een willekeurige greep uit onze recensies

De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren & Ilon Wikland

Illustratie door Jantien Baas: De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren & Ilon Wikland

Dat Astrid Lindgren niet alleen verhalen kan schrijven over ondeugende buitenbeentjes als Pippi Langkous, Emiel van de Hazelhoeve of Karlsson van het dak, heeft ze bijzonder indrukwekkend bewezen met dit prachtige en razend imponerende avontuur over twee moedige broers.

Een boek dat erg droevig begint en langzaam maar zeker naar een ongelooflijk spannend hoogtepunt werkt, galmt ongetwijfeld nog lang na in de hoofden van allen die het hebben gelezen.

De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren & Ilon Wikland

Ik denk niet dat er veel mensen zijn die het niet met mee eens zijn als ik zeg dat dit een van de mooiste kinderboeken is, dat er ooit is geschreven. Ploegsma brengt dit buitengewoon indrukwekkende verhaal ook nog uit in een prachtige uitgave die perfect recht doet aan de schoonheid van deze internationale klassieker.

Lees meer »

Kleine draak – Lieve Baeten

Illustratie door Jantien Baas: Kleine draak – Lieve Baeten

Kleine draak is klaar voor het echte werk: een kind bang maken! Maar dit kind is niet zoals de grote draken hadden verwacht, dit kind wordt maar niet bang.

In een burcht boven op de berg woont een kolonie draken. Een heleboel grote draken, maar ook kleintjes, die het bang maken nog moeten leren. Het kind dat uit het dorp wordt gehaald voor Kleine draak om op te oefenen is echter niet onder de indruk. Of toch wel?

Kleine draak - Lieve Baeten

Kleine draak is een klassiek boek van de bekende Vlaamse kinderboekenauteur Lieve Baeten. Lieve’s bekendste creatie is Lotje, het nieuwsgierige heksje, over wie vijf verschillende boeken zijn verschenen en een hele mooie website is gemaakt.

Lees meer »

Buitengewone ontdekkingsreizigers – Paul de Moor & Mattias de Leeuw

Illustratie door Jantien Baas: Buitengewone ontdekkingsreizigers – Paul de Moor & Mattias de Leeuw

Het is nog niet zo lang dat we alle uithoeken van onze planeet in kaart hebben gebracht, in dit boek een eerbetoon aan allen die daaraan hebben bijgedragen door op ontdekking te gaan. De grootste ontdekkingsreizigers van de geschiedenis worden behandeld, van de wereldberoemde Marco Polo tot de vrij onbekende Jermak Timofejevitsj en de pas recent overleden Neil Armstrong.

Want nu we de aarde volledig in kaart hebben gebracht, lonkt het volgende rijk van het onbekende, de oneindige ruimte. Om moedig te gaan waar geen mens eerder is geweest!

Buitengewone ontdekkingsreizigers - Paul de Moor & Mattias de Leeuw

We realiseren ons tegenwoordig natuurlijk steeds beter dat al die ontdekkingsreizen niet alleen positieve dingen hebben gebracht en dat deze helden zich zo nu en dan weinig heroïsch hebben gedragen in den vreemde. Ook daar is aandacht voor in dit boek en worden de ontdekkingen in de context geplaatst die we van een modern boek kunnen verwachten, zonder dat de misdragingen én prestaties van de avonturiers worden gebagatelliseerd.

Lees meer »

Logboek van tot nu toe onbekende dieren – Sylvia Weve

Illustratie door Jantien Baas: Logboek van tot nu toe onbekende dieren – Sylvia Weve

Sylvia Weve komt eigenlijk nooit in Ootmarsum, maar die ene keer dat ze er was, in de Koggelsteeg, deed ze de vondst van haar leven. Een gedeelte van een geschrift in slechte staat, maar leesbaar, waar na een speurtocht naar de rest en de inmiddels overleden auteur én een grote reparatieklus, uiteindelijk dit boek uit is voorgekomen.

Een bonte verzameling van tot nu toe onbekende dieren, tenminste, ik ben ze nog nooit tegengekomen.. Van de Gekooide Tureluur (lat. Avis Insanus Captus) tot de Wamsteker (lat. Feles Vadere Alibi) en de Slotslak (lat. Cochlea Arx) zijn dit allemaal uiterst bijzondere en vooral onconventionele diersoorten.

Logboek van tot nu toe onbekende dieren - Sylvia Weve

Gouden Penseel winnares Sylvia Weve is een ondertussen behoorlijk bekende en gelauwerde illustratrice die, naast veel werk voor tijdschriften en kranten, door verschillende kinderboekenauteurs wordt gevraagd om de illustraties te leveren bij hun schrijfwerk. Dit keer doet Weve alles zelf en schrijft ze dus ook de behoorlijk absurde teksten van dit boek vol onbestaanbare dieren.

Lees meer »

   Terug naar home