AVI lezen voor beginners

Illustratie door Jantien Baas: AVI lezen voor beginners

Wat is AVI? 

AVI is de afkorting van “Analyse van Individualiseringsvormen” een heerlijk ingewikkelde term die vast heel pedagogisch verantwoord is, maar het er niet meteen makkelijk op maakt om voor je kind geschikt leesmateriaal te vinden. Dit systeem had in het verleden (AVI 1994) 10 overzichtelijke niveaus maar is in 2008 aangepast om een betere aansluiting bij de groepsindeling op de basisschool te bewerkstelligen. Nadeel hiervan is dat er nu dus 2 verschillende AVI systemen worden gebruikt, bovenop het al eeuwenoude systeem van letters dat er in de bibliotheek wordt gebruikt.

Hoe kom ik er achter of een boek geschikt is?

Het AVI systeem is ontstaan om onderwijzend personeel (en ouders) een beter hulpmiddel te geven om passende leeswaar voor hun kinderen te vinden. Dat betekent dat het systeem niet heiligmakend is, en het belangrijkst blijft altijd de interesse van het kind zelf. Is een boek boven of onder het huidige AVI niveau van uw kind, geen enkel probleem!

Daar komt nog eens bij dat niemand gemiddeld is en iedereen zijn eigen ontwikkelingstempo heeft, met andere woorden: “AVI geeft een indicatie, hou je er niet te strikt aan”. Het belangrijkste is dat lezen leuk is én blijft!

Hieronder hebben wij in één overzicht proberen te vangen hoe alle verschillende niveau’s ongeveer samenhangen en welke leeftijd bij welk boek ongeveer hoort.

Wat geven de letters en cijfers aan in de AVI code?

In de nieuwe AVI codering staat het cijfer voor de basisschool groep waarop het niveau van toepassing is. De letter geeft aan of het in het begin tot het Midden van de groepsduur of het Eind van de groepsduur van toepassing is. Eenvoudig gezegd dient een kind aan het begin van groep 6 dus niveau M6 te hebben en aan het einde van het jaar E6.

Overzicht van leesniveaus’s:

LeeftijdGroepAVI 1994AVI huidigBibliotheek
0-3 jaar
4-5 jaarGroep 1AVI 1A
5-6 jaarGroep 2AVI 1 – 2StartA
6-7 jaarGroep 3AVI 2 – 3M3-E3A
7-8 jaarGroep 4AVI 3 – 4 – 5M4-E4A
8-9 jaarGroep 5AVI 5 – 6 – 7M5-E5A – B
9-10 jaarGroep 6AVI  7 – 8 – 9M6-E6B
10-11 jaarGroep 7AVI  8 – 9 – >9M7-E7B
11-12 jaarGroep 8AVI >9PlusB

Ik zie bij de recensies geen AVI niveau staan, waarom is dat?

Wij geven bij elk boek aan voor welke leeftijd wij denken dat dit geschikt is, dit is nadrukkelijk geen AVI niveau.

AVI is en blijft een heel handig hulpmiddel bij het verbeteren van begrijpend lezen voor kinderen, maar is niet heilig makend. Wij zijn er van overtuigd dat kinderen vooral vanuit interesse moeten lezen en merken dat het weergeven van het AVI niveau soms beperkend kan zijn en vaak ook moeilijk om te bepalen. Om dit te voorkomen hebben we er voor gekozen om AVI niveaus helemaal weg te laten bij de recensies en met leeftijd indicaties te werken.


Een willekeurige greep uit onze recensies

Explorer Academy – Het Nebula-mysterie – Trudi Trueit & Scott Plumbe

Illustratie door Jantien Baas: Explorer Academy – Het Nebula-mysterie – Trudi Trueit & Scott Plumbe

Cruz Coronado is toegelaten tot de Explorer Academy, het instituut waar elk jaar een selecte groep kinderen tot buitengewone ontdekkingsreizigers wordt opgeleid. Op de Academy aangekomen komt hij er echter achter dat zijn familie een geschiedenis heeft op de school en dat er voor hem meer op het spel staat dan hij verwachtte.

Dit is het eerste deel in een nieuwe serie boeken over jonge explorers, met zeven delen in de planning, die is opgezet door de National Geographic Society en wereldwijd wordt uitgegeven.

Explorer Academy - Het Nebula-mysterie - Trudi Trueit & Scott Plumbe

Als er één organisatie is die weet hoe je een school voor ontdekkingsreizigers zou moeten opzetten dan is het National Geographic Society wel, opgericht in 1888 met als doel het ontdekken, bestuderen en conserveren van natuur, historie en cultuur over de hele wereld.

Lees meer »

Maart is Jeugdboekenmaand in Vlaanderen

Illustratie door Jantien Baas: Maart is Jeugdboekenmaand in Vlaanderen

Het is deze hele maand jeugdboekenmaand in Vlaanderen! In Nederland hebben we de tiendaagse Kinderboekenweek waarin het jeugdboek onder de aandacht wordt gebracht. Onze zuiderburen hebben ervoor gekozen om dit een maand lang te doen. Lang leve Vlaanderen!

Het thema is dit jaar Eureka! en richt zich op wetenschap en techniek.

Maart is Jeugdboekenmaand in Vlaanderen

Ter ere van de jeugdboekenmaand zullen de rest van recensies die in maart op deze site worden gepubliceerd in het teken staan van ditzelfde thema (en grotendeels van Vlaamse uitgeverijen zijn).

Eerdere recensies van boeken over wetenschap of techniek.

Website: jeugdboekenmaand.be

De taal van planten – Darya Beklemesheva & Helena Harastova

Illustratie door Jantien Baas: De taal van planten – Darya Beklemesheva & Helena Harastova

De laatste jaren worden er steeds meer ongelooflijke ontdekkingen gedaan over planten, ze blijken nl. een veel interessanter innerlijk leven te hebben dan voorheen gedacht, en communiceren zelfs onderling op een enorme verscheidenheid aan manieren. 

Een mooi moment om met dit boek vol bijzondere kennis over de taal van planten te beginnen en je te verbazen over wat deze rustige en vaak betoverend mooie aardbewoners allemaal in het geniep uitspoken.

De taal van planten - Darya Beklemesheva & Helena Harastova

‘De taal van de planten’ gaat namelijk volledig over alle manieren waarmee verschillende flora met elkaar communiceren. En dat blijken nogal wat verschillende en bijzondere wijzen van communiceren te zijn!

Lees meer »

Stem voor het beste kinderboek van 2019!

Illustratie door Jantien Baas: Stem voor het beste kinderboek van 2019!

De stembussen zijn weer geopend en er kan op de mooiste kinderboeken van 2019 worden gestemd die door de kinderjury zijn geselecteerd! Welk boek vind jij het beste, leukste of mooiste van 2019 en gun je een (Gouden) Griffel of een (Gouden) Penseel?

Ga nu naar de website van de kinderjury en selecteer het boek dat volgens jou het beste van 2019 was!

De bekendmaking zal zijn op 24 juni 2020 en je kunt stemmen tot 17 mei.

   Terug naar home