Babar en de Kerstman – Jean de Brunhoff
Babar de olifantenkoning gaat op zoek naar de Kerstman om hem te vragen ook een bezoek te brengen aan Olifantenland. Na een lange zoektocht en de onmisbare hulp van Duck de hond, lukt het hem de kerstman te vinden in zijn onderaardse huis. Helaas heeft de Kerstman het al veel te druk met de mensenkinderen om ook nog de olifantenkinderen te bezoeken op kerstavond. Maar Babar zou Babar niet zijn als hij daar niet een oplossing voor weet te vinden.
Uiteindelijk ontmoeten alle olifantenkinderen de kerstman in levende lijve en ondanks dat hij ze echt niet op kerstavond kan bezoeken, zorgt Babar ervoor dat ze toch allemaal kadootjes in hun kerstkousen vinden de volgende ochtend.
Babar de olifant is natuurlijk een behoorlijk bekende verschijning. De serie heeft vanaf het eerste boek uit 1931, over Babar die de jungle verlaat, allerlei moderne dingen leert en later terugkeert en tot koning van de olifanten wordt gekroond, al meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 17 talen wereldwijd. Maar dit boek is nog eens extra bijzonder omdat het de laatste was die door schepper Jean de Brunhoff zelf is gemaakt. Het boek is zelfs nooit helemaal door hem afgemaakt, de laatste inkleuringen zijn door zijn broer Michel gedaan nadat Jean in 1937 was overleden aan tuberculose.
Al tijdens het leven van Jean was Babar, ooit in een verhaal voor het slapengaan voor hun zoon door zijn vrouw bedacht, internationaal succesvol in o.a. Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Jean de Brunhoff heeft zelf uiteindelijk zeven Babar boeken gemaakt, zijn zoon is na het overlijden van zijn vader verder gegaan met de serie en uiteindelijk zijn er vele tientallen Babar boeken verschenen.
Van de Babar boeken zijn ook verschillende animatie series en films en zelfs een poppenserie gemaakt, dit boek heeft echter een speciale behandeling gekregen met een 30 minuten lange tekenfilm (in het Frans) die ook in het Nederlands is verschenen, maar helaas lastig te krijgen is. Hopelijk is er een omroep zo slim om deze rond de kerstdagen nog eens af te stoffen en te herhalen.
De tekeningen en teksten zijn zoals je van een Babar boek kunt verwachten, beiden doen een tikkeltje ouderwets aan, maar er is niettemin nog volop van te genieten door jong en oud. De tekeningen zijn als altijd lekker kleurig en vooral de grappige kaboutertjes die de Kerstman helpen zijn erg leuk in dit boek. Daarnaast roept de traditionele handgeschreven cursieve tekst die je in de Babar boeken vind meteen een nostalgisch gevoel op.
Een heel leuk boek van een beroemd personage wat door sommigen qua herkenbaarheid in één adem wordt genoemd met Mickey Mouse, (wist je dat er in Japan wel 12 Babar winkels te vinden zijn).
Helaas is ‘Babar en de Kerstman’ lastig te krijgen, want het is begin jaren negentig voor het laatst uitgegeven, gelukkig is het boek in veel bibliotheken nog wel verkrijgbaar en zie je het zo nu en dan tweedehands opduiken.
Desalniettemin lijkt het me dus hoog tijd voor een nieuwe Nederlandse uitgave! Misschien december 2019?
Titel: Babar en de Kerstman
Auteur: Jean de Brunhoff
Vertaling: Jacques Dohmen
Uitgever: Querido
ISBN: 9021431963
Verschijningsdatum: oktober 1992
Originele titel: Babar et le père Noël
Bladzijden: 44
Afmetingen: 190x 163 x 40 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: onbekend