Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – Elena Favilli & Francesca Cavallo

Illustratie door Jantien Baas: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – Elena Favilli & Francesca Cavallo

Honderd korte verhalen over honderd bijzondere vrouwen die iets buitengewoons hebben gedaan of op een andere manier belangrijk zijn geweest voor de samenleving.

Een boek vol inspirerende verhalen voor meisjes met pit en ambitie en natuurlijk voor jongens evengoed.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes - Elena Favilli & Francesca Cavallo

Het zal me niks verbazen wanneer dit een van de mooiste boeken blijkt te zijn die we dit jaar recenseren. Zo heeft het boek ten eerste al een bijzonder mooie harde kaft die erg fijn in de hand ligt door het gebruikte materiaal. Dit positieve gevoel wordt doorgezet als je het boek openslaat, de pagina’s zijn van mooi stevig papier en fijne heldere kleuren zetten de toon.

De afbeeldingen bij de verhalen zijn door zestig verschillende vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld gemaakt, in een enorme verscheidenheid aan stijlen. Sommige portretten zijn realistisch, andere licht surrealistisch, maar zo goed als allemaal erg mooi en kleurrijk. Een aantal (zoals Ada Lovelace, Zhenyi Wang of Jacquotte Delahaye) zou ik zo als poster in de kamer willen hangen.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes - Elena Favilli & Francesca Cavallo

Alle honderd vrouwen die in het boek worden geportretteerd hebben dus op de een of andere manier een belangrijke bijdrage geleverd aan onze maatschappij. Sommigen zijn wereldberoemd en zal iedereen kennen, zoals Cleopatra, Venus en Serena Williams en Madame Curie. Anderen waren mij, tot mijn grote schaamte, geheel onbekend, zoals Nanny van de Marrons, Lozen en Balkissa Chaibou.

De biografieën bij de portretten zijn allemaal een pagina lang en geschreven alsof het een sprookje betreft. Uitermate geschikt om als bedtijdverhaal te gebruiken dus. De teksten zijn helder en eenvoudig geschreven en geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen, maar beter nog, om zelf te lezen voor de iets gevorderde lezers.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes - Elena Favilli & Francesca Cavallo

Omdat de verhalen zo kort zijn nodigen ze uit om zelf meer onderzoek te doen naar het onderwerp, iets wat ik absoluut toejuich. Zo is dit echt een inspirerend boek geworden waar je niet zomaar mee klaar bent.

Het boek is dan ook niet voor niks al in dertig talen verschenen en het tweede deel is ook al uit, helaas nog niet in het Nederlands, maar dat duurt vast niet lang meer.

Kortom, een absolute aanrader, voor ouders/verzorgers/onderwijzers van meisjes, en jongens evengoed, of gewoon voor jezelf.

Titel: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
Auteurs: Elena Favilli & Francesca Cavallo
Vertaling: Monique ter Berg
Uitgever: ROSE Stories
ISBN: 9789082470130
Verschijningsdatum: oktober 2017
Originele titel: Good night stories for rebel girls
Bladzijden: 212
Afmetingen: 248 x 184 x 24 mm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19.95

(Deze recensie verscheen eerder op mamaplaats.nl)

Koop 'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes' bij Paagman.nlVind 'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes' in de bibliotheek