Berlage en een boef in het museum – Georgien Overwater

Illustratie door Jantien Baas: Berlage en een boef in het museum – Georgien Overwater

De prachtige serie kunst prentenboeken van Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Haagse Kunstmuseum  brengt al jaren de mooiste boeken voort. Dit keer wordt het verhaal verteld van het voormalig Gemeentemuseum zelf en haar architect Hendrik Berlage.

Zelfs na zijn overlijden kan Berlage geen afscheid nemen van zijn grootste prestatie en maar goed ook! Een dief plundert de collectie en alleen de architect heeft het in de gaten en zorgt op zijn karakteristieke creatieve manier voor een oplossing.

Berlage en een boef in het museum - Georgien Overwater

Georgien Overwater levert een prachtig prentenboek af waar de hoofdrolspeler eigenlijk het museum zelf is. Ze laat geen bladzijde onbenut om de bijzondere architectuur, maar ook de collectie van het Haagse Kunstmuseum te benadrukken.

Want ook de kunst zelf krijgt de ruimte om te schijnen, de vos die graag zijn hol wat wil opfleuren heeft nl. een voortreffelijke smaak en in zijn plundertocht worden veel van de toppers van de collectie verschalkt door de boef.

Berlage en een boef in het museum - Georgien Overwater

Ik zal vast niet de eerste zijn die de tekenstijl van Overwater vergelijkt met die van Quentin Blake, maar ik kan het toch niet laten. Al zijn de illustraties van Georgien Overwater (in dit boek vooral) veel 3-dimensionaler dan wat we van Blake gewend zijn.

De zwierige tekeningen van de vos en Hendrik Berlage die door het prachtige museum jagen, maken dan ook erg benieuwd naar het echte museum. Iedereen die het boek van kaft tot kaft leest wordt ook echt nog een beetje een Berlage-kenner en zal straks extra van het bijzondere museum en haar architectonische bijzonderheden kunnen genieten.

Berlage en een boef in het museum - Georgien Overwater

Net als het eerder gerecenseerde Paul Poiret – Dromen van de Orient, is ook dit boek weer een heel bijzonder prentenboek geworden dat vakkundig educatie en plezier weet te combineren. De hele serie blinkt uit in kinderen speels in aanraking te brengen met kunst en kunstenaars en ook in ‘Berlage en een boef in het museum’ is dat weer op meesterlijke wijze gelukt.

Ben je bewonderaar van Hendrik Berlage, het Haagse Kunstmuseum, Moderne kunst, kunst in het algemeen of mooie prentenboeken, dan heb je een nieuw boek om aan te schaffen en (voor) te lezen!

Voor de liefhebbers van het boek zijn er zelfs nog leuke doebladen beschikbaar en veel meer informatie over alle andere kunstboeken uit de serie of deze in het bijzonder.

Titel: Berlage en een boef in het museum
Auteur: Georgien Overwater
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025879174
Verschijningsdatum: februari 2021
Bladzijden: 32
Afmetingen: 242 x 289 x 10 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 15,99

Website auteur: georgienoverwater.nl

Website boeken serie: kunstmuseum.nl/nl/kinderkunstboeken

Koop 'Berlage en een boef in het museum' bij Paagman.nlVind 'Berlage en een boef in het museum' in de bibliotheek