Buitengewone ontdekkingsreizigers – Paul de Moor & Mattias de Leeuw

Illustratie door Jantien Baas: Buitengewone ontdekkingsreizigers – Paul de Moor & Mattias de Leeuw

Het is nog niet zo lang dat we alle uithoeken van onze planeet in kaart hebben gebracht, in dit boek een eerbetoon aan allen die daaraan hebben bijgedragen door op ontdekking te gaan. De grootste ontdekkingsreizigers van de geschiedenis worden behandeld, van de wereldberoemde Marco Polo tot de vrij onbekende Jermak Timofejevitsj en de pas recent overleden Neil Armstrong.

Want nu we de aarde volledig in kaart hebben gebracht, lonkt het volgende rijk van het onbekende, de oneindige ruimte. Om moedig te gaan waar geen mens eerder is geweest!

Buitengewone ontdekkingsreizigers - Paul de Moor & Mattias de Leeuw

We realiseren ons tegenwoordig natuurlijk steeds beter dat al die ontdekkingsreizen niet alleen positieve dingen hebben gebracht en dat deze helden zich zo nu en dan weinig heroïsch hebben gedragen in den vreemde. Ook daar is aandacht voor in dit boek en worden de ontdekkingen in de context geplaatst die we van een modern boek kunnen verwachten, zonder dat de misdragingen én prestaties van de avonturiers worden gebagatelliseerd.

De teksten zijn behoorlijk pittig geschreven met relatief moeilijke woorden en soms hele lange zinnen, vol ingewikkelde tussenzinnen. Maar als je je daar niet door laat afschrikken staat het boek bomvol met interessante kennis en leuke weetjes.

Buitengewone ontdekkingsreizigers - Paul de Moor & Mattias de Leeuw

Het maakt het boek wel vooral geschikt voor kinderen die zich al interesseren voor geschiedenis en ontdekkingsreizigers, voor anderen is de tekst dan toch wat te weinig toegankelijk. Maar voor die liefhebbers valt er heel veel te genieten, want naast de voor de hand liggende namen worden ook eens de wat minder beroemde avonturiers besproken. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van de eeuwige reiziger Alexandra David-Néel of de Egyptische oer-ontdekker Harchoef.

Omdat het boek niet chronologisch is opgebouwd, maar per thema, krijg je de ontdekkingsreizen eigenlijk per interessegebied voorgeschoteld. De eerste 5 thema’s zijn geografisch (zoals Noord-Amerika of De Zuidpool) en dan volgt een deel over Natuurontdekkers en een deel over de ruimte (en de diepte), in feite over de ontdekkers uit de moderne tijd.

Buitengewone ontdekkingsreizigers - Paul de Moor & Mattias de Leeuw

Het boek staat ook nog eens barstensvol met de speelse illustraties van Gulden Penseel winnaar Mattias de Leeuw, een effectieve manier om de teksten van wat lucht te voorzien. De tekeningen zijn duidelijk geïnspireerd op afbeeldingen uit de tijd waarin het onderwerp zijn reizen maakte, maar toch typisch in de eigen stijl van De Leeuw, wat buitengewoon goed werkt.

Dit alles maakt ‘Buitengewone ontdekkingsreizigers’ een fantastisch mooi boek voor jonge geschiedenisliefhebbers en avonturiers. Een overdaad aan informatie waarvan veel onbekend zal zijn voor de gemiddelde lezer en gepresenteerd op een moderne manier, overdadig geïllustreerd met de frisse en vrolijke tekeningen van Mattias de Leeuw.

Titel: Buitengewone ontdekkingsreizigers
Auteur: Paul de Moor
Illustraties: Mattias de Leeuw
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401450195
Verschijningsdatum: juni 2018
Bladzijden: 144
Afmetingen: 247 x 204 x 20 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 25,99

Website illustrator: mattiasdeleeuw.com

Koop 'Buitengewone ontdekkingsreizigers' bij Paagman.nlVind 'Buitengewone ontdekkingsreizigers' in de bibliotheek