Carnaval der dieren – Camille Saint-Saëns & Jessica Courtney-Tickle

Illustratie door Jantien Baas: Carnaval der dieren – Camille Saint-Saëns & Jessica Courtney-Tickle

Wanneer de broertjes James en Thomas zich op een regenachtige dag vervelen, vinden ze ineens een geheimzinnige deur in de goed gevulde boekenkast op hun kamer.

De deur brengt ze naar een andere wereld, waar ze door leeuwen en schildpadden worden onthaalt en waar betoverende muziek klinkt, die hun een verhaal lijkt te willen vertellen…

Carnaval der dieren - Camille Saint-Saëns & Jessica Courtney-Tickle

Het eerste boek met geluid dat we hier recenseren en dat is niet zonder rede. Meestal zijn dit boeken met weinig samenhang en van wat lagere kwaliteit, gelukkig gaat dat absoluut niet op voor het vrolijke ‘Carnaval der Dieren’ van Jessica Courtney-Tickle.

Er zijn al heel wat boeken gebaseerd op het romantische meesterwerk van Camille Saint-Saëns (ondanks de vrouwelijk aandoende naam toch een fors bebaarde man) uit 1886, waaronder ook al verschillende met fragmenten van de muziek.

Carnaval der dieren - Camille Saint-Saëns & Jessica Courtney-Tickle

Wat deze versie zo bijzonder maakt is ten eerste de hoogstaande kwaliteit van het boek, met een mooie stoffen omslag en de grote maat. Maar de mooie tekeningen van Jessica Courtney-Tickle, die overduidelijk zijn geïnspireerd op het klassieke stuk van Saint-Saëns, maken dit boek echt bijzonder.

Het avontuur dat de kleine jongens beleven in de geheime wereld aan de andere kant van de boekenkast, ademt de romantisch sfeer die Saint-Saëns met veel succes in zijn populaire muziekstuk probeerde weer te geven. Betoverende klanken en tekeningen worden in elkaar verwoven tot een dromerig verhaal dat recht doet aan het Romantisch Ideaal van de componist.

Carnaval der dieren - Camille Saint-Saëns & Jessica Courtney-Tickle

‘Carnaval der Dieren’ is een heerlijk toegankelijk prentenboek met korte flarden van de klassieke stukken die al heel wat generaties hebben geïntroduceerd in de wereld van de klassieke muziek. Flarden die de originele muziek eigenlijk geen recht doen door de beperkingen die geluidsdragers als deze nou eenmaal hebben, maar wel een perfecte introductie zijn tot het werk van Camille Saint-Saëns in het bijzonder en klassieke muziek in het algemeen.

Dit boek is onderdeel van een hele mooie serie waarin nog een heel aantal andere prachtige klassieke werken (zoals Het Zwanenmeer of de Notenkraker) voor kinderen toegankelijk(er) worden gemaakt door dezelfde auteur.

Allemaal prachtige boeken die wij stuk voor stuk aanraden, voor beginnende muziekliefhebbers, of juist voor diegene die nog niet kennis hebben mogen nemen van deze inspirerende muzikale kunstwerken.

Titel: Carnaval der dieren
Auteur: Jessica Courtney-Tickle
Uitgeverij: Christofoor
ISBN: 9789060389133
Verschijningsdatum: september 2020
Oorspronkelijke titel: The Story Orchestra: Carnival of the Animals
Bladzijden: 24
Afmetingen: 275 x 312 x 17 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 19,90

Website auteur: jessicatickle.co.uk

Koop 'Carnaval der dieren' bij Paagman.nlVind 'Carnaval der dieren' in de bibliotheek