CoderDojo: Maak je eigen game – Jurie Horneman

Illustratie door Jantien Baas: CoderDojo: Maak je eigen game – Jurie Horneman

Computers kun je tegenwoordig overal vinden, er is bijna geen activiteit meer te bedenken waar niet ergens een chip of een computer bij komt kijken. Inzicht in hoe die werken is dan ook een onderwerp waar al voor de jongste lezers boeken, software, speelgoed en cursussen over beschikbaar zijn.

Coderdojo is één van die initiatieven om kinderen op jonge leeftijd al in aanraking te brengen met het programmeren van computers, in dit boek uit de CoderDojo Nano serie gebeurt dat door zelf een computerspel te maken met behulp van javascript.

CoderDojo: Maak je eigen game - Jurie Horneman

Is een CoderDojo een evenement waar vrijwilligers jonge beginnelingen leren programmeren, een CodeDojo Nano kun je zelf met je vrienden opzetten om aan de hand van dit boek te leren programmeren. Het boek begint dan ook helemaal met de basis, welke programma’s heb je nodig, hoe gebruik je de browser console, welke woorden moet je weten etc. En vandaar uit gaat het steeds verder de diepte in tot collisions, FOR-lussen en animaties geen geheimen meer voor je hebben.

Het concept van de dojo wordt serieus genomen, want het boek staat bol van de ninja’s en de game die je met behulp van het boek gaat maken is dan ook een ninja-spel. De kleurrijke illustraties, waar het boek mee vol staat, zijn allemaal in de nostalgische stijl van een 8-bits ninja game.

CoderDojo: Maak je eigen game - Jurie Horneman

De CoderDojo organisatie, die kinderen in de leeftijd van 7 t/m 17 leert programmeren, wordt geheel gerunt door vrijwilligers en door het hele land worden gratis dojo’s georganiseerd. Kijk voor meer informatie over een evenement bij jou in de buurt op de website. Dit boek komt ook weer voort uit deze non-profit, de auteur, de Nederlandse, in Canada woonachtige, gamemaker Jurie Horneman, heeft zijn sporen als onderwijzer dan ook verdiend door zelf bij CoderDojo’s les te geven.

Dit is het tweede deel van de Coderdojo Nano serie die in Nederland verschijnt, het eerste deel leerde kinderen hun eigen website te maken. Helaas is het boek waar deze recensie over gaat niet meer nieuw te krijgen, het eerste deel ‘CoderDojo – Bouw je eigen website‘, is gelukkig nog wel te koop. Ik zou er echter niet gek van op kijken als er snel nog een nieuwe druk komt van ‘Maak je eigen game’.

CoderDojo: Maak je eigen game - Jurie Horneman

Een hele goeie introductie om mee te leren programmeren en je maakt ondertussen nog een leuk spelletje ook!

De uitleg van de materie is helder, begint bij de absolute basics en gaat vandaar door naar ingewikkeldere zaken, maar het wordt nooit te ingewikkeld. De illustraties zijn heerlijk kleurrijk met een nostalgisch 8-bits sfeertje voor de wat oudere lezer, maar natuurlijk ook voor de jonge lezer herkenbaar dankzij spellen als Minecraft en Tiny Dangerous Dungeon.

Wil je zelf zo’n vette ninja-game leren bouwen? Ga dan naar de bibliotheek, of nog beter, bezoek een CoderDojo bij jou in de buurt! (En met een beetje geluk is dit boek ook snel weer in de winkel te koop!)

Titel: CoderDojo: Maak je eigen game
Auteur: Jurie Horneman
Uitgever: Meis & Maas
ISBN: 9789030503279
Verschijningsdatum: augustus 2017
Originele titel: CoderDojo: make your own game
Bladzijden: 96
Afmetingen: 252 x 197 x 12 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 12,95

Website CoderDojo Nano: nano-tips.com

Website CoderDojo Nederland: coderdojo.nl

Koop 'CoderDojo: Bouw je eigen website' bij Paagman.nl Vind 'CoderDojo: bouw je eigen game' in de bibliotheek