De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzzati

Illustratie door Jantien Baas: De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzzati

De strenge winter dwingt de hongerige beren naar de laagvlakte te trekken waar de mensen wonen. Daar gaan de beren noodgedwongen in de aanval en verslaan met hun kracht en sluwheid al snel de legers van de Groothertog van Sicilië. Maar dan beginnen de problemen pas, want zijn onschuldige beren wel bestand tegen de verlokkingen die ze in de wereld van de “geciviliseerde” mensen tegenkomen?

Een bijzonder verhaal waarin de Italiaanse beren hun schuilplaatsen in de bergen verlaten en het land van de mensen intrekken. Daar aangekomen worden ze met vijandigheid verwelkomt, maar bieden ze moedig weerstand. Hun bijzondere mengeling van kracht, slimheid en een vleugje toverkunst zorgt er al snel voor dat de legers van de mensen onder de voet worden gelopen. En zo begint de beroemde bereninvasie van Sicilië.

De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzzati

Dino Buzatti was een Italiaanse schrijver, dichter, schilder en journalist waar het werk de afgelopen jaren van is herontdekt in Nederland. Zijn bekendste boek ‘De Tartaarse Steppe’ is in 2016 opnieuw herdrukt en vorig jaar is dit boek, zijn enige ‘familieboek’, voor het eerst in het Nederlands vertaald en uitgegeven. Het verhaal over de avonturen die de beren in Sicilië beleven is heerlijk bizar en kan het beste worden gezien als een “moderne” fabel.

De tekst is zo geschreven dat het boek voor volwassenen en kinderen leuk is, waardoor het dus als een familieboek wordt aangeprezen en geschikt is voor (bijna) alle leeftijden. Het begint al meteen goed met de introductie van de karakters, waarin de weerwolf wordt geïntroduceerd, die later in het verhaal helemaal niet zal voorkomen.

De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzzati

Dino Buzzati, die zijn hele leven als journalist voor de ‘Corriere della Sera’ heeft gewerkt, heeft het verhaal in eerste instantie als feuilleton geschreven voor de kinderbijlage Corriere dei Piccoli, waar het in 1945 verscheen. Bij elke aflevering (wat uiteindelijk in het boek een hoofdstuk werd) zat een grote gekleurde afbeelding en door de tekst heen werden kleinere afbeeldingen getoond. Al deze door Buzzati zelf gemaakte tekeningen zijn gelukkig ook weer in het boek terug te vinden.

In de tekst is goed te herkennen dat het ooit als vervolgverhaal is begonnen, want elk hoofdstuk is als een verhaaltje op zich met een kop en een staart. Dat maakt het boek ideaal om te gebruiken als voorleesboek voor het slapengaan, met elke avond een hoofdstuk van een pagina of zes.

De beroemde bereninvasie van Sicilië – Dino Buzzati

De uitgever (Karaat) geeft voornamelijk vertaalde literatuur uit en dit is hun eerste boek dat ook geschikt is voor kinderen, maar als al hun uitgaven voor kinderen met evenveel zorg en liefde worden gemaakt, hoop ik van harte dat het niet de laatste zal zijn. Om een nog betere indruk van het boek te krijgen kun je hier de korte videopresentatie bekijken die de uitgever heeft gemaakt.

Het verhaal is ondertussen ook opgemerkt door een animatiestudio en het wordt bewerkt tot de Frans-Italiaanse animatiefilm ‘La fameuse invasion des ours en Sicile‘, geregisseerd door Lorenzo Mattotti. De film wordt in 2019 in de bioscoop verwacht, en op dit Franse blog kun je alvast een impressie krijgen van hoe het er uit zal gaan zien.

Een heerlijk bijzonder en bizar verhaal waar jong en oud van kunnen genieten. Vooral erg geschikt als voorleesboek omdat er ook voor de volwassene (voor)lezer genoeg te genieten is!

Titel: De beroemde bereninvasie van Sicilië
Auteur: Dino Buzzati
Vertaling: Renata Vos
Uitgever: Uitgeverij Karaat
ISBN: 9789079770250
Verschijningsdatum: september 2017
Originele titel: La famosa invasione degli orsi in Sicilia
Bladzijden: 136
Afmetingen: 18x198x134 mm
Leeftijd: 10+
Prijs: € 18,95

Koop “ De beroemde bereninvasie van Sicilië ” bij Paagman.nl