De dag dat de zee weg was – Thé Tjong-Khing & Awee Prins

Illustratie door Jantien Baas: De dag dat de zee weg was – Thé Tjong-Khing & Awee Prins

Op een slechte dag wordt Kees de garnaal wakker om te ontdekken dat de zee verdwenen is! Zijn encyclopedische buurman de inktvis kan hem helaas niet helpen en dus gaat Kees zelf op onderzoek uit om de zee weer terug te halen.

Deze en nog vier bizarre sprookjes, over o.a. een konijn dat een olifant wil worden en beren die hun winterslaap proberen te verlengen, kun je vinden in het boek ‘De dag dat de zee weg was’, geschreven door filosoof en schrijver Awee Prins en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing.

De dag dat de zee weg was - Thé Tjong-Khing & Awee Prins

De auteur Awee Prins is een redelijk bekend filosoof in Nederland, in mijn ogen legendarisch omdat hij ooit is gepromoveerd als filosoof met een vuistdik proefschrift over verveling! De vijf moderne sprookjes of fabels in dit boek zijn door hem aan zijn zoons verteld als vervanging van de bestaande kinderliteratuur, die in zijn ogen te truttig en moralistisch was.

Uiteindelijk zit er ook in deze verhalen toch zeker een moraal, al zijn dit wel andere dan in de meeste kinderboeken. Wat dat betreft sluit Prins aan bij auteurs als Astrid Lindgren en Roald Dahl, die volwassenen ook niet al te serieus nemen en hun hoofdpersonen zich met veel plezier laten afzetten tegen de gevestigde orde.

De dag dat de zee weg was - Thé Tjong-Khing & Awee Prins

De illustraties van Thé Tjong-Khing zijn, zoals van hem verwacht kan worden, weer erg mooi en sluiten perfect aan op de teksten in het boek. Vooral in de verhalen over het varkentje dat van zijn modderverslaving af wil komen en van het konijn dat een olifant wilde zijn schittert de unieke stijl van Tjong-Khing.

De verhalen zijn fijn geschreven, zijn van een perfecte lengte om voor te lezen voor het slapen gaan en lopen gelukkig altijd goed af. In de woorden van Awee Prins; “De verhalen lopen goed af, de kinderen moeten er wel van kunnen slapen immers, maar zijn er niet om te sussen.”

De dag dat de zee weg was - Thé Tjong-Khing & Awee Prins

Volgens Awee Prins zijn de verhalen geschikt voor kinderen tussen de 6 en 96 en dat lijkt me een uitstekende keuze. Kinderen zullen kunnen genieten van de domme slimme inktvis en volwassenen zullen zich nog eens achter de oren krabben of ze zo nu en dan niet wat teveel op hem lijken.

Een heel bijzonder boek van een bijzondere auteur, met mooie tekeningen, mooie teksten en mooie verhalen, wat wil je nog meer?!

Titel: De dag dat de zee weg was
Auteur: Awee Prins
Illustraties: Thé Tjong-Khing
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789023463313
Verschijningsdatum: september 2017
Bladzijden: 64
Afmetingen: 248x166x14 mm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 45+ min
Prijs: € 17,99

Website illustrator: thetjongkhing.nl