De drie rovers – Tomi Ungerer
De duistere drie rovers laten een spoor van angst en vernieling achter en vergaren daarmee een enorme schat. Maar ze hebben eigenlijk nog niet bedacht wat ze met al die goudstukken en juwelen willen gaan doen. Dan komt er een klein meisje (Tiffany) op hun pad die de rovers doet besluiten de kostbaarheden ergens voor te gaan gebruiken.
Als professionele rover ben je natuurlijk alleen maar bezig met het bij elkaar verzamelen van een zo groot mogelijke schat. Maar als je niet weet wat je ermee wilt doen, is het veroorzaken van al die ellende nogal doelloos. Gelukkig inspireert Tiffany de rovers en ontdekken ze een manier om al hun kostbaarheden uit te geven en tegelijkertijd hun karma weer in het positieve te krijgen.
De drie rovers is al in 1961 verschenen in onder andere Duitsland en de Verenigde Staten en het is dan ook niet gek als je al bekend bent met het boek of dat de afbeeldingen je bekend voorkomen. Een aantal jaren later is het boek ook in Nederland verschenen en is sindsdien verscheidene malen (bij verschillende uitgeverijen) in herdruk gegaan.
De stijl van Tomi Ungerer, die al een heleboel boeken op zijn naam heeft staan, is herkenbaar en vrij uniek. Hij heeft naast een hele serie kinderboeken ook veel illustraties en spotprenten (niet allemaal geschikt voor kinderen) op zijn naam staan waarvoor hij al een heleboel onderscheidingen heeft mogen ontvangen.
Het verhaal begint duister, maar ontwikkelt zich al snel tot een feelgood-verhaal met een hartverwarmend einde. Je zou haast op zoek willen gaan naar het stadje dat uit het verhaal is ontstaan.
De stemmige tekeningen zetten een mooie sfeer neer die in combinatie met de weinige woorden het verhaal extra kracht bijzetten. Tomi is in staat geweest het verhaal van alle opsmuk te ontdoen om zo tot de kern ervan te komen, wat een prettig leesbaar boek tot resultaat heeft dat ook voor kinderen met een wat kortere attentiespanne heel geschikt is.
Het boek is al in veel (zestien!) talen verschenen en kan ondertussen gerust als een internationale klassieker worden gezien.
Eigenaardig genoeg zijn er wel een aantal aparte afwijkingen tussen de verschillende uitgaven uit de verschillende landen. Op de afbeelding hieronder kun je bijvoorbeeld zien dat de Nederlandse versie een stuk grauwer is dan de Engelstalige. Ook mist er onder andere een vogel, zodat de kinderen onderaan wat vreemd in het luchtledige staan te kijken. Ik heb de uitgever gevraagd waarom dit is, maar ik heb helaas nog geen antwoord gekregen.
In Duitsland is er in 2010 zelfs een animatiefilm van De drie rovers gemaakt van 75 minuten, die ook met Nederlandse stemmen in de bioscoop en op dvd is verschenen. Op de webshop van de producent is de dvd nog steeds (of weer) te bestellen. Bekijk hier de trailer van de Nederlands gesproken film.
Het boek is zowel in veel bibliotheken te vinden als in de winkel goed aan te schaffen dankzij de relatief nieuwe uitgave uit de Lemniscaat Kroonjuwelen Serie.
Titel: De drie rovers
Auteur: Tomi Ungerer
Vertaling: Maydo van Marwijk Kooy
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047702887
Verschijningsdatum: september 2014
Originele titel: Die drei Räuber
Bladzijden: 40
Afmetingen: 207x297x9 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 14.95
Onderscheidingen illustrator: Hans Christian Andersen Prize for children’s literature (1998), Erich Käistner Literary Prize (2004)
Website auteur: tomiungerer.com
Koop “De drie rovers” bij Paagman.nlVind 'De drie rovers' in de bibliotheek