De gekke machines van Leonardo Da Vinci – Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

Illustratie door Jantien Baas: De gekke machines van Leonardo Da Vinci – Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

De wonderlijke fantasie en het onuitputtelijke talent van Leonardo Da Vinci heeft tot allerlei onschatbare kunst en bijzondere machines geleidt. Hij was een ware renaissance-man die bijvoorbeeld het beroemdste schilderij ter wereld heeft geschilderd (Mona Lisa) maar ook een vroeg prototype van een helikopter schetste.

Zeven van Leonardo’s meest vooruitziende en bijzondere schetsen worden uitgebreid besproken in dit levendige boek, van Tank naar Draaibrug tot Parachute.

De gekke machines van Leonardo Da Vinci - Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

Het gebruik van strips om geschiedenis tastbaarder te maken heeft een lange en succesvolle traditie. Van ‘Alex’ tot ‘Van Nul tot Nu’ en de avonturen van Asterix en Obelix om maar enkele voor de hand liggende te noemen. Ook dit boek volgt getrouw in de voetsporen van sommigen van die illustere voorgangers.

Een prentenboek, een strip, een wetenschappelijk of historische verhandeling, dit boek is net als zijn onderwerp heel veelzijdig. Met uitgebreide technische tekeningen worden de principes uitgelegd en door de stripfiguren uitgeprobeerd.

De gekke machines van Leonardo Da Vinci - Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

Vier grote pagina’s worden er aan elke uitvinding gewijd, eerst een pagina met de theorie waarop de uitvinding is gebaseerd, dan een pagina met de oerversie van Leonardo, de oerversie van veel apparaten die wij tegenwoordig, ruim 500 jaar later, als gemeengoed beschouwen.

Deze derde pagina met de bouwtekening van elk onderwerp nodigt uit om zelf ook een experiment op te zetten, al zijn niet al zijn ontwerpen daar nou even geschikt voor zoals duidelijk wordt op de laatste pagina waar het resultaat van het experiment uit de doeken wordt gedaan.

De gekke machines van Leonardo Da Vinci - Nathalie Lescaille-Moulènes & Renaud Vigourt

De wonderlijke samenkomst van omstandigheden waardoor Leonardo Da Vinci op het juiste moment op de juiste plaats was om zijn talent voluit te kunnen benutten heeft ons een enorme schatkist aan bijzondere machines en technieken opgeleverd. Hij was gelukkig voor ons een fervent voorstander van notitieboeken en veel van deze in code geschreven boeken zijn bewaard gebleven en tegenwoordig digitaal te bekijken.

Er kunnen niet genoeg boeken worden gemaakt over de geniale Leonardo Da Vinci en dit is zeker een hele mooie aanwinst aan die bibliotheek. Met de nadruk op de uitvindingen waar de passie van het multi-talent toch altijd weer naar terugkeerde, namelijk grote bouwwerken, bizar oorlogstuig en heel veel verschillende soorten vliegmachines.

Titel: De gekke machines van Leonardo Da Vinci
Auteur: Nathalie Lescaille-Moulènes
Illustraties: Renaud Vigourt
Uitgever: Clavis
ISBN: 9789044838237
Verschijningsdatum: april 2020
Oorspronkelijk titel: Les Folles Machines de Léonard de Vinci
Bladzijden: 32
Afmetingen: 257 x 348 x 10 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,95

Website auteur: renaudvigourt.com

Koop 'De gekke machines van Leonardo Da Vinci' bij Paagman.nlVind 'De gekke machines van Leonardo Da Vinci' in de bibliotheek