De goudsmid en de meesterdief – Tonke Dragt

Illustratie door Jantien Baas: De goudsmid en de meesterdief – Tonke Dragt

De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken als twee druppels water op elkaar, uiterlijk tenminste, want hun karakters liggen mijlenver uit elkaar. Dat betekend echter niet dat ze het niet met elkaar kunnen vinden, sterker nog, ze helpen elkaar blindelings mocht een van de twee in de problemen komen. 

Helaas gebeurt dat nog wel eens en moet de één (lees de Goudsmid) de ander (de Meesterdief) te hulp schieten.

De goudsmid en de meesterdief - Tonke Dragt

Van Tonke Dragt verschenen er al een enorme hoeveelheid schitterende boeken, en dit lijkt weer een nieuwe, maar is eigenlijk haar debuut ‘Verhalen van de tweelingbroers’, dat nu onder een nieuwe titel verschijnt. Uitgeverij Leopold frist namelijk alle boeken van Tonke op en geeft ze in mooie en gloednieuwe uitgaven weer opnieuw uit.

Voor de hele serie zijn er nieuwe omslagen ontworpen waarbij de tekeningen van Tonke Dragt zelf als basis dienen. Want Tonke maakt voor al haar boeken zelf de tekeningen en dat levert fantastisch leuke, vaak erg gedetailleerde afbeeldingen op, die dan ook perfect aansluiten bij de verhalen.

De goudsmid en de meesterdief - Tonke Dragt

Voor de lezers die Tonke Dragt onverhoopt nog niet kennen, in 2004 ontving ze de Griffel der Griffels voor ‘De brief voor de koning‘, het boek dat 4 jaar later ook werd verfilmd en ondertussen al in heel veel talen is verschenen. Dit jaar (2019) staat er zelfs een Netflix serie uit te komen die is gebaseerd op dat boek, dat vooral in de Engelstalige vertaling, pas uitgegeven meer dan 50 jaar na het verschijnen van het Nederlandse origineel, mateloos populair is.

Maar daarnaast heeft Tonke nog een enorme verscheidenheid aan andere boeken geschreven die net zo leuk, dan niet leuker zijn. De meeste boeken zou je kunnen scharen onder de noemer fantasy of historische roman omdat deze zich afspelen in het verleden, maar een enkeling valt juist onder de categorie science fiction. In ‘De goudsmid en de meesterdief’ wordt nergens expliciet gezegd waar en wanneer het zich afspeelt, maar als je op de kleding en de namen afgaat, lijkt het gesitueerd in het Italië van de Renaissance.

De goudsmid en de meesterdief - Tonke Dragt

In dit eerste boek van Tonke is het meteen al duidelijk hoe getalenteerd ze is, de verhalen zijn spannend, vaak grappig en zetten altijd een fantastische sfeer neer waar het makkelijk in inleven is. Doordat de tekeningen bij de verhalen door de auteur zelf zijn gemaakt sluiten deze buitengewoon goed aan bij de teksten en zorgen ze ervoor dat het nog makkelijker is je onder te dompelen in de levendige fantasie van Tonke Dragt.

Het lijkt me duidelijk  dat wij grote fans zijn van het werk van Tonke Dragt zijn. Dat er nu dan ook weer een enorme opleving is in de aandacht voor haar werk is natuurlijk fantastisch. Het valt natuurlijk nog te bezien hoe de laatste verfilming van haar werk gaat bevallen, maar dat al haar boeken nu in nieuwe uitgaven verschijnen is alleen al een feestje waard.

Een fantastisch mooi boek in een schitterende nieuwe uitgave, koop dit boek, want geen kind zou mogen opgroeien zonder de verhalen van Tonke Dragt.

Titel: De goudmid en de meesterdief
Auteur & illustraties: Tonke Dragt
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025875244
Verschijningsdatum: juni 2018
Originele titel: Verhalen van de tweelingbroers
Bladzijden: 352
Afmetingen: 215 x 140 x 33 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 15,-

Koop 'De goudsmid en de meesterdief' bij Paagman.nlKoop 'De goudsmid en de meesterdief (ebook)' bij Paagman.nlVind 'De goudsmid en de meesterdief' in de bibliotheek