De Grotteling – Benji Davies

Illustratie door Jantien Baas: De Grotteling – Benji Davies

Wanneer Ruby alleen in haar zolderkamertje in bed ligt, spookt het liedje van de straatmuzikant over de grotteling door haar hoofd. En dan beginnen er ook nog eens allemaal vreemde geluiden haar kamer binnen te dringen. Het zou toch niet?….

De beschrijvingen in het versje over de Grotteling lijken precies overeen te komen met de onzichtbare nachtbraker die de buurt op stelten zet. Maar dan blijkt de Grotteling een bekende te zijn, die een heel duidelijk doel voor ogen heeft met zijn nachtelijke activiteiten.

De Grotteling - Benji Davies

Net als de al eerder gerecenseerde ‘De Kleine Walvis’ is dit boek ooit begonnen als een korte animatiefilm van de auteur, die ook animatie-regisseur is. In 2005 heeft Benji Davies namelijk een korte animatiefilm gemaakt genaamd ‘The Grotlyn’ en dit is dus de boekversie van datzelfde verhaal.

Een leuk detail hiervan is dat één van de animatoren die aan dat filmpje heeft gewerkt Chris Haughton is, nu ook een bekende prentenboeken auteur die onder andere het zeer succesvolle Mama kwijt heeft geschreven.

De Grotteling - Benji Davies

Het verhaal van dit boek speelt zich af in een Victoriaans stadje dat zo uit de verbeelding van Charles Dickens had kunnen komen. Het rijmpje waarop het hele verhaal is gebaseerd lijkt ook een origineel uit die tijd, niks is echter minder waar, want bedacht door Davies zelf.

Op de eerste paar pagina’s lijkt het een wat duister verhaal (de eerste van Davies volledig op rijm) te worden, maar dat blijkt al snel niet het geval te zijn. De ontknoping is zelfs haast teder te noemen en vervult iedereen, behalve de meest verstokte cynicus, van een hang naar avontuur en ontdekking. Mijns inziens de perfecte emotie om een kinderboek mee af te sluiten.

De Grotteling - Benji Davies

De tekeningen in de onderhand bekende stijl van Davies zijn weer als vanouds schitterend. De sfeer die hij neerzet hangt ergens tussen spannend, gezellig en avontuurlijk, eigenlijk net als in zijn andere boeken zoals het ontroerende Het eiland van Opa. De setting in de tijd van Dickens is treffend verbeeld en laat nog eens goed de diversiteit van de auteur zien.

Van de Engelstalige versie is een leuke boektrailer beschikbaar, helaas niet beschikbaar in het Nederlands, maar nog steeds erg leuk om te bekijken, ook voor de doelgroep.

Benji Davies heeft met De Grotteling alweer een superleuk en mooi boek afgeleverd en doet deze recensent reikhalzend uitkijken naar zijn volgende.

Titel: De Grotteling
Auteur:  Benji Davies
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024580378
Verschijningsdatum: maart 2018
Originele titel: The Grotlyn
Bladzijden: 32
Afmetingen: 11x313x236 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 13,99

Website auteur: benjidavies.com

Koop “De Grotteling” bij Paagman.nl