De H van Humboldt – Barbara Rottiers

Illustratie door Jantien Baas: De H van Humboldt – Barbara Rottiers

Voordat het vak biologie bestond, ver voordat wetenschappers op grote schaal de natuur introkken en de weidse verscheidenheid aan flora en fauna op aarde bestudeerden, was er Alexander van Humboldt.

Deze 18e-eeuwse Duitse gentleman trok als één van de allereerste met zijn instrumenten en teken- en schildergerei de onontdekte jungles en wildernissen in om dieren en planten te bestuderen en werd daarmee de grondlegger van een groot aantal takken van de wetenschap.

De H van Humboldt - Barbara Rottiers

Net als het leven van Alexander is dit boek kleurrijk, spannend, vol bijzondere historische figuren en beslaat het bijna alle continenten en alle mogelijke dier- en plantensoorten.

De hernieuwde interesse voor deze voorloper van Charles Darwin heeft recent al tot heel wat mooie boeken geleid, waaronder het doorwrochte en bijzonder goed ontvangen ‘De uitvinder van de natuur’ van Andrea Wulf. Nu is er dan deze nog veel leukere biografie van Alexander von Humboldt, speciaal voor kinderen.

De H van Humboldt - Barbara Rottiers

Barbara Rottiers heeft het voorbeeld van Von Humboldt gevolgd en heeft zowel de tekst als de tekeningen in dit boek zelf voor haar rekening genomen. De kleurrijke afbeeldingen van de natuur en mensen, en vooral de prachtige titelbladen, zouden Alexander veel plezier gedaan hebben.

Een biografie met als doelgroep kinderen is uiteraard anders dan eentje geschreven voor volwassenen, wat vooral opvalt is dat dit boek veel duidelijker is en het vooral aan het einde de lezers oproept om er zelf op uit te trekken om de natuur te aanschouwen (en te bestuderen). Iets wat je in een “serieuze” biografie natuurlijk niet zo snel zult lezen.

De H van Humboldt - Barbara Rottiers

Een prachtig boek, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat het nog veel navolging gaat krijgen.

Alexander von Humboldt was waarschijnlijk een van de interessantste figuren uit zijn tijd, maar er zijn nog velen anderen wiens levens inspiratie genoeg voor stapels boeken kan leveren.

Zoveel kinderboeken als er al zijn, echt goeie biografieën van dit type zijn dun gezaaid en daarom meer dan welkom!

Titel: De H van Humboldt
Auteur: Barbara Rottiers
Uitgeverij: Van Halewyck
ISBN: 9789463832274
Verschijningsdatum: oktober 2020
Bladzijden: 96
Afmetingen: 176 x 241 x 17 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 17,50

Website auteur: barbararottiers.com

Koop 'De H van Humboldt' bij Paagman.nlVind 'De H van Humboldt' in de bibliotheek