De kleine walvis – Benji Davies

Illustratie door Jantien Baas: De kleine walvis – Benji Davies

Boy woont aan de kust samen met zijn vader en zes katten. Helaas moet Boy’s vader elke dag het water op om de kost bij elkaar te vissen. Maar dan zorgt een storm voor een nieuw gezicht die vader en zoon uiteindelijk dichter bij elkaar zal brengen.

Het huisje van Boy en zijn vader staat eenzaam aan de kust en zes katten zijn natuurlijk niet genoeg om een opgroeiende jongen gezelschap te houden. De walvis uit de titel wordt dan ook door Boy meteen als een nieuwe vriend binnengehaald, al weet Boy dat de walvis eigenlijk niet op het land thuishoort.

De kleine walvis - Benji Davies

Dit boek bevat relatief weinig tekst en geeft de tekeningen ruim baan om het verhaal te vertellen. De tekeningen hebben mooie ingetogen sferische kleuren en geven het gevoel van strand, zand, water en wind bijzonder effectief weer.

Wanneer Boy en zijn vader met hun roeiboot in de regen de zee opgaan, krijg je dan ook goed de atmosfeer van de stormachtige nacht mee. Bijzonder knap hoe Benji Davies dit in elk boek telkens weer voor elkaar krijgt, terwijl ieder boek toch een heel eigen gevoel heeft.

De kleine walvis - Benji Davies

De auteur heeft momenteel een aantal boeken in de Nederlandse boekwinkels liggen en allemaal blinken ze uit in deze mooie beelden. De verhalen gaan opvallend vaak over eenzaamheid of verlies en de verwerking daarvan zodat je, ondanks dat je een kinderboek leest, toch het gevoel hebt dat het verhaal dieper gaat dan je in eerste instantie zou verwachten.

De kleine details die in de grote platen zijn verstopt nodigen uit tot herlezen en dit boek kan met wat verbeelding zelfs dienen als een zoekboek voor de jongste lezertjes.

De kleine walvis - Benji Davies

‘De kleine walvis is’ uitgeroepen tot prentenboek van het Jaar 2017 en was in een mini editie voor een zacht prijsje te koop. Ook is er ter ere hiervan een leuke app gemaakt met een aantal spelletjes en een filmpje waarin Frank Groothof het boek voorleest. De app is nog steeds te downloaden voor zowel iPhone en iPad als Android. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een gratis printable beschikbaar waarmee je zelf het walvisje uit het boek kunt maken.

Dankzij het succes van ‘De kleine walvis’ is er ook een vervolg gemaakt; ‘De kleine walvis in de winter’, die in Nederland in januari 2017 is verschenen. Er is ook een limited edition beschikbaar dat met een leuk kleine-walvis-vingerpopje wordt geleverd.

Titel: De kleine walvis
Auteur: Benji Davies
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024569489
Verschijningsdatum: oktober 2015
Originele titel: The Storm Whale
Bladzijden: 32
Afmetingen: 12x287x255 mm
Leestijd: 5 min.
Leeftijd: 2+
Prijs: € 13.99
Onderscheiding: Prentenboek van het Jaar 2017,  Oscar’s First Book Prize 2014

Website auteur: benjidavies.com

Koop “De kleine walvis” bij Paagman.nlKoop “De kleine walvis - Limited Edition” bij Paagman.nl