De koe die in het water viel – Peter Spier

Illustratie door Jantien Baas: De koe die in het water viel – Peter Spier

Hendrika is niet tevreden met haar leven: eten, eten, eten en nog eens eten. En dan het saaie uitzicht van de molen en de boerderij van boer Hofstra. Maar dan krijgt ze de kans om op avontuur te gaan. En hoe!

Een koe op avontuur in de grote stad, dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Maar gelukkig komt alles goed en heeft Hendrika genoeg ervaringen opgedaan om een leven lang tevreden door te kunnen eten en melk te produceren.

De koe die in het water viel - Peter Spier

Het tweede boek door Peter Spier dat op deze site wordt gerecenseerd, is zonder twijfel geïnspireerd op het Nederlandse landschap. Wondermooie en herkenbare vergezichten op het platteland en de grachten en straatjes van de grote stad wisselen af in dit deels zwart-witte, deels ingekleurde prentenboek.

Zoals altijd in de boeken van Spier zijn de tekeningen gedetailleerd en nodigen ze uit tot herlezing, omdat je telkens iets anders opvalt. Op de voorgrond speelt het verhaal zich af, maar ook de horizon is tot in de kleinste details uitgewerkt.

De koe die in het water viel - Peter Spier

Toen ik het boek voor het eerst opende was ik wat teleurgesteld omdat niet alle pagina’s ingekleurd zijn. Kinderen maakt dat echter helemaal niks uit en na verloop van tijd merk je het zelf niet eens meer.

Misschien hierdoor geïnspireerd is er ook een kleurboek verschenen van dit boek waarin je de zwart-wit platen zelf een kleurtje kunt geven.

De koe die in het water viel - Peter Spier

Veel van de boeken van Peter Spier zijn lastig te vinden, mede omdat ze al zo oud zijn. Dit boek is echter nog goed verkrijgbaar in de betere boekhandel en zelfs het kleurboek is eenvoudig aan te schaffen.

Al met al een heerlijk oud-Hollands en nostalgisch boek met een vrolijk verhaal dat jong en oud zal bekoren.

Titel: De koe die in het water viel
Illustraties: Peter Spier
Auteur: Phyllis Krasilovsky
Vertaling: onbekend
Uitgever: Unieboek Het Spectrum
ISBN: 9789026909047
Verschijningsdatum: september 2013
Originele titel: The Cow Who Fell in the Canal
Bladzijden: 32
Afmetingen: 10x262x212 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 6,99 – € 14,99
Onderscheidingen illustrator: National Book Award (1982), Caldecott Medal (1977) e.a.

Koop “De koe die in het water viel (gebonden)” bij Paagman.nlKoop “De koe die in het water viel (kleurboek)” bij Paagman.nlVind 'De koe die in het water viel' in de bibliotheek