De Maan Pop-up – Anne Jankeliowitch & Annabelle Buxton

Illustratie door Jantien Baas: De Maan Pop-up – Anne Jankeliowitch & Annabelle Buxton

De maan is een fascinerend natuurverschijnsel, elke dag ziet ze er anders uit en ze is ook nog eens van immense invloed op onze eigen planeet. Er zijn zelfs mensen naartoe gereisd om een vlag op het maanoppervlak te planten!

Alles wat je wilt weten over de maan staat in dit boek en door middel van de ingenieuze pop-ups worden ingewikkelde zaken als maanfasen op een voor jong en oud begrijpelijke manier uitgelegd.

De Maan Pop-up - Anne Jankeliowitch & Annabelle Buxton

Helaas verschijnen er niet zo heel veel nieuwe pop-up boeken, blijkbaar verkopen deze toch niet zo goed als je zou verwachten. Hopelijk is dat niet het geval voor dit buitengewoon indrukwekkende exemplaar, want nog nooit eerder heb ik een pop-up boek gezien dat zo goed gebruik maakt van de pop-ups om lastig te begrijpen zaken zo duidelijk uit te leggen als in dit boek.

In relatief weinig pagina’s worden alle mogelijke zaken rondom het onderwerp de maan besproken en uitgelegd, waarbij de pop-ups veelal worden gebruikt om de teksten te verduidelijken. Dat leidt hier en daar tot heel erg indrukwekkende ‘explosies’ die uit je boek knallen.

De Maan Pop-up - Anne Jankeliowitch & Annabelle Buxton

Het is dan ook echt een wetenschappelijk boek, hierin geen fictie te vinden, maar alleen harde feiten over maanlandingen, maansverduisteringen en zelfs over bijgeloof over de maan. Naast de pop-ups zitten er ook heel veel gewone afbeeldingen in het boek, net als de illustraties op de pop-ups gemaakt door Annabelle Buxton in een speelse retro stijl, die in elk ander boek zonder pop-ups de show zouden stelen.

Ondanks dat de afbeeldingen en de pop-ups zo veel indruk maken, doen de teksten er zeker niet voor onder, met een heldere uitleg en zonder onnodig moeilijke woorden worden de lastige concepten duidelijk en zonder poespas uitgelegd.

De Maan Pop-up - Anne Jankeliowitch & Annabelle Buxton

Wat een bijzonder boek! Pop-up boeken zijn al vrij zeldzaam, over zo’n interessant onderwerp al helemaal en dan is het ook nog zo’n geslaagde uitgave als deze.

De mooie heldere kleuren van de buitengewoon mooie illustraties, die gelukkig ook in de spectaculaire pop-ups worden gebruikt, maken dit boek echt tot een must-have, zowel voor liefhebbers van pop-up boeken als fans van boeken over de ruimte.

Nu maar hopen dat het ‘gewone’ boek “Système Solaire“, van dezelfde makers, ook maar snel een Nederlandse versie mag krijgen!

Titel: De Maan Pop-up
Auteur: Anne Jankeliowitch
Illustraties: Annabelle Buxton
Pop-up: Olivier Charbonnel
Uitgever: Clavis
ISBN: 9789044834277
Verschijningsdatum: november 2018
Originele titel: Pop-up Lune
Bladzijden: 16
Afmetingen: 31 x 239 x 24 cm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 30 min.
Prijs: € 29,95

Website illustrator: annabellebuxton.com

Website pop-up artist: oliviercharbonnel.com

Koop 'De Maan Pop-up' bij Paagman.nlVind 'De Maan Pop-up' in de bibliotheek