De maan-zaak – Stuart Gibbs

Illustratie door Jantien Baas: De maan-zaak – Stuart Gibbs

Er is een dode gevallen en er wordt gedacht aan een ongeluk, maar Dash vertrouwd het niet en is er van overtuigd dat iemand dr. Ronald Holz heeft vermoord. Normaal zou de je politie bellen, maar dat heeft voor Dash niet veel zin, hij woont immers op de maan en het dichtstbijzijnde politiebureau is meer dan 380.000 kilometer verderop!

Het leven op de Maan was voor Dash eerst oersaai (nooit buiten spelen, vies eten en die wc’s!), maar wordt nu ineens wel erg spannend, misschien zelfs een beetje té spannend.

De maan-zaak - Stuart Gibbs

In 2041  leven er zowaar mensen permanent op de maan, maar helaas hebben we schijnbaar ook onze misdadige impulsen meegenomen. En net als op de aarde kan dat leiden tot bijzonder spannende en mysterieuze situaties waarin de jonge Dashiell in dit boek belandt als hij probeert het raadsel te ontwarren.

Het boek is al toe aan de vierde druk en dat is zeker te begrijpen want het is een erg leuk, spannend en grappig boek. Het begint met Dash zijn beschrijving van het leven op de maan, dat minder glamoureus is dan het lijkt, maar al heel snel zit Dashiell tot zijn oksels in het mysterie dat de maanbasis in zijn grip heeft.

De maan-zaak - Stuart Gibbs

Aan het einde van elk hoofdstuk staat een kort uittreksel uit de Officiële Bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa (©2040 NASA) dat voor de broodnodige afleiding zorgt. Met een kleine knipoog naar ‘Het transgalactisch liftershandboek‘ is dat ook nog eens erg grappig door de droge humor die erin gebruikt wordt.

Het plot is behoorlijk verrassend en met een spanningsboog die de gehele 320 pagina’s steeds strakker gespannen wordt, heeft Stuart Gibbs een hele prestatie afgeleverd. Zo is het een erg leuk boek geworden voor ruimte fans en astronautenliefhebbers maar zeker ook voor liefhebbers van detectives en mysteries.

De maan-zaak - Stuart Gibbs

Als je van dit boek hebt genoten kun je meteen verder in het tweede deel, ‘Het maan-mysterie’, van de Maanbasis Alfa serie, waarin het mysterie alleen maar groter wordt en die nu ook een verdwijning en een ontmoeting met een buitenaards wezen omvatten.

Ondanks dat er van het eerste deel al vier drukken uit zijn, zijn er helaas nog geen concrete plannen om het derde en laatste deel ‘Waste of Space’ ook in het Nederlands te vertalen. Iedereen die nieuwsgierig is naar de conclusie van deze spannende trilogie zal dus het Engelstalige origineel moeten lezen.

Stuart Gibbs heeft met ‘De maan-zaak’ weer een heel spannend en origineel verhaal afgeleverd, dat de lezer tot op de laatste bladzijde op het puntje van zijn stoel zal laten zitten!

Titel: De maan-zaak
Auteur: Stuart Gibbs
Vertaling: Sofia Engelsman
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000372621
Verschijningsdatum: augustus 2019
Originele titel: Space Case
Bladzijden: 320
Afmetingen: 140 x 215 x 29 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 16,99

Website auteur: stuartgibbs.com

Koop 'De maan-zaak' bij Paagman.nlKoop 'Het maan-mysterie' bij Paagman.nlVind 'De maan-zaak' in de bibliotheek