De reis van Vos – Dashka Slater & De Fan Brothers

Illustratie door Jantien Baas: De reis van Vos – Dashka Slater & De Fan Brothers

Vos zit vol vragen, vragen waarop hij geen antwoord krijgt van de andere vossen in het bos. Als er dan een onbekend schip in de haven arriveert met een stel herten als bemanning grijpt hij zijn kans en gaat hij op zoek naar vossen met antwoorden.

Maar vossen met antwoorden zijn niet zo makkelijk te vinden, en de vragen blijven maar komen. Zelfs als hij een antwoord weet te vinden. leidt dat weer tot meer vragen..

De reis van Vos - Dashka Slater & De Fan Brothers

Een bijzonder boek met een hele mysterieuze sfeer, want hoe komen bijvoorbeeld die herten toch aan dat indrukwekkende schip? Zo werpt bijna elke pagina nieuwe vragen op en dat speelt natuurlijk weer leuk in op de queste van Vos, die zelf ook vol vragen zit.

De binnenkaften zijn gedetailleerde kaarten van de reis van Vos en zijn metgezellen, ook verderop in het boek zijn nog een aantal kaarten te vinden. Al die kaarten maken de lezer erg nieuwsgierig naar de rest van de wereld waar Vos zich in bevindt. Het zou me dan ook niet verbazen als er ooit nog een vervolg komt op dit boek, maar ik ben bang dat we zelf onze fantasie zullen moeten gebruiken om de rest van de wereld van Vos in te vullen.

De reis van Vos - Dashka Slater & De Fan Brothers

Dit boek is vooral in Amerika erg succesvol met een verscheidenheid aan prijzen en aanbevelingen van een waslijst aan instanties als bibliotheken en spellingswedstrijden. In Nederland is het het eerste boek dat van auteur Dashka Slater verschijnt, maar van de illustrators, Terry en Eric Fan (de Fan Brothers), lagen er de afgelopen jaren al een aantal boeken in Nederland en Vlaanderen in de winkel.

Het zijn allemaal boeken met dezelfde raadselachtige sfeer die je ook in dit boek aantreft, een sfeer die versterkt wordt door de naturalistische tekeningen van de dieren, die leven in een wereld waarin schepen reusachtige geweien of slagtanden hebben en duiven hoofddoeken dragen.

De reis van Vos - Dashka Slater & De Fan Brothers

Dat maakt de Fan Brothers een uniek stel illustratoren in het huidige kinderboekenlandschap, want dit soort boeken wordt niet veel gemaakt. Vooral het prachtige ‘Oceaan en Hemel‘, dat dit jaar is verschenen, is qua mystiek en mysterie absoluut een aanrader, maar dit boek natuurlijk ook.

Op de website van Dashka Slater is ook een pdf te vinden met instructies om zelf een hertenschip met gewei te maken, wel in het Engels, mocht dat een probleem zijn dan kun je hier het document laten vertalen.

Een wonderlijk boek met mooie tekeningen en een bijzonder avontuur, net als de andere boeken van de Fan Brothers een heerlijk prentenboek om bij weg te dromen.

Titel: De reis van Vos
Auteur: Dashka Slater
Illustraties: De Fan Brothers
Vertaling: Rindert Kromhout
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025874117
Verschijningsdatum: november 2017
Originele titel: The Antlered Ship
Bladzijden: 48
Afmetingen:286 x 211 x 11 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 14,99

Website auteur: dashkaslater.com

Website illustratoren: thefanbrothers.com

Koop 'De reis van Vos' bij Paagman.nl Vind 'De reis van vos' in de bibliotheek