De stad van de dromende boeken – Walter Moers
Na de dood van zijn dichtpeet gaat Hildegunst van Mythenmetz op bedevaart naar Boekheim, een stad volledig gewijd aan het geschreven woord, op zoek naar de schrijver van een perfect manuscript. Boekheim lijkt de droom van de aspirant-auteur, met in elke straat meer boekhandels dan in een gemiddelde stad in totaal te vinden zijn. Zwaar bewapende boekjagers speuren de onderwereld van de stad af naar zeldzame uitgaven en in elk cafe of restaurant worden elke avond de beste literaire pareltjes door de geniale leden van het voorlezersgilde gedeclameerd.
Maar dan blijkt Boekheim in de grip te zijn van een gevaarlijke en waanzinnige slechterik, die eigenhandig de literaire wereld van Zamonië naar zijn hand zet. Hildegunst raakt verstrikt in de dodelijke catacomben van de stad waar de boekhandelaren van de bovenwereld eeuwen lang hun voorraad hebben opgeslagen en waar de boeken een eigen leven zijn gaan leiden. Overleeft hij deze levensgevaarlijke zoektocht waar zelfs de meest geharde boekjagers regelmatig niet van terugkeren?
Zowel de tekst als de afbeeldingen in dit boek zijn gemaakt door Walter Moers die naast auteur ook een (in Duitsland) goedverkopende striptekenaar is. Om de zoveel pagina’s kun je die zwarte geïnkte afbeeldingen vinden die de absurde avonturen van Hildegunst nog eens extra levendig uitbeelden.
Walter Moers is in eerste instantie een striptekenaar, in Duitsland wereldberoemd door zijn satirische strips over ‘Adolf, die Nazi-Sau’ en ‘Das Kleine Arschloch’. Maar ook zijn boeken over Zamonië zijn in zijn geboorteland ongekend populair en hebben ondertussen al geleid tot 7 romans die zich afspelen op het verdwenen continent, een televisieserie voor kinderen, een avondvullende tekenfilm, een Zamonië kalender, een reisgids en recent een stripversie in meerdere delen van het hier gerecenseerde boek.
Het verhaal zit vol met actie en leest als een trein die op hol is geslagen. De meest bizarre figuren bevolken het verloren continent Zamonië, waar de mens zich grotendeels van heeft terug getrokken door naar de andere continenten te verkassen. Van Mythenmetz werkt zich steeds dieper in de nesten, maar weet zich daar wonderwel vaak ook weer uit te werken, gewapend met een flinke dosis geluk, de woeste genen van zijn voorvaderen en zijn schier oneindige kennis van Zamoniaanse literatuur.
Moers gebruikt veel bestaande teksten en anagrammen van de namen van echte auteurs in zijn verhaal wat een extra dimensie meegeeft aan de literaire verwijzingen. Zo is Aleisha Wimpersleake een verwijzing naar William Shakespeare, waarvan de teksten ook nog eens bijzonder precies overeenkomen. Voor de echte literatuurliefhebber zijn vooral de hoofdstukken in de Leren Grot zo een heerlijke zoektoch naar de auteurs waar naar wordt verwezen.
Voor de liefhebbers is er ook nog een vervolg (Das Labyrinth der Träumenden Bücher of The Labyrinth of the Dreaming Books), helaas niet in het Nederlands verschenen, maar dus wel in het Engels. Hierin volgen we de ondertussen beroemde auteur met een ‘writer’s block’ Hildegunst van Mythenmetz in zijn nieuwe avonturen om Boekheim tegen nieuwe bedreigingen te beschermen. Voorlopig helemaal nog niet te krijgen is het derde deel, dat ook nog in het Duits niet is verschenen, voorlopig is er dus nog genoeg te lezen over Boekheim en zijn vreemde inwoners.
Ondanks de drie drukken die er in het Nederlands zijn verschenen is dit fantastische boek helaas bijzonder moeilijk te krijgen. Na de eerste druk in 2005 en een herdruk in 2008 is er een jubileumuitgave in hardcover voor het 25-jarige bestaan van Houtekiet verschenen. Ondanks dat dit boek daarin werd meegenomen (als bestseller) is het daarna nooit meer in herdruk genomen en wisselt een net exemplaar van de paperback uit 2008 makkelijk voor het driedubbele van de originele prijs van eigenaar.
Alstublieft, lieve mensen bij Houtekiet, gun dit boek een herdruk zodat iedereen van dit bijzondere verhaal kan genieten. Of breng minimaal een ebook versie uit, (al neemt juist een liefhebber van dit boek daar waarschijnlijk geen genoegen mee).
Titel: De stad van de dromende boeken
Auteur: Walter Moers
Uitgever: Houtekiet
ISBN:9789089180117
Verschijningsdatum: mei 2008
Oorspronkelijk titel: Die Stadt der Träumenden Bücher
Bladzijden: 503
Afmetingen: 45x235x156 mm
Leeftijd: 12+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 15,-
Website boekenserie: zamonien.de (Duits)
P.S. De afbeeldingen bij deze recensie zijn dit keer afkomstig uit het Duitse origineel om mijn hardbevochten Nederlandstalige kopie te kunnen sparen.