De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken – Roy Apps

Illustratie door Jantien Baas: De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken – Roy Apps

Niets is zo spannend als het samenstellen van je eigen berichten in code of geheimtaal. Iets wat de mens al sinds de uitvinding van het schrift schijnt te hebben gedaan om anderen ervan te weerhouden hun berichten te lezen. Geliefden onderling, militairen die posities communiceren en geheim agenten die hun bevindingen aan hun leidinggevenden willen doorgeven.

Maar ook veel kinderen vinden dit reuze interessant en voor die kinderen is er dit boek, dat geen onderwerp onbesproken laat als het geheimschrift en geheime codes betreft. Van de vroege oudheid en de tijd van Napoleon tot de Tweede Wereldoorlog en het huidige computertijdperk.

De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken - Roy Apps

Roy Apps, de schrijver van dit boek, is in Groot Brittannië een bekendheid, hij heeft zelfs al eens een BAFTA gewonnen voor zijn bijdrage aan de Britse jeugd film en -televisiewereld. Van zijn vele non-fictie boeken en zelfs enkele fictie-boeken is dit vooralsnog het enige boek dat in het Nederlands verschenen is. Ik vermoed dat dit vooral komt omdat veel van de onderwerpen waar hij over schrijft te specifiek Brits zijn om in Nederland erg populair te worden.

Ook dit boek heeft een duidelijk Britse invalshoek met een uitgebreid verslag van de Britse werkzaamheden om Duitse codes te breken in de Tweede Wereldoorlog. Al moet wel gezegd worden dat dit een onderwerp is dat in elk boek over codebreken aanwezig moet zijn om een beetje serieus genomen te worden. En serieus is dit boek zeker te nemen, met een behoorlijk volledige (maar niet al te diepgravende) geschiedenis van wat de mensheid al aan versleuteling en geheimschrift heeft bedacht en gebruikt door de eeuwen heen.

De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken - Roy Apps

De teksten zijn fijn leesbaar en leggen de hier en daar nog best lastige materie op een duidelijke manier uit. De afbeeldingen zijn voornamelijk om de teksten te verhelderen en bestaat veelal uit (oude) foto’s. Bekende cryptologen, beroemde veldheren die veelvuldig codes gebruikten om te communiceren met hun ondergeschikten of apparaten waarmee de coderingen werden gemaakt zijn allemaal te bewonderen.

Op bijna elke pagina staat wel een geheimschrift of code raadsel die door de lezer zelf op te lossen is, ter illustratie van het besproken onderwerp. Zelfs op de cover is een geheime boodschap verborgen voor de slimme codekraker. Kijk er dus niet van op als de briefjes die in de klas worden doorgegeven ineens niet meer zo makkelijk te ontcijferen zijn. Er is zelfs een recept voor onzichtbare inkt te vinden, toch wel het ultieme middel voor naar geheimhouding hunkerende kinderen.

De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken - Roy Apps

De onderwerpen zijn erg divers, zo wordt er naast de voor de hand liggende onderwerpen als de enigma machine en morse code bijvoorbeeld ook de bizarre Cockney Rhyming Slang en het moderne L337speak besproken.

Geheimschrift heeft voor kinderen van een bepaalde leeftijd een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht. Spionnen, geheimen berichten en stiekeme plannen zijn natuurlijk erg spannend en met dit boek geef je er ook nog eens een educatieve draai aan. Want van een beetje goede code breken gaan je hersens wel kraken.

Een erg leuk boek, vooral de raadsels zijn een leuk idee om meteen aan de slag te kunnen met het onderwerp in kwestie. Verwacht alleen niet dat er de komende tijd veel begrijpelijke teksten zullen worden geschreven, want dit boek nodigt uit om de opgedane kennis zelf meteen in de praktijk te brengen.

Titel: De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken
Auteur: Roy Apps
Vertaling: Lydia Meeder
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047709510
Verschijningsdatum: november 2017
Originele titel: The top secret history of codes and code breaking
Bladzijden: 32
Afmetingen: 9x257x197 mm
Leeftijd: 10+
Prijs: € 13,95

Website auteur: royapps.co.uk

Koop “De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken” bij Paagman.nl