De vakanties van de kleine Nicolaas – Jean-Jacques Sempe & Rene Goscinny

Illustratie door Jantien Baas: De vakanties van de kleine Nicolaas – Jean-Jacques Sempe & Rene Goscinny

Nicolaas heeft een zwaar schooljaar achter de rug, met heel veel vervelende proefwerken, strenge leraren en knokpartijen met zijn vriendjes op het schoolplein. Maar nu is het zomervakantie en daar gaat hij met volle teugen van genieten!

Op zomerkamp met zijn vriendjes, maar ook met papa en mama naar het strand, avonturen genoeg om te beleven voor de bijdehante jongeman.

De vakanties van de kleine Nicolaas - Jean-Jacques Sempe & Rene Goscinny

Le petit Nicolas is wereldberoemd in Frankrijk, vergelijkbaar bijvoorbeeld met ‘Le Petit Prince‘ of Babar, maar helaas, net als veel andere Franse iconen, buiten Frankrijk amper bekend. Gelukkig gebruiken veel Franse lerar(ess)en het origineel in de Franse les op de middelbare school en dus kennen Nederlanders Nicolaas vooral daar van. De verhalen gaan over de avonturen van de ondeugende Nicolaas en zijn vriendjes, die op de lagere school in de jaren zestig zitten en zijn gemodelleerd naar de jeugd van de auteurs.

Oorspronkelijk verschenen de verhalen over Nicolaas wekelijks in het tijdschrift ‘Sud-Ouest Dimanche’ en later ‘Pilote’, uiteindelijk werden deze verhalen gebundeld in vijf boeken. Nadat de dochter van de inmiddels overleden Goscinny in 2004 dozen vol met ongepubliceerd materiaal op zolder vond, verschenen er nog drie delen.

De vakanties van de kleine Nicolaas - Jean-Jacques Sempe & Rene Goscinny

‘De vakanties van de kleine Nicolaas’ is een verzameling van verhalen over Nicolaas op vakantie, als een echte Fransman gaat Nicolaas op zomerkamp en ook vertrekt hij met zijn ouders naar de kust voor een paar weken aan het strand. De verhalen worden verteld uit het oogpunt van Nicolaas zelf en vooral zijn observaties over het gedrag van volwassenen kunnen soms bijzonder grappig zijn.

De auteurs waren ook voor het verschijnen van het populaire ‘Le Petit Nicolas’ al erg succesvol als schrijver en tekenaar. Rene Goscinny is vooral bekend als scenarist van de Asterix en Obelix albums en later ook van Lucky Luke. Sempé heeft naam gemaakt met zijn illustraties en cartoons voor onder andere ‘Paris-Match’ en ‘The New Yorker’.

De vakanties van de kleine Nicolaas - Jean-Jacques Sempe & Rene Goscinny

De boeken over Nicolaas zijn goed zelf te lezen vanaf een jaar of 9, maar al vanaf een jaar of 6 leuk om voorgelezen te krijgen. Onderschat niet hoe leuk je het boek zelf gaat vinden, want de grapjes en uitspraken van Nicolaas en zijn makkers zijn soms juist vooral voor volwassenen erg leuk. Zijn de teksten van de ‘De kleine Nicolaas’ boeken van het allerhoogste kwaliteit, de afbeeldingen dragen alleen maar bij aan de hilariteit.

Liggen de winkels in Frankrijk nog steeds vol met de boeken over Nicolaas, in Nederland is dat helaas niet het geval. Alleen tweedehands zul je dit boek en de andere delen kunnen vinden, gelukkig biedt de bibliotheek uitkomst, want daar zijn de boeken nog ruim voorhanden. Ook erg leuk is het in 2008 uitgekomen luisterboek van Rubinstein, voorgelezen door Kees Prins en nog steeds goed te verkrijgen in bibliotheken, of op internet te beluisteren via diensten als Storytel.

Gelukkig zijn er ondertussen ook al een animatieserie en een aantal films gemaakt in Frankrijk, waaronder een bioscoopfilm over ‘Kleine Nicolaas gaat op vakantie’. Deze Franse film is met Nederlandse stemmen in 2014 in de Nederlandse bioscoop te zien geweest en wordt zomers nog steeds vertoond. De film is ook nog steeds beschikbaar op dvd of streamingdienst, kijk hier de trailer voor een indruk.

Mocht je een boek uit de serie dus ooit tweedehands of in de bibliotheek tegenkomen, zorg er dan voor dat je deze meteen meeneemt, betere kinderliteratuur is er haast niet te krijgen.

Titel: De vakanties van de kleine Nicolaas
Auteur: Rene Goscinny
Illustraties: Jean-Jacques Sempé
Vertaling: Marijke Koekoek
Uitgever: Atlas
ISBN: 9789045013930
Verschijningsdatum: oktober 2006
Originele titel: Les Vacances Du Petit Nicolas
Bladzijden: 147
Afmetingen: 216 x 147 x 19 mm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 14,99

Website: petitnicolas.com

Vind 'De vakanties van de kleine Nicolaas' in de bibliotheek