De Vijf – Gestrand op Kirrin Eiland – Enid Blyton

Illustratie door Jantien Baas: De Vijf – Gestrand op Kirrin Eiland – Enid Blyton

Wanneer Julian en Anne met de zomervakantie naar Kirrin Bay gaan, weten ze niet dat ze daar een avontuur zullen beleven dat ze hun hele leven zal bijblijven én dat ze vrienden zullen maken met wie ze nog héél veel avonturen gaan beleven.

Het eerste boek over de beroemde Vijf, in een moderne vertaling uit de jaren 90 en met een mooie nieuwe cover als opmaat naar een hele vernieuwde serie. Dat is weer eens ouderwets genieten!

De Vijf - Gestrand op Kirrin Eiland - Enid Blyton

Er is geen avontuur te groots of mysterie te spannend om door Julian, Anne, George, Dick en de trouwe viervoeter Timmy te worden bedwongen. Dat de titel van het boek ook is aangepast en daarmee niet meteen een heel belangrijk onderdeel van het avontuur onthuld, is mooi meegenomen.

De vijf, in Groot Brittannië wordt zelfs gesproken over ‘The Famous Five”, is zo ongeveer de beroemdste serie kinderboeken die er bestaan. Dit eerste deel verscheen in 1942 voor het eerst in Groot Brittannië en lag al in 1943 in een Nederlandse vertaling in de winkel, ondertussen zijn er al eenentwintig delen verschenen en vertaald in meer dan 40 talen.

De Vijf - Gestrand op Kirrin Eiland - Enid Blyton

Bijzonder genoeg waren de boeken vooral in Frankrijk een enorm succes, zo groot zelfs dat er in het Frans door Claude Voilier nog eens 24 extra delen zijn geschreven. Delen die later ook weer in het Engels zijn vertaald, maar volgens liefhebbers het niveau van de originele 21 bij lange na niet halen. Van die originele 21 delen worden elk jaar nog steeds 2 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd en in 2016 is berekend dat er in totaal een half miljard boeken van Enid Blyton over de toonbank zijn gegaan!

Iedereen die wel eens een oud ‘De Vijf’ boek heeft gelezen uit de collectie van zijn (groot)ouders weet dat het geen overbodige luxe is dat Senna Beaufort een nieuwe vertaling heeft gemaakt. De hier en daar behoorlijk oubollig aandoende teksten zijn in 1994 al eens stevig opgefrist, wat het boek wel een heel stuk leesbaarder maakt.

De Vijf - Gestrand op Kirrin Eiland - Enid Blyton

Waar de originele uitgaves bekend staan om hun ouderwetse, bijna kitscherige covers, hebben de nieuwe boeken wat minder realistische tekeningen van de populaire Britse illustratrice Laura Ellen Anderson gekregen. Naast de cover en het binnenwerk zijn er trouwens geen tekeningen te vinden in het boek, het is dan ook een echt leesboek, vooral geschikt om zelf te lezen voor kinderen vanaf een jaar of acht.

Het is niet voor niks dat er van ‘De Vijf’ boeken al een half miljard verkocht zijn en deze nieuwe uitgaves zijn dan ook de perfecte aanleiding om eens te onderzoeken waarom zo veel mensen hier van hebben genoten.

Want genieten is het nog steeds van deze bijna 60 jaar oude avonturen in een nieuw jasje!

Titel: De Vijf – Gestrand op Kirrin Eiland
Auteur: Enid Blyton
Illustraties: Laura Ellen Anderson
Uitgeverij: Memphis Belle
Vertaling: Senna Beaufort
ISBN: 9789002270659
Verschijningsdatum: juni 2020
Bladzijden: 184
Afmetingen: 157 x 217 x 22 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 14,99

Website auteur: enidblyton.net

Website illustrator: lauraellenanderson.co.uk

Koop 'De Vijf - Gestrand op Kirrin Eiland' bij Paagman.nlVind 'De Vijf - Gestrand op Kirrin Eiland' in de bibiotheek