De wondere werking van planeet aarde – Rachel Ignotofsky

Illustratie door Jantien Baas: De wondere werking van planeet aarde – Rachel Ignotofsky

Ecosystemen, dat klinkt nou niet echt als het meest inspirerende onderwerp voor een kinderboek. Maar dan ken je Rachel Ignotofsky nog niet, die hier een bijzonder mooi en leerzaam boek over heeft weten te maken.

De samenhang tussen dier- en plantensoorten wordt in dit boek in afbeelding en woord bijzonder kundig uitgelegd, alleen met de plaatjes bekijken ben je al uren zoet.

De wondere werking van planeet aarde - Rachel Ignotofsky

Rachel Ignotofsky is overduidelijk een liefhebber van wetenschap in al zijn vormen en facetten. Het vorige boek dat we van haar besproken is het onvolprezen ‘Meisjes en Wetenschap‘, net als deze uitgave een juweeltje van een boek.

Het leeuwendeel van het boek bestaat uit de beschrijvingen van verschillende ecosystemen, enerzijds een afbeelding waarin de belangrijkste ecologische spelers worden getoond en anderzijds de uitleg in woorden. Ook de kringlopen van de natuur hebben een plekje gekregen, uiteraard de welbekende waterkringloop, maar wist je dat koolstof, stikstof en fosfor een vergelijkbare cyclus doorlopen?

De wondere werking van planeet aarde - Rachel Ignotofsky

De tekeningen in dit boek zijn weer waanzinnig mooi, kleurrijk en gedetailleerd, maar toch eenvoudig genoeg dat het complexe systemen op een duidelijke manier uitlegt. Zo zul je met veel plezier het boek doorbladeren, maar ga je al snel dieper in op de details en voordat je het weet is het 2 uur later en weet je nu alles over de Noordoost-Siberische Taiga.

Ook de teksten zijn door Ignotofsky geschreven, vakkundig vertaald door Lies Lavrijsen, wat een hele klus moet zijn geweest voor iemand die zelf geen bioloog is. Achterin het boek staan de belangrijkste bronnen die ze heeft moeten raadplegen om alle informatie in het boek correct weer te geven. De rest van de bronnen heeft ze allemaal verzameld op een pagina op haar website zodat anderen hier ook gebruik van kunnen maken.

De wondere werking van planeet aarde - Rachel Ignotofsky

Zoals Rachel Ignotofsky wel vaker doet zijn er van dit boek ook weer leuke downloads beschikbaar, dit keer kleurplaten van de biotopen uit het boek, wel in het Engels, maar dat zal vast niemand er van weerhouden om ze uit te printen en te gebruiken. Ook zijn er van dit boek weer een aantal posters beschikbaar, ook weer in het Engels, maar zo mooi, dat staat in elke kinderkamer!

Met ‘De wondere werking van planeet aarde’ heeft Rachel Ignotofsky alweer een fantastisch mooi boek afgeleverd, zo fijn dat ook dit boek weer in het Nederlands is verschenen. Ik kan dan ook niets anders doen dan iedereen aan te raden ook dit juweeltje weer aan te schaffen, je zult er geen spijt van krijgen!

Titel: De wondere werking van planeet aarde
Auteur: Rachel Ignotofsky
Vertaling: Lies Lavrijsen
Uitgever: Van Halewyck
ISBN: 9789461319449
Verschijningsdatum: januari 2019
Originele titel: The Wondrous Workings of Planet Earth
Bladzijden: 128
Afmetingen: 262 x 222 x 16 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 20,-

Website auteur: rachelignotofskydesign.com

Koop 'De wondere werking van planeet aarde' bij Paagman.nlVind 'De wondere werking van planeet aarde' in de bibliotheek