Dit is een dictatuur – Equipo Plantel & Mikel Casal

Illustratie door Jantien Baas: Dit is een dictatuur – Equipo Plantel & Mikel Casal

De dictator is in z’n eentje de baas in het land, hij is de beste, de grootste, de dapperste en de slimste, maar hij heeft geen vrienden. Wanneer je zo fantastisch bent is er namelijk geen plek voor anderen, die zouden wel eens wat anders kunnen gaan denken en dat kan natuurlijk niet.

Hoe werkt zo’n dictatuur, waarin één iemand alles bepaald en de rest niks te zeggen heeft? Waarom bestaat de dictatuur überhaupt en hoe komt het dat het vaak zo lang duurt tot ze (onherroepelijk) weer ten onder gaan?

Dit is een dictatuur - Equipo Plantel & Mikel Casal

Een kinderboek over dictaturen, het is weer eens wat anders! Het werkt echter wel verbazingwekkend goed, met de prachtige illustraties van Mikel Casel en de licht ironische teksten van Equipo Plantel kun je op een vrij natuurlijke en pijnloze manier de afschuwelijke aspecten van dictatoriale regimes bespreken met jouw kroost.

Soms komt er een boek uit dat zo perfect voor een actuele situatie geschikt lijkt, dat het even schrikken is als het al in 1977 voor het eerst gepubliceerd is. Helaas hebben ze in Spanje, waar dit boek vandaan komt, recentere ervaringen met dictatuur, maar voor veel mensen is het nog steeds de dagelijkse realiteit. Van ieder verkocht boek wordt dan ook een euro aan UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) gedoneerd.

Dit is een dictatuur - Equipo Plantel & Mikel Casal

Omdat dictaturen dus nog steeds actueel bleken na bijna 40 jaar en het daarom ook nog steeds belangrijk is om te leren over dictatuur en de gevaren daarvan, heeft de Spaanse uitgeverij in 2015 nieuwe illustraties laten maken door Mikel Casal. Die nieuwe uitgave is nu ook in het Nederlands verschenen en is niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook heel erg mooi.

De illustraties zijn duidelijk geïnspireerd op de grafische stijl die in de jaren 70 en daarvoor hoogtijdagen vierde, met duidelijke egale kleuren en figuren die zo lijken te zijn weggelopen uit het werk van Alain Grée of de vroege Gouden Boekjes van Rogier Boon en Tibor Gergely.

Dit is een dictatuur - Equipo Plantel & Mikel Casal

Er is een prachtige boektrailer van dit boek beschikbaar, zonder tekst, de beelden zijn krachtig genoeg, en zo is hij meteen te gebruiken voor alle landen waar dit waardevolle boek al is verschenen.

Winnaar van de Bologna Ragazzi Award, non fiction category 2016, is dit een boek dat geen reclame meer nodig zou hebben in een perfecte wereld, helaas laat het zelf zien dat we daar voorlopig nog niet zijn.

‘Dit is een dictatuur’ is een absolute aanrader, met een enorm waardevolle boodschap in oogstrelende illustraties en verbazend verhelderende teksten.

Titel: Dit is een dictatuur
Auteur: Equipo Plantel
Illustraties: Mikel Casal
Vertaling: Helena Overkleeft
Uitgever: Uitgeverij BOYCOTT
ISBN: 9789492986474
Verschijningsdatum: april 2022
Originele titel: Asi es la dictadura
Bladzijden: 48
Afmetingen: 188 x 218 x 11 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 16,95

Website illustrator: mikelcasal.com

Koop 'Dit is een dictatuur' bij Paagman.nlVind 'Dit is een dictatuur' in de bibliotheek