Dop – Jonne Kramer

Illustratie door Jantien Baas: Dop – Jonne Kramer

Dorothea, of Dop, zoals ze zichzelf sinds kort genoemd heeft, werkt als molenaarsknecht in de dorpsmolen en is daar perfect op haar plek. Maar in het dorp worden steeds meer mensen ziek en Dop heeft een zekere reputatie die er toe leidt dat haar hele wereld op z’n kop wordt gezet.

Uiteindelijk kan Dop het raadsel van de mysterieuze ziekte samen met Leo oplossen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot en geeft haar leven, en dat van de andere dorpelingen, een bijzonder verassende wending.

Dop - Jonne Kramer

Jonne Kramer heeft een bijzonder spannend boek geschreven over onrechtvaardigheid en inkomensongelijkheid, onderwerpen die je niet in het gemiddelde kinderboek tegenkomt, maar die vakkundig in dit meeslepende avontuur zijn verweven.

Als een moderne Robin Hood zet Dop zich in voor de arme bewoners van haar dorp, maar helaas leidt dat er ook toe dat ze als eerste verdacht wordt als de rijken in het dorp vergiftigd lijken te worden.

Dop - Jonne Kramer

Uitgeverij Billy Bones heeft kosten nog moeite gespaard om van dit boek een succes te maken, zo is de uitgesproken cover getekend door de Britse illustrator Karl James Mountford, wat er voor heeft gezorgd dat dit een buitengewoon mooi boek is geworden.

Omdat dit verhaal voor een oudere doelgroep bedoeld is zitten er helaas in het boek verder geen illustraties. Niet dat afbeeldingen nodig zijn, het verhaal is pakkend genoeg om je in al snel in te laten verdwijnen.

Dop - Jonne Kramer

Dop is een heel bijzonder boek geworden, met een niet alledaags verhaal dat kinderen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel erg zal aanspreken, of zelfs woest zal maken! Met een dapper meisje in de hoofdrol die zich niet zomaar laat wegzetten en zich niets aantrekt van conventie of traditie, een hoofdrolspeler waar je een voorbeeld aan kan nemen.

Er gebeurt dan ook heel wat onrechtvaardigs in het boek, het blijft tot bijna op de laatste pagina lang spannend. Na de uiteindelijke conclusie zal een zucht van verlichting klinken bij de meeste lezers, maar wel met zin om meteen aan het volgende boek van Jonne Kramer te beginnen.

Titel: Dop
Auteur: Jonne Kramer
Illustrator: K.J. Mountford
Uitgever: Billy Bones
ISBN: 9789463850285
Verschijningsdatum: juni 2020
Bladzijden: 208
Afmetingen: 148 x 223 x 25 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 18,99

Koop 'Dop' bij Paagman.nlVind 'Dop' in de bibliotheek