Drengr – Aron Dijkstra

Illustratie door Jantien Baas: Drengr – Aron Dijkstra

Sigi is een jonge Viking en voor Vikingen is het heel belangrijk om drengr, oftewel stoer, te zijn. Laat Sigi nou vanalles zijn, maar drengr zit daar helaas niet bij. Dan krijgt hij de kans om zich te bewijzen en dat is het begin van een ongelooflijk spannend avontuur dat de toekomst vn Sigi voor altijd zal bepalen.

Drengr is het spannende verhaal van een 10-jarige Viking die op pad wordt gestuurd om de Wereld-slang te doden, met één van de meest listige goden op reis gaat en nieuwe vrienden voor het leven ontmoet.

Drengr - Aron Dijkstra

Auteur én illustrator Aron Dijkstra heeft zich ondergedompeld in de Viking sagen en mythen en dat leidt tot een spannend en avontuurlijk boek. Hoofdrolspeler Sigi gaat het avontuur van zijn leven aan en in een wereld waar de goden nog springlevend zijn kunnen de meest onverwachte dingen gebeuren.

Loki, de Noorse god van streken, listigheid en chaos, is tegenwoordig populairder dan ooit. Met een eigen telivisieserie, een eigen kinderboekenserie en verschijningen overal en nergens, kan het bestaan van deze raddraaier je niet ontgaan zijn. Maar dat is ook niet gek, want waar Loki gaat, daar ontstaan als vanzelf de meest spannende en waanzinnige avonturen.

Drengr - Aron Dijkstra

In dit verhaal is dat niet anders, een heel pantheon aan, op de mythische Vikingsagen geïnspireerde, figuren komt voorbij, maar Loki steelt ook hier weer de show. Het is jammer dat er zo weinig van de originele godenverhalen van de Vikingen bewaard zijn gebleven, wat dat betreft hebben de Grieken het beter voor elkaar.

Maar aan de andere kant geeft dat wel weer ruimte voor nieuwe verhalen, verhalen zoals dit boek van Aron Dijkstra, die duidelijk veel weet van de Noorse mythologie en wiens verhaal bij de Noormannen zelf waarschijnlijk heel populair zou zijn geweest. Een nieuwe sage geschreven vele eeuwen nadat de Vikingen hun strijdbijl aan de wilgen hebben gehangen.

Drengr - Aron Dijkstra

Elk hoofdstuk begint met een prachtige afbeelding van een met runen versierde steen, waarin pictografisch wordt weergegeven waar het nieuwe hoofdstuk over gaat. Een leuke vondst, want deze stenen zijn overal te vinden in het gebied waar de Vikingen van oudsher leefden. Grappig genoeg lijkt dit ook veel op een verfraaimethode van de grootste slachtoffers van de plundertochten, de monniken, die op een vergelijkbare manier hun kostbare bijbels versierden.

Drengr is niet alleen een heel spannend en avontuurlijk boek, maar het leert de lezer ook dat stoerheid minder belangrijk is dan slimheid, trouw en vriendschap. Een verhaal dat zo kan worden opgenomen in de Noorse mythologie waar het zo overduidelijk door is geïnspireerd, zonder dat het iets van zijn eigenheid verliest.

Er zullen weinig stoere jongens en meiden in de leeftijd van 10 jaar en ouder zijn die dit grootse avontuur kunnen weerstaan.

Titel: Drengr
Auteur: Aron Dijkstra
Illustraties: Aron Dijkstra
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9789021684260
Verschijningsdatum: maart 2023
Bladzijden: 240
Afmetingen: 148 x 221 x 26 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: €18,99

Website auteur: arondijkstra.nl

Koop 'Drengr' bij Paagman.nlKoop 'Drengr (ebook)' bij Paagman.nlVind 'Drengr' in de bibliotheek