Een wonderlijke expeditie van robots – Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Illustratie door Jantien Baas: Een wonderlijke expeditie van robots – Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Twee avontuurlijke, maar toch heel verschillende robots, gaan op zoek naar hun oorsprong en maken een gevaarlijke tocht dwars door de onbekende wildernis. De reis is lang en moeizaam en voert hen langs allerlei onontdekte landschappen, maar uiteindelijk worden ze beloond met een vondst die hun voorstellingsvermogen ver te boven gaat.

Er is weinig bekend over hoe de robotsamenleving is ontstaan en daarom word er een expeditie op touw gezet om daar meer duidelijkheid over te verkrijgen. Het is echter zeer de vraag of dat gaat lukken, of dat deze expeditie juist alleen maar meer vragen op zal werpen.

Een wonderlijke expeditie van robots - Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Dit is het eerste boek dat op deze site gerecenseerd wordt waarbij het niet helemaal duidelijk is of het een prentenboek of een leesboek is. De afbeeldingen zijn bijna paginagroot en domineren de bladzijden, maar er staat voor een prentenboek wel erg veel tekst in en met 100 pagina’s is het ook meteen het meest omvangrijke prentenboek dat we op de site hebben staan.

Uiteindelijk heb ik er wel voor gekozen dit als een prentenboek te categoriseren omdat de afbeeldingen de toon bepalen in dit bijzondere verhaal. Deze unieke illustraties, die zijn gemaakt met een vrij beperkt palet van drie basiskleuren, knallen van de pagina’s en laten geen twijfel mogelijk over de verbeeldingskracht van de makers.

Een wonderlijke expeditie van robots - Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Maar niet alleen de illustraties zijn bijzonder in dit boek, want je zult niet snel een vergelijkbaar verhaal tegenkomen in een kinderboek. Post-apocalyptische verhalen zijn in het Young Adult genre misschien heel populair, in het kinderboekengenre zeer zeker niet. Het heeft dan ook weinig van de kenmerken van dat soort verhalen, want dit is bijna een opbeurend verhaal, waarbij de relatie tussen twee heel verschillende robots (en hun onverenigbare besturingssystemen) centraal staat en die door de ontberingen dichter tot elkaar groeien.

De auteurs van dit boek komen uit Tsjechië, niet een land waar we al veel prentenboeken uit gerecenseerd hebben, ondanks het roemruchte verleden van dat land waar iconen als Buurman & Buurman en Molletje vandaan komen. De uitgever van dit boek, Boycott Books, geeft veel vertalingen van bijzondere buitenlandse boeken uit en lijkt zich vooral te richten op landen die nog niet veel aandacht krijgen van andere uitgevers, zoals dus bijvoorbeeld Tsjechië.

Een wonderlijke expeditie van robots - Tatana Rubasova & Jindrich Janicek

Naast een uitgeverij bestiert Boycot Books ook een kinderboekenwinkel in de Amsterdamse Baarsjes waar je een verscheidenheid aan Nederlandstalige en vooral hele bijzondere buitenlandse boeken kunt vinden, een absolute aanrader voor de liefhebber van het betere kinderboek, want hier zijn boeken te vinden die nergens anders in Nederland te koop zijn.

Het mysterieuze verhaal van dit boek, vakkundig vertaald door Edgar de Bruin, is hier en daar doorspekt van moeilijke woorden en zal vooral voor wat oudere kinderen interessant zijn. Maar verwacht dat het zo intrigerend is, dat er daarna bij elke lezing weer nieuwe dingen gevonden gaan worden en er zo langzaam meer duidelijk wordt over het verhaal van de robotsamenleving. Ik denk niet dat er een betere introductie te vinden is tot het genre van de science fiction dan dit boek, dat bij elke lezing weer nieuwe antwoorden en vragen oplevert, maar je elke keer blijft betoveren met zijn buitengewoon levendige afbeeldingen.

Mocht je onverhoopt nog steeds niet overtuigd zijn van de kwaliteit van dit bijzondere boek, kijk dan deze video die voor de Tsjechische druk is gemaakt en een goeie impressie geeft van de binnenkant van het boek.

Titel: Een wonderlijke expeditie van robots
Auteur: Taťána Rubášová
Illustraties: Jindřich Janíček
Vertaling: Edgar de Bruin
Uitgever: Boycott Books
ISBN: 9789492986047
Verschijningsdatum: mei 2019
Originele titel: Podivuhodná robotí expedice
Bladzijden: 100
Afmetingen: 31 x 239 x 24 cm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 17,50

Website illustrator: sorry-lazy.tumblr.com

Koop 'Een wonderlijke expeditie van robots' bij Paagman.nlVind 'Een wonderlijke expeditie van robots' in de bibliotheek