Er is de laatste tijd weer veel te doen rondom ruimtevaart en ons zonnestelsel. Er hebben zich een aantal nieuwe landen aangemeld in de spacerace en tegenwoordig zijn zelfs particuliere bedrijven in staat mensen en materieel de ruimte in te schieten.
De volgende generatie dient zich dus klaar te maken voor een toekomst waarin de ruimtevaart een steeds grotere rol zal spelen en dat kan met dit waanzinnig mooie boek waarin ons zonnestelsel eens goed in het zonnetje wordt gezet.
Dit prachtige boek verteld het verhaal van ons zonnestelsel en alle hemellichamen die er onderdeel van zijn. Het doet dit in een stijl die zwaar is geïnspireerd door de 19e-eeuwse sterrenkaarten en andere astronomische afbeeldingen die op eBay, Etsy en Marktplaats tegenwoordig zo veel geld opbrengen.
Als klein meisje is Astrid Lindgren al verzot op boeken en verhalen. Haar eigen zorgeloze jeugd op het Zweedse platteland is een grote bron van inspiratie en het kleine meisje groeit uiteindelijk op tot één van de grootste kinderboekenauteurs van de wereld.
De serie ‘Van klein tot groots’ belicht kleine mensen die grootse dingen voor elkaar hebben gekregen. De wereldberoemde kinderboekenauteur Astrid Lindgren verdiend als geen ander zo’n eerbetoon.
De Zweedse auteur is dan ook met recht een van de allergrootste kinderboekenauteurs van de wereld te noemen. Haar kinderboeken zijn over de hele wereld vertaald en er zijn weinig schrijvers die zo’n stempel hebben gedrukt op de jeugd van zovelen.
Bouffant, Tonsuur, Chignon, Kuskrul, Soul Patch, Mutton Chops, Impériale en het Vogelnest, allemaal bijzondere namen voor bijzondere kapsels, snorren en andere haardrachten die door de eeuwen heen (en nog steeds) de gezichten en hoofden van man en vrouw sier(d)en.
Wel honderdvijftig van deze coiffures en andere vormen van gezichtsbeharingen heeft Natasja Admiraal verzameld in dit veelzijdige en verrassend complete boek, simpelweg ‘Haar’ genoemd.
Natasja Admiraal komt nu met haar tweede boek over een bijzonder onderwerp en, net zoals met het Mode ABC, is het weer een superleuk én leerzaam boek. Admiraal beschrijft namelijk niet alleen de kapsels zelf, maar ook de historische, culturele en sociale omstandigheden waaronder deze tot stand zijn gekomen.
Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.
In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.
Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.
Soms komt er een boek uit waarvan je niet eens wist dat je er al jaren op zat te wachten, dit boek is daar een prachtig voorbeeld van.
Een prachtige atlas, met helaas maar één kaart, maar wel bomvol met culinaire informatie per land ingedeeld. Culinaire hoogstandjes en dagelijkse kost passeren de revue, natuurlijk met heel wat recepten en andere inspiratie om een leven lang lekker en verrassend internationaal te eten.
Zesentwintig landen en vijfenzestig recepten in honderd en twaalf pagina’s, met voor ieder land vier bomvolle pagina’s aan informatie en prachtige illustraties, is dit een boek waar genoeg informatie in staat voor een enorme hoeveelheid eetplezier.
We hebben onze huidige samenleving momenteel zo ingericht dat geld zowat het belangrijkste is dat er is, maar vreemd genoeg ben ik nog nooit eerder een kinderboek tegengekomen dat over geld gaat…
Arwen Kleyngeld is geboren om daar verandering in te maken, met zo’n achternaam kun je niet anders, en ze levert dan ook een schat aan informatie over onze huidige (en historische) ruilmiddelen.
Want de geschiedenis van de mensheid is vervlochten met een verscheidenheid aan betalingsmiddelen, van schelpen en zout tot plastic pasjes en cryptografische codes, allemaal even waardevol én waardeloos.
Als één van de belangrijkste zintuigen is er natuurlijk heel veel te vertellen over het zicht, want hoe werkt dat kijken nou eigenlijk en wat voor bijzondere dingen zijn er te vertellen over het oog?
Maar er zijn uiteraard nog heel veel meer interessante dingen te vertellen over bijvoorbeeld lenzen, kleuren, gezichtsbedrog, de illusie die bewegend beeld heet, spiegels en alle andere dingen die het zicht mogelijk heeft gemaakt.
Een boek dat gaat over kijken en zien moet er natuurlijk zelf ook goed uitzien en dat is dan ook goed gelukt, wij zijn dan ook grote liefhebbers van de lithografische kunststukjes waar dit boek in grossiert.
De langste rivier van de wereld, die door zeven landen stroomt en een werelddeel definieert, die de oorsprong is van de longen van de aarde en waar een ongelooflijke rijkdom aan flora en fauna zich bevind, verdient wel een boek over zichzelf.
En dat is precies wat Fontaine Uitgevers heeft gedaan met dit uitgebreide naslagwerk, alle aspecten van dat weidse en veelzijdige landschap worden besproken én buitengewoon mooi geïllustreerd.
Dit is alweer het derde deel in een prachtige serie natuurboeken die Fontaine Uitgevers heeft uitgebracht, waarvan het bijzondere tweede deel, ‘Het Grote Rif‘, ook al heel lovend besproken is hier. En net als de twee voorgangers is ook aan dit boek weer veel aandacht besteedt.