Als je denkt dat de hele wereld is ontdekt, dat alle witte plekken op de kaart zijn ingekleurd en dat er niks meer te avonturieren is, dan heb je het goed mis!
De ‘Atlas voor avonturiers’ laat zien dat er voor de echte avonturier nog zat te onderzoeken is, dat er nog hartstikke veel onontdekte schatten zijn om te vinden en dat gevaar, spanning en avontuur over de hele wereld om de hoek ligt.
Eigenlijk is natuurlijk elke atlas een atlas voor avonturiers, maar dit is wel een hele bijzondere met onderwerpen specifiek gericht op de ontdekkingsreizigers, de vrijbuiters, de schatzoekers en de waaghalzen.
Onder je voeten bevindt zich een enorme hoeveelheid geschiedenis, van de oertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen, tot de tijd waarin je grootouders werden geboren. Sporen van al deze tijden zijn achtergebleven in de grond, rijp om opgegraven en onderzocht te worden.
In ‘De grond onder je voeten’ van Hanna Holwerda worden al deze tijden behandeld en kun je van alles vinden over wat de grond onder je voeten je kan vertellen over het verleden.
Het is deze maand (oktober) de Maand van de Geschiedenis, en daarom een mooie gelegenheid om wat extra aandacht te besteden aan een prachtig en super leerzaam boek over de geschiedenis van Nederland.
Afgelopen jaar is er erg veel te doen geweest rondom AI. Een heel aantal nieuwe aantal chatbots hebben de Turing test met glans doorstaan en je kunt tegenwoordig met een paar woorden de meest waanzinnige afbeeldingen laten genereren. Wat de toekomst gaat brengen is onzeker, maar duidelijk is dat de jongste generatie zich kan voorbereiden op een leven vol robots en kunstmatige intelligentie.
Met de opkomst van de robots zijn er gelukkig ook heel wat kinderboeken verschenen die uitleggen wat AI is, wat je er mee kunt doen en wat ons nog te wachten staat. Een van de beste komt uit de stal van BOYCOTT, een kleine uitgeverij die al jaren de meest verrassende boeken weet uit te geven.
Paul Virr gaat in 64 pagina’s in vogelvlucht door een brede verzameling informatie over robots en AI. Van de eerste pogingen bijna 2000 jaar geleden tot de modernste snufjes van de technologie die tegenwoordig je tomaten sorteren of je pannenkoeken stapelen.
De laatste jaren worden er steeds meer ongelooflijke ontdekkingen gedaan over planten, ze blijken nl. een veel interessanter innerlijk leven te hebben dan voorheen gedacht, en communiceren zelfs onderling op een enorme verscheidenheid aan manieren.
Een mooi moment om met dit boek vol bijzondere kennis over de taal van planten te beginnen en je te verbazen over wat deze rustige en vaak betoverend mooie aardbewoners allemaal in het geniep uitspoken.
‘De taal van de planten’ gaat namelijk volledig over alle manieren waarmee verschillende flora met elkaar communiceren. En dat blijken nogal wat verschillende en bijzondere wijzen van communiceren te zijn!
Er is de laatste tijd weer veel te doen rondom ruimtevaart en ons zonnestelsel. Er hebben zich een aantal nieuwe landen aangemeld in de spacerace en tegenwoordig zijn zelfs particuliere bedrijven in staat mensen en materieel de ruimte in te schieten.
De volgende generatie dient zich dus klaar te maken voor een toekomst waarin de ruimtevaart een steeds grotere rol zal spelen en dat kan met dit waanzinnig mooie boek waarin ons zonnestelsel eens goed in het zonnetje wordt gezet.
Dit prachtige boek verteld het verhaal van ons zonnestelsel en alle hemellichamen die er onderdeel van zijn. Het doet dit in een stijl die zwaar is geïnspireerd door de 19e-eeuwse sterrenkaarten en andere astronomische afbeeldingen die op eBay, Etsy en Marktplaats tegenwoordig zo veel geld opbrengen.
Als klein meisje is Astrid Lindgren al verzot op boeken en verhalen. Haar eigen zorgeloze jeugd op het Zweedse platteland is een grote bron van inspiratie en het kleine meisje groeit uiteindelijk op tot één van de grootste kinderboekenauteurs van de wereld.
De serie ‘Van klein tot groots’ belicht kleine mensen die grootse dingen voor elkaar hebben gekregen. De wereldberoemde kinderboekenauteur Astrid Lindgren verdiend als geen ander zo’n eerbetoon.
De Zweedse auteur is dan ook met recht een van de allergrootste kinderboekenauteurs van de wereld te noemen. Haar kinderboeken zijn over de hele wereld vertaald en er zijn weinig schrijvers die zo’n stempel hebben gedrukt op de jeugd van zovelen.
Bouffant, Tonsuur, Chignon, Kuskrul, Soul Patch, Mutton Chops, Impériale en het Vogelnest, allemaal bijzondere namen voor bijzondere kapsels, snorren en andere haardrachten die door de eeuwen heen (en nog steeds) de gezichten en hoofden van man en vrouw sier(d)en.
Wel honderdvijftig van deze coiffures en andere vormen van gezichtsbeharingen heeft Natasja Admiraal verzameld in dit veelzijdige en verrassend complete boek, simpelweg ‘Haar’ genoemd.
Natasja Admiraal komt nu met haar tweede boek over een bijzonder onderwerp en, net zoals met het Mode ABC, is het weer een superleuk én leerzaam boek. Admiraal beschrijft namelijk niet alleen de kapsels zelf, maar ook de historische, culturele en sociale omstandigheden waaronder deze tot stand zijn gekomen.
Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.
In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.
Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.