Mensen denken maar dat ze alles weten over kabouters, over hun gewoontes, eigenschappen en eigenaardigheden. Dat is alleen helemaal niet zo, maar gelukkig brengt dit prachtige nieuwe boek daar per direct verandering in.
In ‘Het Kabouterboek’ van Loes Riphagen worden we aan de hand genomen door een kabouterkind en maken we een prachtige reis door het leven van Kik. Kik woont met haar familie onder een trap in een herenhuis, gaat op de rug van een reiger naar school en dol is op knutselen en mooie dingen verzamelen.
Loes Riphagen wilde dit boek al heel lang maken, en nu is het er dan eindelijk, tot grote vreugde van de auteur zelf, maar zeker ook die van alle kinderen in Nederland en België. Dit is namelijk een heel mooi en buitengewoon liefdevol gemaakt boek geworden, wat heel veel mensen zal aanspreken.
Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.
In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.
Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.
De nieuwe actie ‘Geef een prentenboek cadeau’ is vrijdag 12 mei van start gegaan en biedt, net als ieder jaar, iedereen de mogelijkheid een prachtig klassiek prentenboek te kopen voor een heel klein prijsje.
De charme van deze actie is dat er ook de mogelijkheid is om hetzelfde bedrag bij de boekhandel te doneren om datzelfde prentenboek cadeau te geven aan iemand die niet in staat is om dit zelf aan te schaffen. Want ook dit jaar is er weer een prentenboek gekozen dat ieder kind (voor)gelezen zou moeten hebben.
Het prentenboek van dit jaar is ‘Kleine ijsbeer in de tropen’, een prachtig verhaal over een ijsbeer die per ongeluk in de tropen terecht komt, veel vriendjes maakt, avonturen beleeft en gelukkig zijn weg uiteindelijk weer terug vind naar de Noordpool en zijn bezorgde ouders.
Wat hebben Elvis, een ridder, een reuzeninktvis en een rockband gemeen? Dat ze allemaal op de wip kunnen en dat gebeurt dan ook in dit prachtige prentenboek van Joaquin Camp.
Een wip is namelijk leuk om op te spelen en ook heel handig om het verschil in gewicht te laten zien tussen allerlei dingen met verschillende gewichten. Maar vooral leuk om op te spelen.
Op elke pagina in dit boek beweegt de wip naar de andere kant, want elke keer neemt er weer een zwaarder mens, dier of monster plaats aan de andere kant. Totdat er zo’n zwaar beest gaat zitten dat er gebeurt wat vast iedereen op een wip wel eens heeft meegemaakt…
De dictator is in z’n eentje de baas in het land, hij is de beste, de grootste, de dapperste en de slimste, maar hij heeft geen vrienden. Wanneer je zo fantastisch bent is er namelijk geen plek voor anderen, die zouden wel eens wat anders kunnen gaan denken en dat kan natuurlijk niet.
Hoe werkt zo’n dictatuur, waarin één iemand alles bepaald en de rest niks te zeggen heeft? Waarom bestaat de dictatuur überhaupt en hoe komt het dat het vaak zo lang duurt tot ze (onherroepelijk) weer ten onder gaan?
Een kinderboek over dictaturen, het is weer eens wat anders! Het werkt echter wel verbazingwekkend goed, met de prachtige illustraties van Mikel Casel en de licht ironische teksten van Equipo Plantel kun je op een vrij natuurlijke en pijnloze manier de afschuwelijke aspecten van dictatoriale regimes bespreken met jouw kroost.
Heksje Hazel leeft alleen in haar huisje in het bos en geniet van het rustige leven in de natuur en het ritme van de seizoenen, samen met haar vriendjes, de muizen, konijnen, kikkers, uilen en soms zelfs een enkele trol.
Elk seizoen brengt weer nieuwe bezigheden, avonturen en kennismakingen die alleen beleeft kunnen worden in die periode van het jaar, want elk seizoen in het bos heeft zijn hele eigen karakter.
In vier mooie verhalen, voor elk seizoen eentje, wordt Heksje Hazel haar bestaan in het bos uit de doeken gedaan en krijgen wij meteen een intiem kijkje in het leven van haar dierenvrienden.
Het hartverwarmende en tegelijk alarmerende sprookje over een geliefde tandenborstel die een lange reis maakt en wonder boven wonder toch weer thuis geraakt.
Geantropomorfiseerd plastic beleeft avonturen in de afvalstroom om als gerecyclede borstel een vaste plaats in het huishouden te veroveren.
Maar daarmee heeft M.G. Leonard, van Dader op het Spoor-faam, een oprecht leuk prentenboek opgeleverd. De vrolijke tekeningen verbloemen de ernst van de zaak niet, maar houden de boodschap fier overeind, zonder dat je er meteen depressief van wordt.
Een koninklijk stel lukt het maar niet om de troonopvolging veilig te stellen en ten einde raad nemen Koning en Koningin apart van elkaar een onorthodoxe stap, die zowaar twee prachtige, maar wel heel bijzondere kinderen oplevert.
Een ouderwets sprookje in een modern jasje, een boek dat zich precies in het midden tussen prentenboek en stripboek beweegt, Tom Gauld laat zien wat hij kan in zijn eerste kinderboek.
Tom Gauld zijn typische tekenstijl werkt verbazingwekkend goed in een kinderboek, de illustraties zijn prachtig helder en zitten regelmatig vol met de interessantste details. De teksten die ook van zijn hand zijn, zijn vakkundig vertaald door gevierd kinderboekenauteur Tjibbe Veldkamp en zouden zo uit een klassiek sprookje kunnen komen.