Wanneer de jonge Jules Verne met zijn neef Bram en zijn vader op werkbezoek gaan bij een wat excentrieke graaf, stapt zijn vader een station te vroeg uit de trein en moeten Jules en Bram zijn werkzaamheden overnemen. De graaf is echter een bijzonder geval en niet alles is dan ook wat het lijkt in dit spookachtig spannende avontuur.
Robots, vampiers, gigantische ontploffingen en reusachtige braakballen, ook dit keer beleeft Jules een avontuur dat je in de meest spannende science fiction romans zou kunnen verwachten. Een prima voorbereiding op zijn latere carrière zou je denken.
Het tweede deel van de relatief nieuwe Nederlandse serie ‘Jules Verne’ over de rationeel ingestelde Jules Verne is verschenen en net als het eerste deel is het een bijzonder spannend album geworden. Dit keer wordt hij vergezeld door zijn bijgelovige neef Bram, misschien maar goed ook!
Wanneer de vader van Lulu al zijn leeuwen verliest in een grote brand wil Leeuwentemmersdochter Lulu meteen op zoek naar nieuwe leeuwen om haar eigen toekomst als leeuwentemmer in het circus veilig te stellen, maar dat is zelfs nog een stuk lastiger dan je zou verwachten.
Oma verteld haar kleindochter over haar ‘grote omweg’ om de pijn van een ongewilde verhuizing te verzachten, de aanzet van een groots en gevaarlijk avontuur.
Tekenaar Aurélie Neyret, bekend van haar succesvolle serie ‘Het dagboek van Cerise‘, werkt nu samen met twee scenaristen om een verhaal te vertellen dat een stuk realistischer is dan de avonturen van Cerise, maar daarom zeker niet inboet in magie en verbeelding.
Kunst en kunstenaars zijn natuurlijk al jarenlang een inspiratiebron voor van alles, dus ook van veel strips, waarvan sommigen soms zelf de vorm ontstijgen en tot kunst worden verheven.
Dat gaat niet op voor dit stripboek dat heel specifiek over kunst en kunstenaars gaat, maar het is wel heel kunstig gedaan, met veel gags over wereldberoemde schilders als Monet, Manet, Renoir en Toulouse Latrec.
Educatieve strips hebben een lange en rijke traditie, iedereen die in de jaren 80 de Donald Duck met enige regelmaat las, kent vast de ‘Van nul tot nu’ strips nog. Dé manier om je kennis van de vaderlandse geschiedenis op een leuke manier op te vijzelen.
Leuke stripbladen voor de jeugd zijn dun gezaaid in Nederland, vroeger kon je je laven aan tijdschriften als de Pep, Wham!, Eppo, Sjors, MYX of de Wordt vervolgd, maar tegenwoordig is de spoeling helaas wat dunner.
Gelukkig zijn er wel alternatieven voor teruggekomen, maar jammer genoeg hebben deze het vaak moeilijk in deze tijd van analoge ontlezing en bergen aan gratis digitale content.
Een van die leuke alternatieven is BRUL!, een striptijdschrift voor 8 tot 12-jarigen vol met vernieuwende strips van Nederlands grootste striptalenten. Naast frisse nieuwe striphelden als Pim, Eefje Wentelteefje, Victor & Vishnu, Prof. Oja-Aha, Flem, Prins Kat, Kayeko en Brul zelf die bijna ieder nummer wel langskomen bevat BRUL! ook veel gastoptredens.
Auri, een jonge holbewoner uit het stenen tijdperk, neemt je mee op een typische dag in zijn leven. Zo gaat hij op jacht, maakt een vuurstenen speerpunt, schildert prachtige grotschilderingen en beschermt zijn familie tegen een ongenode gast.
Terwijl Auri verteld over zijn leven, leer je van alles over hoe de mens zich in de oertijd vermaakte, zijn eten verzamelde en wat voor gevaren ze elke dag weer moesten trotseren.
De oertijd gaat momenteel een herwaardering door, er verschijnen veel nieuwe boeken met nieuwe inzichten over Neanderthalers, de Bronstijd en alle andere prehistorische tijdperken. Er is zelfs vrij recent een hele nieuwe prehistorische bewoonde landmassa herontdekt voor onze kust, het zogenaamde Doggersland.
Na een intensieve voetbalwedstrijd vraagt Pieternel zich af hoe het hart eigenlijk werkt, gelukkig weet dokter Maestro daar alles van!
Tegelijkertijd legt het evenbeeld van Maestro, diep in zijn lichaam, aan zijn twee collega rode bloedlichaampjes uit hoe de pompfunctie van het hart, de bloedsomloop en alle andere functies van het hart werken.
Een strip die niet alleen leuk, maar ook nog eens erg leerzaam is. Geënt op een populaire, maar ondertussen al behoorlijk oude tekenfilmserie uit Frankrijk komen alle functies van het hart voorbij.
Wolfgang Amadeus Mausarts’ grootste wens is ooit eens te mogen spelen op een echte piano, maar als de zoveelste telg uit een arme muizenfamilie in het door grote dieren gedomineerde Wenen van de achttiende eeuw is dat nog zo makkelijk niet.
Wanneer de jonge muis zijn kans grijpt en een betoverend mooi stuk speelt op de piano van hofcomponist Salieri, blijft dat niet onopgemerkt en zet het een onverwachte serie van ontwikkelingen in gang.
Een behoorlijk bekend verhaal, maar nu eens verteld als een fabel, waarbij de karakters als dieren worden verbeeld. Voor volwassenen die bekend zijn met het verhaal van Mozart interessant doordat bekende gebeurtenissen een aparte draai krijgen, maar voor kinderen juist leuk omdat het een spannend en bijzonder inventief getekend verhaal is geworden.
Cerise wil later graag schrijfster worden en om te oefenen houdt ze alvast een dagboek bij waarin ze haar avonturen en gedachten registreert. Dat is geen slecht idee, want het kleine dappere meisje blijkt de meest bizarre avonturen mee te maken.
Omdat ze haar omgeving zo scherp in de gaten houdt, vallen haar dingen op die anderen over het hoofd zouden zien en laat dat nou leiden tot een wel heel bijzondere ontdekking.
De jonge Cerise en haar vriendinnen hebben een grote boomhut gebouwd aan de rand van het bos en vanuit die plek doen ze een hele bijzondere ontdekking die niet alleen voor hen, maar voor de hele stad fantastische gevolgen zal hebben.