Giselle – Charlotte Gastaur

Illustratie door Jantien Baas: Giselle – Charlotte Gastaur

Giselle, een eenvoudig boerenmeisje, raakt verliefd op Loys die zich voordoet als gewone boerenjongen, maar eigenlijk Albrecht heet, een prins blijkt te zijn en zelfs al verloofd is. Als de jager Hilarion hier achter komt en Albrecht confronteert met zijn bedrog loopt het slecht af met Giselle.

Maar dan krijgt Giselle opnieuw een kans om haar lief Albrecht te ontmoeten als één van koningin Myrtha’s Wili’s. Als blijkt dat die geen goede bedoelingen heeft, kan Giselle dan haar geliefde redden?

Giselle - Charlotte Gastaur

Giselle is van origine een ballet, het enige ballet dat tot de Romantiek gerekend kan worden en geheel bewaard is gebleven. Het heeft vanaf zijn première in 1841 grote zeges gevierd in de Europese opera’s en theaters en werd al snel opgevoerd over de hele wereld.

Het ballet wordt tot op de dag van vandaag nog regelmatig opgevoerd en kan gerekend worden tot de klassieke balletten zoals De Notenkraker en Het Zwanenmeer. Mocht je dit een mooi boek vinden, dan kun je het verhaal dus ook bekijken in het theater! Het verhaal van Giselle (Giselle, ou les Wilis) is weer geïnspireerd op de legende van de Wili’s uit het boek l’Allemagne van Heinrich Heine.

Giselle - Charlotte Gastaur

De teksten van het boek staan helemaal bovenaan de pagina, 1 regel per pagina, een beetje zoals je wel eens ziet gebeuren bij Opera’s waar de “ondertiteling” boven het podium wordt geprojecteerd. Ook zo blijft het boek dus dicht bij de oorsprong van het verhaal.

Het verhaal wordt dus grotendeels gedragen door de afbeeldingen, en die zijn erg bijzonder! Veel pagina’s bevatten namelijk een doorzichtige extra laag die is uitgeknipt om een afbeelding te vormen. Zo worden de Wili’s, de geesten die in het tweede deel een grote rol spelen, vormgegeven. Maar ook veel andere “gewone” pagina’s hebben gaten erin en vormen zo dus doorkijkjes naar de volgende pagina.

Giselle - Charlotte Gastaur

Charlotte Gastaut is niet zomaar de eerste de beste, ze heeft al een heleboel boeken op haar naam staan, veelal nieuwe versies van oude verhalen waaronder meerdere balletten, maar bijvoorbeeld ook mythen zoals de ‘Twaalf werken van Hercules’ of moderne klassiekers als ‘De tovenaar van Oz’. Vooralsnog zijn al die boeken helaas alleen nog maar in het Frans en een enkele in het Engels verschenen.

Naast het maken van illustraties houdt Charlotte Gastaut zich ook bezig met het ontwerpen van zijden sjaals, recent lanceerde zij de ‘Charlotte Gastaur Collections‘.  De wereld van de mode is niet onbekend voor haar, want haar illustraties worden ook veelvuldig gebruikt door grote modemerken, zowel in reclame, presentatie materiaal als de mode zelf. Zo heeft Fendi in 2016 haar illustraties gebruikt voor de haute couture designs van hun 90-jarige jubileumcollectie ‘Legends & Fairytales’.

Een heel bijzonder boek, van een heel bijzondere auteur. Laten we hopen dat dit het begin is van een hele serie boeken van Charlotte die in het Nederlands gaan verschijnen, want we hebben duidelijk wat gemist de afgelopen jaren!

Titel: Giselle
Auteur: Charlotte Gastaur
Uitgever: Christofoor
ISBN: 9789060388556
Verschijningsdatum: oktober 2018
Originele titel: Giselle
Bladzijden: 32
Afmetingen: 297 x 329 x 11 mm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 30 min.
Prijs: € 24,95

Website auteur: charlottegastaut.com

Koop 'Giselle' bij Paagman.nlVind 'Giselle' in de bibliotheek