Haar – Natasja Admiraal & Jelle F. Post

Illustratie door Jantien Baas: Haar – Natasja Admiraal & Jelle F. Post

Bouffant, Tonsuur, Chignon, Kuskrul, Soul Patch, Mutton Chops, Impériale en het Vogelnest, allemaal bijzondere namen voor bijzondere kapsels, snorren en andere haardrachten die door de eeuwen heen (en nog steeds) de gezichten en hoofden van man en vrouw sier(d)en.

Wel honderdvijftig van deze coiffures en andere vormen van gezichtsbeharingen heeft Natasja Admiraal verzameld in dit veelzijdige en verrassend complete boek, simpelweg ‘Haar’ genoemd.

Haar - Natasja Admiraal & Jelle F. Post

Natasja Admiraal komt nu met haar tweede boek over een bijzonder onderwerp en, net zoals met het Mode ABC, is het weer een superleuk én leerzaam boek. Admiraal beschrijft namelijk niet alleen de kapsels zelf, maar ook de historische, culturele en sociale omstandigheden waaronder deze tot stand zijn gekomen.

Haardrachten zijn namelijk een hele visuele uitdrukking van de tijdsgeest waarin veel meer gevangen zit dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Door het taalgebruik, dat hier en daar best moeilijk en volwassen is, is dit een boek dat vooral voor wat oudere kinderen geschikt is. Maar wanneer je daar als 12-jarige doorheen komt, wordt je wel beloond met een enorme schat aan interessante en waardevolle informatie die veel verder gaat dan alleen haar.

Haar - Natasja Admiraal & Jelle F. Post

Illustrator Jelle F. Post heeft net als in het Mode ABC alle onderwerpen van een prachtige afbeelding voorzien. Zijn tekeningen zijn eenvoudig, maar heel doeltreffend en zo nu en dan van grote schoonheid, je zou er bijna een Walrussnor van willen kweken.

Het boek telt meer dan 350 bladzijden, en er worden dan ook heel wat verschillende haardrachten in besproken. ‘Haar’ is in vier hoofdstukken per onderwerp opgedeeld, Kapsels, Snorren, Baarden en Vals haar, in elk van deze hoofdstukken worden de haardrachten op alfabetische volgorde behandeld.

Haar - Natasja Admiraal & Jelle F. Post

Het boek is klein van stuk, maar door zijn vele pagina’s, is het toch een behoorlijk indrukwekkend naslagwerk geworden waar je veel plezier aan zult beleven. De vrolijke illustraties en interessante uitweidingen over de curieuze haardrachten die door de eeuwen zijn ontstaan blijven nog lang na de aanschaf van dit boek een bron van vermaak en verwondering.

Niet alleen voor haarfetisjisten, kappers en barbiers een interessant boek, maar eigenlijk voor iedereen die er wel eens goed wil uitzien. Als je haar maar goed zit!

Titel: Haar
Auteur: Natasja Admiraal
Illustraties: Jelle F. Post
Uitgever: Waanders Uitgevers
ISBN: 9789462624726
Verschijningsdatum: mei 2023
Bladzijden: 352
Afmetingen: 121 x 166 x 31 mm
Leeftijd: 12+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: €26,95

Website auteur: natasja-admiraal.com

Website illustrator: gewoonjelle.nl

Koop 'Haar'bij Paagman.nl