Hackers met hoedjes – Ines Duits & Frank Landsbergen

Illustratie door Jantien Baas: Hackers met hoedjes – Ines Duits & Frank Landsbergen

Computers kom je tegenwoordig overal tegen, in de koelkast, in de tv, in je auto en bijna iedereen heeft er eentje in zijn zak zitten. De huidige generatie van ‘cybernatives’, kinderen die zijn opgegroeid met internet en computers, kunnen natuurlijk hun weg met gemak vinden op laptop, mobiel en tablet. 

Maar hoe worden al die mooie games en handige websites toch op het scherm getoverd en wat gebeurd er allemaal aan de binnenkant, zodat die computers hun werk kunnen doen?

Hackers met hoedjes - Ines Duits & Frank Landsbergen

In ‘Hackers met Hoedjes’ legt Cyber Security expert Ines Duits in begrijpelijke taal uit wat computers zijn, hoe ze werken en waarom ze soms zo raar doen. Bijna 50 hoofdstukken die verschillende onderwerpen rondom het onderwerp computers voor kinderen eenvoudig weten uit te leggen.

Uiteraard ontbreken de raadsels en opdrachten niet, want dit onderwerp leent zich daar bijzonder goed voor. Geheimschrift en codes staan natuurlijk aan de wieg van de computer en dat is in dit boek duidelijk terug te vinden. Een leuke manier om zelf met de materie aan de slag te gaan en de hier en daar best lastige onderwerpen een stuk duidelijker te maken.

Hackers met hoedjes - Ines Duits & Frank Landsbergen

De teksten zijn ruim voorzien van speelse en cartooneske afbeeldingen die zijn gemaakt door Frank Lansbergen. Illustrator en auteur hebben duidelijk goed samengewerkt want de afbeeldingen staan echt in dienst van de verheldering van de teksten. In de hoofdstukken waar dat stukje extra duiding niet nodig is zijn vaak visuele grapjes gestopt wat natuurlijk nooit vervelend is.

De hoedjes die overal in het boek staan hebben mij wel even in verwarring gebracht. Op het eerste gezicht leek het me dat zwarte hoedjes aangeven dat een onderwerp wat duisterder was (virussen of de enigma code) en witte hoedjes juist bij neutrale onderwerpen stonden (databases en internetverbindingen), maar dat was een misvatting. Misschien maar beter ook, want dan zouden alle onderwerpen eigenlijk van een grijs hoedje voorzien moeten zijn en dat is ook weer zo saai.

Hackers met hoedjes - Ines Duits & Frank Landsbergen

In een aantal hoofdstukken wordt gesproken over de, speciaal voor kinderen ontworpen, programmeertaal Scratch en achterin het boek staan nog wat praktische tips om je kennis te verdiepen, onder andere door met Scratch aan de slag te gaan of eens een Coderdojo te bezoeken. Zo is dit boek echt de perfecte introductie voor kinderen die beter willen begrijpen hoe computers werken en er zelf mee aan de slag willen gaan.

Van het binaire stelsel tot patroonherkenning, animatie, RAM-geheugen, games, Ada Lovelace (de eerste programmeur) en Qubits, geen onderwerp wordt geschuwd. Allemaal in eenvoudige taal uitgelegd en van verhelderende raadsels en opdrachten voorzien.

Dit alles geïllustreerd met de grappige en speelse tekeningen van Frank Lansbergen, maakt dit tot een bijzonder fijn boek voor kleine diginauten, maar misschien juist ook goed voor de wat minder digitaal begaafden.

‘Software is eating the world’, maar dat zal de lezers van dit boek geen enkele angst inboezemen, integendeel zelfs!

Titel: Hackers met hoedjes
Auteur: Ines Duits
Illustraties: Frank Landsbergen
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057124655
Verschijningsdatum: oktober 2017
Bladzijden: 112
Afmetingen:200 x 140 x 11 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 15,95

Website illustrator: franklandsbergen.nl

Koop 'Hackers met hoedjes' bij Paagman.nlVind 'Hackers met hoedjes' in de bibliotheek