Haren vol Banaan – Erik van Os & Noëlle Smit

Illustratie door Jantien Baas: Haren vol Banaan – Erik van Os & Noëlle Smit

De leukste liedjes voor kinderen vanaf een jaar of 4 zijn toch de ‘stoute’ liedjes, over vieze dingen of ondeugende woorden. Erik van Os voorziet die kinderen van een boek vol vieze liedjes en stoute versjes, inclusief een cd waarop die liedjes te beluisteren zijn.

Van oma’s in hun blootje en zusjes om op te eten tot onopgeruimde kamers en in de plassen spelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of Erik van Os heeft er een leuk liedje over geschreven en die zijn weer door Noëlle Smit van vrolijke tekeningen voorzien.

Haren vol Banaan - Erik van Os & Noëlle Smit

Alle liedjes en versjes in dit boek zijn grappig en een tikje ondeugend in de traditie van Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Mijn favoriet is zonder twijfel het ‘Nakie, nakie nonsenslied’, waarvan achterin het boek ook de bladmuziek te vinden is, om zelf te spelen.

Erik van Os heeft al aardig wat kinderboeken en kinderliedjes op zijn naam staan en werkt vaak samen met Elle van Lieshout, maar dit boek heeft hij solo geschreven. Niets ten koste van Elle, maar alleen kan hij het dus ook, want het ene liedje is nog leuker dan het andere.

Haren vol Banaan - Erik van Os & Noëlle Smit

Voor de kleurige tekeningen van Noëlle Smit is veel ruimte, elk liedje krijgt 2 pagina’s en is voorzien van grote vrolijke tekeningen waarop de liedjes nog eens van extra kleur worden voorzien.

Veel van het werk van Noëlle Smit ademt een beetje de jaren ’50 Gouden Boekjes stijl of lijkt wat op het werk van Alain Grée. In dit boek is dat allerminst zo en laat ze weer eens zien dat ze zich niet in één stijl laat vangen, maar blijkbaar dus een heleboel verschillende stijlen in de vingers heeft.

Haren vol Banaan - Erik van Os & Noëlle Smit

Door de humorvolle liedjes en het ingetogen instrumentgebruik (veelal akoestisch, veel gitaar, piano, maar ook soms saxofoon of accordion) is de cd waar alle liedjes op staan ook voor de 43ste keer goed te verdragen door meeluisterende ouders.

Met 26 nummers is de cd behoorlijk divers en wat vooral knap is dat door het beluisteren van de muziek de nummers vaak ook een hele andere lading krijgen. ‘Ik ben geen schattig kind’ wordt bijvoorbeeld best een serieuze ballade, maar als je alleen de tekst leest zou je dat toch niet zo snel verwachten.

Kinderliedjes kunnen ook erg kinderachtig zijn, maar Erik van Os neemt het kinderlied serieus. Er zal geen kind zijn dat niet genieten kan van dit leuke boek met zijn vrolijke tekeningen en  grappige ondeugende liedjes!

Titel: Haren vol banaan
Auteur: Erik van Os
Illustraties: Noëlle Smit
Uitgever: Rubinstein
ISBN: 9789047625216
Verschijningsdatum: mei 2018
Bladzijden: 60
Afmetingen: 217x257x14 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 30+ min.
Prijs: € 16,99

Website auteur: erikvanosenellevanlieshout.nl

Website illustrator: noellesmit.nl

Koop 'Haren vol banaan' bij Paagman.nl