Het dagboek van Cerise – De stenen dierentuin – Joris Chamblain & Aurélie Neyret

Illustratie door Jantien Baas: Het dagboek van Cerise – De stenen dierentuin – Joris Chamblain & Aurélie Neyret

Cerise wil later graag schrijfster worden en om te oefenen houdt ze alvast een dagboek bij waarin ze haar avonturen en gedachten registreert. Dat is geen slecht idee, want het kleine dappere meisje blijkt de meest bizarre avonturen mee te maken.

Omdat ze haar omgeving zo scherp in de gaten houdt, vallen haar dingen op die anderen over het hoofd zouden zien en laat dat nou leiden tot een wel heel bijzondere ontdekking.

Het dagboek van Cerise - De stenen dierentuin - Joris Chamblain & Aurélie Neyret

De jonge Cerise en haar vriendinnen hebben een grote boomhut gebouwd aan de rand van het bos en vanuit die plek doen ze een hele bijzondere ontdekking die niet alleen voor hen, maar voor de hele stad fantastische gevolgen zal hebben.

Door het hele album heen staan tekeningen en zo nu en dan hele pagina’s uit het dagboek van Cerise waarin ze haar observaties en bevindingen met de lezer deelt. Dit is een heel leuke en inventieve manier om je nog nauwer te betrekken bij de grappige denkbeelden en interne logica van het 11-jarige meisje.

Het dagboek van Cerise - De stenen dierentuin - Joris Chamblain & Aurélie Neyret

Ondanks dat dit één van Joris Chamblains’ eerste scenario’s is voor een stripboek, heeft hij ondertussen al tientallen stripalbums geschreven en gepubliceerd, die over de hele wereld zijn verschenen. Dit eerste deel, maar de daaropvolgende delen net zo goed, hebben al een ongelooflijke hoeveelheid prijzen gewonnen, waaronder bijvoorbeeld de bijzonder prestigieuze Prix Angouleme Jeunesse.

Illustratrice Aurélie Neyret leek voorbestemd om illustraties te maken voor boeken en tijdschriften, tot ze werd verleid door het scenario van ‘De stenen dierentuin’ en zich waagde aan haar eerste stripalbum. Met een gigantisch succes als gevolg en dat is ook niet zo vreemd, want de tekeningen in dit, en de daaropvolgende albums, zijn buitengewoon mooi. De zachte sferische kleuren en dynamische lijnen van de bijzonder gedetailleerde tekeningen maken dit stripalbum echt een genot om te lezen.

Het dagboek van Cerise - De stenen dierentuin - Joris Chamblain & Aurélie Neyret

Dit alles levert een bijzondere serie stripalbums op, waarin niet alleen hele mooie plaatjes te bekijken zijn, maar waar het verhaal belangrijke waarden als nieuwsgierigheid, medeleven, tolerantie en solidariteit promoten. Het verbaast dan ook niemand dat volwassenen net zo gecharmeerd zijn van de avonturen van Cerise en haar vriend(in)en als kinderen dat zijn.

In Frankrijk zijn er al 5 delen in de serie verschenen, die ook allemaal voor een Nederlandse uitgave in de planning staan, in zowel softcover als een mooie hardcover, voor de liefhebbers.

Ter promotie van de serie is van het eerste deel een gratis previewboekje van de eerste pagina’s van het album te krijgen in je plaatselijke (strip)boekhandel, die is gelukkig ook via het internet te lezen.

‘Het dagboek van Cerise – De stenen dierentuin’ is een bijzonder fijn stripverhaal geworden, dat maar weer eens bewijst dat strips in niets onder doen voor ‘echte’ boeken, integendeel zelfs!

Titel: Het dagboek van Cerise – De stenen dierentuin
Auteur: Joris Chamblain
Illustraties: Aurélie Neyret
Vertaling: Mariella Manfré
Uitgever: Silvester Strips
ISBN: 9789463065528
Verschijningsdatum: september 2019
Originele titel: Les carnets de Cerise – Le zoo pétrifié
Bladzijden: 80
Afmetingen: 223 x 292 x 8 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: vanaf € 9,95

Koop 'Het dagboek van Cerise - De stenen dierentuin (sofcover)' bij Paagman.nlKoop 'Het dagboek van Cerise - De stenen dierentuin (hardcover)' bij Paagman.nlKoop 'Het dagboek van Cerise - De stenen dierentuin (plus deel 2)' bij Paagman.nlVind 'Het dagboek van Cerise - De stenen dierentuin' in de bibliotheek