Het donker – Lemony Snicket & Jon Klassen

Illustratie door Jantien Baas: Het donker – Lemony Snicket & Jon Klassen

Laszlo is bang voor het donker dat in de kelder woont en hoopt dat het nooit zijn kamer binnenkomt. Maar als het wel gebeurt, blijkt het donker een stuk aardiger dan verwacht en helpt het Laszlo een oplossing te vinden voor zijn angst.

Voor een jongen die ogenschijnlijk alleen in een groot oud huis woont, is het niet gek dat hij bang is voor het donker. Als het dan ook nog eens in de kelder altijd donker is en het donker zich ‘s-nachts uitvouwt om naar buiten te komen om alle kamers en buiten te vullen, begrijp je dat Laszlo het licht in zijn kamer liever aan-houdt. Maar lampjes gaan kapot en de moedige Laszlo komt er gewapend met zijn zaklamp achter dat niet alles is zoals het lijkt en ook het donker best behulpzaam kan zijn.

Het donker - Lemony Snicket & Jon Klassen

Het donker is een fantastisch mooi boek, waarin het spel tussen donker en licht de sfeer bepaalt. Er worden weinig (en dan vooral zachte) kleuren gebruikt om de donker-licht-tegenstelling te benadrukken, wat tot hele krachtige afbeeldingen leidt. Het verhaal speelt zich af in een groot en oud huis in een beperkt aantal kamers, die er overdag en in de nacht heel verschillend uitzien door de kunstig gebruikte contrasten.

Het donker - Lemony Snicket & Jon Klassen

De teksten van de ondertussen veel verfilmde Lemony Snicket zijn over het algemeen lekker kort en krachtig en lezen fijn door. Het verhaal krijgt bij de eerste lezing voor de oudere lezer waarschijnlijk snel een curieuze ondertoon waar je je na het uitlezen een beetje schuldig over voelt. Een mooie dubbele laag die je nog even fijntjes de onschuld van het kind laat realiseren en je doet terugverlangen naar de tijd dat je nog niet zo cynisch was.

Het donker - Lemony Snicket & Jon Klassen

Halverwege het verhaal volgt ineens een vrij lang, enigszins losstaand exposé over waarom het donker nodig is. Persoonlijk vind ik het weinig overtuigend en is het wat te ingewikkeld voor de gemiddelde kleuter die de rest van het boek zeker aan kan. Gelukkig kan het zonder gevolgen voor het verhaal worden overgeslagen. Voor het wat oudere kind met angst voor het donker is het misschien juist wel weer geschikt om te helpen met de verwerking van die angst.

Al met al een heel kunstig gemaakt boek dat zeker een aanwinst is voor je boekenkast. Met als toegevoegde bonus dat het kinderen met angst voor het donker wel eens heel goed zou kunnen helpen dit te overwinnen.

Titel: Het donker
Auteur: Lemony Snicket
Illustraties: Jon Klassen
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgever: Gottmer
ISBN: 9789025758288
Verschijningsdatum: oktober 2014
Originele titel: The dark
Bladzijden: 40
Afmetingen: 11x261x197 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 5 min.
Prijs: € 13.95
Onderscheiding: Zilveren Palet 2015, Charlotte Zolotow Award 2014 e.a.

Website illustrator: jonklassen.tumblr.com

Koop “Het donker” bij Paagman.nl