Het eiland van opa – Benji Davies

Illustratie door Jantien Baas: Het eiland van opa – Benji Davies

De reislustige opa van Sem gaat voor de laatste keer op reis en dit keer mag Sem mee. Met de boot op de zolder reizen ze naar het eiland van opa en genieten ze van al het natuurschoon en de bijzonder plekken op het eiland. Maar komt opa nog wel terug naar huis?

Sem gaat samen met zijn opa op reis naar het schitterende eiland waar van alles te zien en te beleven is. Als Sem weer alleen terug is gekeerd van het eiland stuurt opa zijn brieven via de toekan.

Het eiland van opa - Benji Davies

Er is op deze website al eerder een boek van Benji Davies gerecenseerd (het onvolprezen ‘De kleine walvis’), ook al zo’n mooi prentenboek. ‘Het eiland van opa’ doet hier alles behalve voor onder. Mooie heldere kleuren en gedetailleerde platen, vooral als de hoofdrolspelers eenmaal zijn aangekomen op het eiland, maken dit boek een waar feest voor het oog.

Het verhaal is dubbelzinnig, want hebben we hier niet gewoon te maken met een opa die overlijdt? Het boek is in ieder geval een goede steun voor kinderen die een grootouder verliezen, op een lichte en luchtige manier gebracht.

Het eiland van opa - Benji Davies

De teksten zijn zoals in alle boeken van Davies, kort en bondig; er is geen woord teveel. Het leest lekker snel weg, maar de mooie platen maken dat je toch wat langer op de pagina’s blijft hangen als de tekst op is. Vooral de twee-paginagrote afbeelding waarop opa aangeeft dat hij niet alleen is op het eiland is een heerlijk zoekplaatje.

Het begin van het verhaal word in heldere kleuren weergegeven, maar als opa alleen op het eiland is achtergebleven, lijken de meer stemmige kleuren de gemoedstoestand van Sem op dat moment weer te geven. En op de terugtocht van Sem naar huis lijken we zelfs nog een oude bekende tegen te komen!

Het eiland van opa - Benji Davies

Ik heb nog nooit een boek van Benji Davies gezien dat ik niet meteen wilde kopen en ook dit boek is weer een absolute aanrader, ondanks het enigszins zware onderwerp.

Gelukkig heeft Benji Davies nog een hele rits andere boeken gemaakt en geïllustreerd die wat mij betreft niet snel genoeg in het Nederlands kunnen verschijnen. (Waar blijft de Nederlandse Space Pirates-serie bijvoorbeeld?).

Titel: Het eiland van opa
Auteur: Benji Davies
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024571567
Verschijningsdatum: mei 2016
Originele titel: Grandad’s Island
Bladzijden: 40
Afmetingen: 11x284x254 mm
Leestijd: 5 min.
Leeftijd: 2+
Prijs: € 13.99
Onderscheiding: AOI World Illustration Awards 2015, Sainsbury’s Best Picture Book 2015

Website auteur: benjidavies.com

Koop “Het eiland van opa” bij Paagman.nl