Het gelukkige eiland – Marit Tornqvist

Illustratie door Jantien Baas: Het gelukkige eiland – Marit Tornqvist

Op een zelfgebouwd vlot reist een meisje op weg naar de horizon, maar de horizon is verder weg dan gedacht. Na een tijdje komt ze een bord tegen, midden op zee, dat de weg wijst naar het gelukkige eiland. Dat klinkt als een bestemming die de moeite waard is!

Maar welke van de vele eilanden is nou eigenlijk het gelukkige? Is dat niet iets heel persoonlijks? Uiteindelijk vind ze dan toch het gelukkige eiland, en het is niet wat jij of zij verwacht had.

Het gelukkige eiland - Marit Tornqvist

Ondanks dat het boek maar weinig tekst bevat is het toch bekroond met een Zilveren Griffel. Honderd procent verdiend natuurlijk, want de teksten zijn fijn leesbaar en het mooie verhaal grijpt je, zonder emotioneel te worden. Maar was een Zilveren (of Gouden) Penseel niet beter op zijn plaats geweest voor de prachtige afbeeldingen in dit boek?

Met wat voor soort prijs het boek ook bekroond is, dit boek van de Zweeds/Nederlandse is echt een juweeltje, dat naast een leuk voorleesboek voor kinderen ook genoeg diepgang heeft om volwassenen te bekoren. Het verhaal komt rustig op gang en neemt aan het einde een onverwachte wending, onderwijl wordt je langs de afbeeldingen geleid waarvan de een nog mooier is dan de ander.

Het gelukkige eiland - Marit Tornqvist

Tornqvist heeft dus maar weinig woorden nodig om haar verhaal te vertellen, want de afbeeldingen dragen grotendeels het verhaal. Elke pagina is eigenlijk een schilderij op zich, wat er dan ook toe heeft geleid dat afdrukken van de afbeeldingen uit dit boek te koop zijn als wanddecoratie.

Het verloop van het verhaal, en dan met name de laatste 15 pagina’s, doen vermoeden dat dit een heel persoonlijk verhaal is wat grotendeels over de auteur zelf gaat. Zeker weten doe ik het natuurlijk niet, het blijft een vermoeden, maar het maakt wel dat het verhaal heel persoonlijk aanvoelt.

Het gelukkige eiland - Marit Tornqvist

Prijswinnende kinderboeken zijn eigenlijk altijd wel bijzonder, maar dit boek krijgt nog eens een extra dimensie door het vermoeden van de verwerking van persoonlijk leed door het vertellen van dit verhaal.

Maar zelfs als je alle tekst uit dit boek zou wegnemen, dan nog zou ik het aanprijzen. De afbeeldingen zijn zo mooi, als je het boek uit hebt en je kinderen het huis uit zijn, kun je ze altijd nog inlijsten en aan de muur hangen.

Titel: Het gelukkige eiland
Auteur & illustraties: Marit Tornqvist
Uitgever: Querido Kinderboeken
ISBN:9789045120898
Verschijningsdatum: augustus 2017
Bladzijden: 80
Afmetingen: 248 x 162 x 15 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 16,99

Website auteur: marittornqvist.nl

Koop 'Het gelukkige eiland' bij Paagman.nlVind 'Het gelukkige eiland' in de bibliotheek