Het grote Anansiboek – Johan Ferrier & Noni Lichtveld

Illustratie door Jantien Baas: Het grote Anansiboek – Johan Ferrier & Noni Lichtveld

Anansi de spin en zijn Akuba hebben veel kinderen, maar niet altijd genoeg te eten. Dus moet Anansi met zijn streken op pad om de andere dieren keer op keer te slim af te zijn en zijn familie, en zichzelf, te helpen.

De Koning, de levensgevaarlijke tijger en zelfs magische wezens krijgen het aan de stok met de sluwe spin die al zijn slimheid nodig heeft (en een beetje geluk) om toch altijd weer de dans te ontspringen.

Het grote Anansiboek - Johan Ferrier & Noni Lichtveld

Anansi de Spin, de beroemde Surinaamse held, in verhalen die zijn opgesteld door een van de beste vertellers van Anansitori’s, en toevallig ook Suriname’s eerste President, Dr. Johan Ferrier. Met de originele tekeningen van Noni Lichtveld, een waar genot voor iedereen die van verhalen over ondeugende slimmerds houdt.

Anansi is een held die iedereen zou moeten leren kennen, zijn geestige avonturen, waarin hij veel grotere, en vooral sterkere dieren telkens weer de baas is, lopen over van de humor. Maar wat misschien nog wel leuker is, zijn de vele onderbrekingen in de verhalen, waarin de schrijver bepaalde aspecten uit het verhaal uitlegt of van achtergrond voorziet. Dit maakt de verhalen ook nog eens leerzaam en onmisbaar voor iedereen die meer wil weten over het leven in Suriname of haar bijzondere culturele eigenaardigheden.

Het grote Anansiboek - Johan Ferrier & Noni Lichtveld

Elke cultuur heeft zijn verhalen over figuren die tegelijkertijd geestig en ondeugend zijn, maar vooral geslepen genoeg om altijd het beste uit situaties te komen die eigenlijk al verloren leken. In Nederland kennen we Reinaert de Vos, België smult van de verhalen van Tijl Uilenspiegel, de Vikingen hadden verhalen over Loki, de Grieken vertelden elkaar over Hermes en Odyseus en in Amerika waren de verhalen over Broer Konijn lange tijd favoriet.

In die traditie liggen ook de verhalen van Anansi de Spin, van origine komt de spinnengod Anansi uit West Afrika (Ghana & Ivoorkust vooral). Met de diaspora van haar bevolking, de Akan, is zijn verhaal de hele wereld overgetrokken en zo ook in Suriname tot bloei gekomen.

Het grote Anansiboek - Johan Ferrier & Noni Lichtveld

Aunt Nancy, Kompa Nanzi, Kwaku Ananse of Anansi de Spin is door zijn lange geschiedenis en vele vormen een interessant personage geworden, waar nog steeds volop inspiratie uit wordt geput. Overal op de wereld worden de verhalen over Anansi de Spin met veel plezier verteld en gelezen en je kunt dan ook gerust stellen dat Anansi zijn herkomst in Afrika ondertussen ruimschoots ontgroeit is.

Deze herdruk van het originele werk is de uitgelezen kans om deze unieke held binnen te halen, meer te leren over Suriname en haar cultuur en geschiedenis, of gewoon om te genieten van de ondeugende streken van een eeuwenoude held die in de moderne tijd moeiteloos overleeft.

Titel: Het grote Anansiboek
Auteurs: Johan Ferrier
Illustraties: Noni Lichtveld
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045124896
Verschijningsdatum: oktober 2020
Bladzijden: 136
Afmetingen: 206 x 289 x 14 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 17,50

Koop 'Het grote Anansiboek' bij Paagman.nl