Het Luciferkasteel – Keir Graff

Illustratie door Jantien Baas: Het Luciferkasteel – Keir Graff

De vakantie van Brian lijkt enorm suf te gaan worden, hij wordt door zijn ouders in het saaie dorpje Balen bij Oom Gerry achtergelaten die hem de hele vakantie zijn educatieve software wil laten testen. Maar dan ontmoet hij Cosmo die met zijn bizarre familie in het half vervallen Luciferkasteel woont en waar altijd wat te beleven valt.

Dat het kasteel op de lijst staat van te slopen gebouwen is nog het minste probleem waar Brian, zijn nichtje Nora en hun nieuwe vriend Cosmo mee te maken krijgen. Reuzenwespen, wilde everzwijnen, de oom van Cosmo die al maanden verdwaald is in het kasteel en de grotten onder het kasteel zorgen voor genoeg avontuur voor wel tien zomervakanties!

Het Luciferkasteel - Keir Graff

Ondanks dat het avontuur aan het begin niet heel snel op gang lijkt te komen, is het boek vlot geschreven en staat het bol van de spannende belevenissen. Want als Brian eenmaal in contact is gekomen met Cosmo en zijn familie in het kasteel volgen de bizarre gebeurtenissen zich in hoog tempo op.

De cover met het excentrieke Luciferkasteel er op en de beschrijvingen in het boek maken enorm nieuwsgierig naar hoe het kasteel er verder uitziet. Helaas ontbreken plaatjes in dit boek, want er zijn genoeg scenes en locaties die uitnodigen tot verdere visuele inspectie. De engelstalige paperback editie van Penguin heeft een andere cover en die is misschien nog wel een stuk intrigerender met die joekel van een oceaanstomer bovenop het dak.

Het Luciferkasteel - Keir Graff

Keir Graff schrijft naast kinderboeken ook boeken vol volwassenen, maar lijkt kinderboeken toch leuker te vinden. Deze week komt namelijk alweer zijn derde kinderboek uit in Amerika, ‘The Phantom Tower’, dat nog spannender dan ‘Het Luciferkasteel’ lijkt te gaan worden. In Nederland staat dit boek in oktober van dit jaar te verschijnen als ‘De Spooktoren‘.

Ondanks dat ‘Het Luciferkasteel’ vlot is geschreven maakt het ontbreken van plaatjes, en de grote hoeveelheid avonturen die zich in hoog tempo opvolgen, dat het boek echt pas geschikt is om te lezen vanaf 10 jaar en ouder. Daarnaast bestaat het boek ook nog eens uit bijna 200 pagina’s wat voor een beginnende lezer natuurlijk best een opgave is. Dat maakt natuurlijk wel weer dat je dit boek niet zomaar uit hebt en lekker lang van de bizarre avonturen van Brian, Cosmo en Nora kunt genieten.

Het Luciferkasteel - Keir Graff

Gelukkig maakt de opzet dat dit boek voor jongere kinderen ook fijn is om voorgelezen te krijgen. De hoofdstukken zijn nooit langer dan 10 pagina’s, en gemiddeld een pagina of 6, hebben een kop en een staart en eindigen regelmatig met een spannende cliffhanger.

Keir Graff is duidelijk een schrijver waar we nog veel van kunnen verwachten, dat er dan ook alweer een nieuw boek van hem staat te verschijnen verbaasd ons niets. Gelukkig wordt ook dit boek bijna meteen door Van Holkema & Warendorf vertaald en verschijnt die vertaling dit jaar nog. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd!

Al met al een zeer spannend en avontuurlijk boek, perfect voor in de koffer op vakantie, of juist tijdens een saai en regenachtig weekend!

Titel: Het Luciferkasteel
Auteur: Keir Graff
Vertaling: Esther Ottens
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
ISBN:9789000358380
Verschijningsdatum: oktober 2017
Oorspronkelijk titel: The Matchstick Castle
Bladzijden: 182
Afmetingen: 147x224x29 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 13,99

Website auteur: keirgraff.com

Koop 'Het Luciferkasteel' bij Paagman.nlKoop 'Het Luciferkasteel (ebook)' bij Paagman.nl