Het malle ding van bobbistiek – Leonie Kooiker

Illustratie door Jantien Baas: Het malle ding van bobbistiek – Leonie Kooiker

Bobbie is net als veel andere kinderen gek op toverdrankjes maken, met als doel het samenstellen van een goeie verdwijnpasta, zodat zijn moeder hem niet meer kan vinden als hij in bad moet. Dat lukt helaas niet, maar uiteindelijk blijkt hij iets veel nuttigers ontdekt te hebben: Bobbistiek!

Bobbie en zijn broer Albert maken er een groot ei van, met een deur en ramen. Wanneer ze daar een motor in plaatsen met wieken hebben ze ineens hun eigen vliegmachine, waar ze uiteraard meteen een heleboel spannende avonturen mee beleven.

Het malle ding van bobbistiek - Leonie Kooiker

Soms kom je een boek tegen dat je al jaren was vergeten, maar bij de aanblik ervan drijven er ineens een heel scala aan emoties boven en snap je niet hoe je dit boek ooit hebt kunnen vergeten.

Dit is zo’n boek, een boek dat ontegenzeggelijk van hoge kwaliteit is (een Gouden Griffel is niet niks), maar op de een of andere manier toch niet de aandacht krijgt die het (in onze ogen tenminste) verdient. Maar gelukkig is er nu deze hele mooie hardcover heruitgave om dat voor deze generatie in ieder geval ongedaan te maken.

Het malle ding van bobbistiek - Leonie Kooiker

Het is nu bijna ondenkbaar dat dit fantastisch leuke boek, en Gouden Griffel-winnaar, het debuut was van Leonie (een pseudoniem) en pas het begin van haar lange carrière als schrijfster inluidde. Hierna volgde nog een enorme serie aan prachtige boeken, bijna allemaal met dezelfde magische mengeling van fantasie en werkelijkheid, die het werk van Kooiker zo geliefd maakt.

In deze bijna identieke heruitgave van de originele eerste druk zijn ook de illustraties weer van dat andere icoon van de Nederlandse kinderboekenwereld, Carl Hollander. Net zoals in boeken als ‘De kleine kapitein’ van Paul Biegel en ‘Spaghetti van Menetti‘ van Kees Leibbrandt, zijn ook hier de tekeningen van Hollander weer heel bepalend voor de sfeer van het boek.

Het malle ding van bobbistiek - Leonie Kooiker

‘Het malle ding van bobbistiek’ is een prachtig boek dat met recht een van de klassiekers binnen de Nederlandse kinderboeken wordt genoemd. Een heerlijk fantasierijk verhaal waar elk kind van zal genieten met als bonus de wonderlijke sfeervolle tekeningen van Carl Hollander.

Helaas heeft Leonie ons begin dit jaar verlaten, gelukkig heeft ze een oeuvre achter gelaten waar elke auteur trots op zou zijn en waar wij nog elke dag van kunnen genieten. Leonie bedankt!

Een heruitgave om van te smullen, een boek dat in geen enkele kinderbibliotheek mag ontbreken!

Titel: Het malle ding van bobbistiek
Auteur: Leonie Kooiker
Illustraties: Carl Hollander
Uitgeverij: Ploegsma
ISBN: 9789021681122
Verschijningsdatum: december 2020
Bladzijden: 160
Afmetingen: 148 x 223 x 22 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 14,99

Website auteur: leoniekooiker.nl

Koop 'Het malle ding van bobbistiek' bij PaagmanKoop 'Het malle ding van bobbistiek (ebook)' bij PaagmanVind 'Het malle ding van bobbistiek' in de bibliotheek