Het nieuwe nest van de Kleine Marsus – Benjamin Chaud

Illustratie door Jantien Baas: Het nieuwe nest van de Kleine Marsus – Benjamin Chaud

De Marsupilami’s hebben een mooi veilig nest boven in de boomtoppen, maar dan blaast de storm het hele bos omver. Dus moet de familie Marsus op zoek naar een nieuwe plek voor hun nest, helaas blijken alle goede plekken al bezet te zijn…

Wanneer de kleintjes proberen een lori te redden die in het water is gevallen en de hele familie (en alle bosbewoners) te hulp moeten schieten, vinden ze dan toch nog een goede plek voor hun nieuwe huis, en wat voor een!

Het nieuwe nest van de Kleine Marsus - Benjamin Chaud

De auteur, Benjamin Chaud, is een bekendheid als kinderboeken illustrator en auteur in Frankrijk en zijn werk wordt ook veelvuldig in het Engels uitgegeven. Helaas blijft Nederland daarin een beetje achter. De boeken over het olifantje Pomelo, zoals de eerder gerecenseerde ‘Pomelo groeit‘, kwamen bijvoorbeeld in Nederland nooit van de grond, terwijl dat in Frankrijk een omvangrijke en goedlopende serie is.

Dat is totaal onverdiend en bovenal heel jammer voor ons, want zijn boeken zijn eigenlijk altijd fantastisch leuk en blinken uit in gedetailleerde en vrolijk gekleurde afbeeldingen. Ook in dit boek kijk je je ogen weer uit door de felgekleurde jungle taferelen en de maffe dieren die het oerwoud bevolken. De teksten zijn eenvoudig en goed te begrijpen voor de doelgroep en het verhaal is grappig en lichtvoetig.

Het nieuwe nest van de Kleine Marsus - Benjamin Chaud

De Marsupilami, een bedenksel van striplegende André Franquin (o.a. Guust en Robbedoes) verscheen voor het eerst in 1952 in de reeks Robbedoes en Kwabbernoot en na een periode waarin hij regelmatig te zien was in die serie kreeg hij in 1987 zijn eigen reeks stripboeken, waar ook nog steeds albums van worden gemaakt. Vooral in de vroege albums wordt vaak de draak gestoken met de mens in zijn rol als vijand van de natuur en belichaamt de Marsupilami de reactie en soms zelfs de wraak van diezelfde natuur.

Zo bekend is de Marsupilami ondertussen dat het een icoon is geworden in striplanden België en Frankrijk en hij heeft geschitterd in animatieseries, een bioscoopfilm en zelfs een aantal standbeelden (we negeren gewoon het afgrijselijke liedje van Dennie Christian). Je zult dan ook moeite moeten doen om in Belgie of Frankrijk iemand te vinden die niet weet wie of wat de Marsupilami is, helaas is dat in Nederland niet het geval. Maar het begin van de nieuw vertaalde serie van Benjamin Chaud gaat daar dus voor de jongste generatie verandering in brengen!

Het nieuwe nest van de Kleine Marsus - Benjamin Chaud

De Petit Marsus zijn in Frankrijk ondertussen zo populair dat er ook al allerlei leuke merchandise van de kleine beestjes op de markt begint te verschijnen, zoals dit fantastisch fotobehang (waarvan de grote afbeeldingen op de website ook heel goed bruikbaar zijn als desktop achtergrond).

Er zijn in Frankrijk al twee vervolgen verschenen van dit boek, waarvan de rechten ook zijn aangekocht door uitgeverij Leonon Kinderboeken. Het tweede deel (De school van de Kleine Marsus) zal in het voorjaar van 2022 verschijnen en het derde deel (De Kleine Marsus in de grote stad) staat gepland voor in het voorjaar van 2023.

Een fantastische herintroductie van een oude held voor een nieuwe generatie, laat die andere delen maar komen!

Titel: Het nieuwe nest van de Kleine Marsus
Auteur: Benjamin Chaud
Vertaling: Anne Marie Westra-Nijhuis
Uitgever: Leonon Kinderboeken
ISBN: 9789492618146
Verschijningsdatum: september 2018
Originele titel: Le nouveau nid des Petits Marsus
Bladzijden: 32
Afmetingen: 274 x 237 x 12 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 13,50

Koop 'Het nieuwe nest van de kleine Marsus' bij Paagman.nl