Ik zie ik zie – Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn

Illustratie door Jantien Baas: Ik zie ik zie – Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn

Als één van de belangrijkste zintuigen is er natuurlijk heel veel te vertellen over het zicht, want hoe werkt dat kijken nou eigenlijk en wat voor bijzondere dingen zijn er te vertellen over het oog? 

Maar er zijn uiteraard nog heel veel meer interessante dingen te vertellen over bijvoorbeeld lenzen, kleuren, gezichtsbedrog, de illusie die bewegend beeld heet, spiegels en alle andere dingen die het zicht mogelijk heeft gemaakt.

Ik zie ik zie - Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn

Een boek dat gaat over kijken en zien moet er natuurlijk zelf ook goed uitzien en dat is dan ook goed gelukt, wij zijn dan ook grote liefhebbers van de lithografische kunststukjes waar dit boek in grossiert.

De strakke typische stijl die het gebruik van lithografie veroorzaakt sluit dan ook perfect aan bij het onderwerp van dit boek waarin duidelijkheid en zichtbaarheid natuurlijk belangrijk zijn. Ook de heldere, bijna neonkleuren die worden gebruikt sluiten weer aan bij deze nadruk op visuele duidelijkheid.

Ik zie ik zie - Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn

Het Oekraïense auteursechtpaar Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn runnen samen de art studio Agrafka Studio en brengen met enige regelmaat de prachtigste (kinder)boeken uit over de meest uiteenlopende onderwerpen in hun eigen herkenbare stijl.

Het is niet helemaal duidelijk wie van het echtpaar de grootste bijdrage aan de tekst heeft geleverd, maar deze is duidelijk en verbazend veelomvattend. Er is veel te vertellen over het zicht, meer dan je zou denken zo op het eerste gezicht. De Nederlandse vertaling is bij routinier Sylvia Vanden Heede in goede handen en als vanouds weer vakkundig gedaan.

Ik zie ik zie - Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn

Dat het werk van Agrafka Studio maar snel in hele grote getalen in de Nederlandse boekhandel te vinden mag zijn, want dat er nog een paar pareltjes onvertaald op ons liggen te wachten in Oekraïne wordt al snel duidelijk na bestudering van de website.

Dit is dan ook een heel bijzonder boek, buitengewoon mooi in zijn grafische illustraties en verrassend qua onderwerp en uitwerking. Een boek dat niet alleen leerzaam en leuk is, maar ook nog eens prachtig in een “volwassen” boekenkast staat.

Titel: Ik zie ik zie
Auteurs: Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn
Vertaling: Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo
Oorspronkelijke titel: Я ТАК БАЧУ
ISBN: 9789401479462
Verschijningsdatum: februari 2022
Bladzijden: 64
Afmetingen: 266 x 288 x 13 mm
Leeftijd: 6+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,99

Website auteurs: agrafkastudio.com

Koop 'Ik zie ik zie' bij Paagman.nlVind 'Ik zie ik zie' in de bibliotheek